Specialpædagogikkens didaktik?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
At forholde sig professionelt Anne Skov
Advertisements

Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Forståelser af inklusion og praksisudvikling
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Forskning i praksis og praksisudvikling
Læreres professionalisme i specialpædagogisk praksis
5 IT-didaktiske principper
Digitalisering og medialisering
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Undervisningsplanlægning
Fra integration til inklusion
Introduktion til Sprogpakken
Lærerprofessionen.
Det udvidede klasserum
Evaluering.
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Møde i Globaliseringsrådet August 2005 Verdens bedste folkeskole Alle elever skal udfordres – hvorfor sker det ikke? Hvorfor er der et misforhold.
Hvad der er vigtigt for børns læring
for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet
At udforske sin egen praksis
Byggesten til en (mere) inkluderende skole (2) DPU, Aarhus Universitet
Ekspert i Undervisning 1. delrapport Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i Silkeborg Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i.
Hvad er specialpædagogiske kompetencer?
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Dansen omkring handicapbegrebet
Susan Tetler, DPU & MAH & Delagtighedens didaktik i relation til børn med cerebral parese.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Fagenes samspil november 2009
Forskningsperspektiver på læremidler
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Kompetent til at støtte livet med kræft
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Evaluering - metoder og værktøjer -
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Lærerprofessionen.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
ELEV-RELATIONER OG KROPPEN I LÆRINGSRUMMET. HVAD HAR VI GJORT?
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Inklusion og inkluderende processer
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Inklusion og Specialviden
Inkluderende pædagogiske læringsmiljøer Janne Hedegaard Hansen Lektor, ph.d. DPU.
Situeret specialpædagogisk professionalisme Lotte Hedegaard-Sørensen,
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Aktuel forskning om fremmende og hæmmende faktorer i forbindelse med implementeringen af evidensbaseret praksis Temamøde Implementering af ergoterapeutiske.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik.
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Sundhedspædagogisk forum - for ledende tandlæger DPU 1. marts 2010
Implementering af PALS
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Evaluering af projektet ”Transfer i AMU”
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Skolepraktikinformation
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Præsentationens transcript:

Specialpædagogikkens didaktik? Lotte Hedegaard-Sørensen, Adjunkt i specialpædagogik, DPU, lohes@dpu.dk

Pædagogisk feltarbejde 4 læringsmiljøer (asf): almenpædagogiske og specialpædagogiske Interviews af lærere Observationer af situationer skrevet ned som situationer via forskningsfortællinger Interviews af lærere med afsæt i forskningsfortællinger

Dominerende viden Uddannelsesniveauet er relativt højt i relation til specialiseret viden autismeområdet – set i relation til et bredere specialpædagogisk arbejdsfelt Lærermanualer, kurser, National autismeplan, teorier fra videnscenter for autisme: Diagnosen: Lorna Wings triade, TOM, CC og EF beskriver eleverne ud fra diagnose Teacch den foreslåede specialpædagogiske og kompensatoriske strategi

Praksisstudium – ’mere’ og ’andet’ Analyser af empiri viser, at der er ’noget andet’ og ’mere’ i spil praktisk, end implementeringen af Teacch Teori, program og model kan ikke implementeres i praksis og diagnosen kan ikke alene danne afsæt for pædagogik og didaktik Praksis består af en række pædagogiske og didaktiske situationer, som håndteres dagligt af lærere og som Teacch programmet ikke foreskriver

Indsigt fra praksisstudier Lærere støttes ikke (i kurser og i den aktuelle debat om kompetenceudvikling i autismeområdet) i forhold til det udførte pædagogiske og didaktiske arbejde Men på den anden side tilbydes lærere specialiseret viden, som de selv oplever er nødvendig for deres virke – hvilket særligt gør sig gældende for lærere, der arbejder i specialpædagogiske miljøer I de almenpædagogiske miljøer er ’specialistviden’ stort set fraværende

Det specielle og det almene Analyser af forskningsfortællinger og analyser af interviews viser, at lærere oplever det nødvendigt at basere deres virke på både ’specialiseret viden’, ’almenpædagogisk og didaktisk viden’ samt på ’specialpædagogisk viden i bredere forstand’ – inklusion, ligeværd, fællesskabsdannelse…….

En specialpædagogisk didaktik? Hvordan kombineres den almenpædagogiske og -didaktiske kompetence med den specialpædagogiske indsigt – at elever har særlige forudsætninger og skal undervises i relation hertil? En specialpædagogisk didaktik må tage afsæt i de daglige udfordringer, som lærere møder i hverdagslivet i skolen Nu er det kompensatoriske og det didaktiske opdelt – i praksis

Professionalisme og viden SituationsUafhængig viden før handling (Holy og Stuchlik, 1983): Sproglige ytringer og teoretiske diskussioner om eller for praksis i hvilken det antages, at læreren kan overføre et program, en model eller metode (med afsæt i en bestemt forståelse af en diagnose) til praksis – læreren bliver redskab for teoriens gennemførelse Situationsafhængig viden (Holy og Stuchlik, 1983): Viden i situationer i praksis, hvor der tales og handles i relation til konkrete situationer

Situeret professionalisme Den professionelle (læreren) foretager en række handlinger, som besluttes i situationer på baggrund af nogle vurderinger af situationens karakter I fokus kommer den daglige interaktion mellem lærere og elever og som en del af denne ”situerede vurderinger og skøn hos praktikere” (Polkinghorne, 2004, s. 1-2) Det er en form for professionalisme, som sætter fokus på vurderinger af, hvad der vil være hensigtsmæssigt at gøre for at opnå et bestemt mål med en bestemt person i en specifik situation og på et bestemt tidspunkt (Ibid. s. 3)

Specialpædagogikkens didaktik Diagnosen kan ikke danne afsæt for pædagogisk og didaktisk arbejde – man kan ikke gå fra diagnose til pædagogik/kompensation Men samtidig må en specialpædagogisk didaktik tage og den specialpædagogiske kompetence må stå i forbindelse med det vilkår, at elever med diagnoser i nogle tilfælde har specifikke funktionsnedsættelser, som det er væsentligt for lærere at kende til og integrerer i håndteringen af pædagogiske og didaktiske situationer. Det at være lærer i praksis indebærer et dynamisk samspil med en gruppe elever og kollegaer omkring en pædagogisk og didaktisk opgave, hvor hver situation kan karakteriseres som unik og mangesidig.

Didaktik Hiim og Hippe problematiserer en didaktikforståelse, der definerer didaktik som en teori for praksis og som et givet og overførbart indhold. Fx Gundems (Gundem, 1984 og 1998), som definerer didaktik på følgende måde: ”Teori om undervisning og teori som anvisning for undervisning” (Hiim og Hippe, 1991, s. 15) Hiim og Hippe: ”Praktisk og teoretisk planleggning, gjennomføring, vurdering og kritisk analyse av undervisning og læring” (Hiim og Hippe, 1991, s. 15).

Didaktisk relationstænkning 1) elevernes forudsætninger for at lære 2) konteksten for undervisningen (som fx klasserummet eller grupperum, tiden til disposition, hjælpemidler osv.) 3) målene for undervisningen (dvs. hvad er det målet at eleverne skal lære på kort og lang sigt), fagindholdet (som hænger sammen med målene henviser til det, som undervisningen handler om) 4) lærerprocessen (og med det spørgsmål som ’hvad skal eleven gøre?’, ’Hvad skal læreren gøre?’, Hvordan motiverer læreren eleverne?’) og endelig henviser 5) vurderingen til lærerens vurderinger af undervisningsprocessen i forhold til mål for læringsaktiviteter og i forhold til elevernes læring (Hiim og Hippe, s. 17)

Diagnose og kontekst Den specialpædagogiske faglighed tilbydes en didaktisk tænkning, som både inddrager elevernes forudsætninger for læreprocesser - forudsætninger som for elever i specialpædagogiske sammenhænge også må defineres ud fra funktionsnedsættelser og diagnoser - men samtidig fastholdes et blik på kontekst – på måden lærere tilrettelægger omverden for børn Og med dette skriver denne didaktiske relationstænkning sig ind i det, som i den specialpædagogiske diskussion betegnes som ’det relationelle perspektiv’.

Det relationelle perspektiv ”Enligt det miljörelative handicappdefinitionen kan en individ ha en funktionsnedsättning (en skada eller en sjukdom som innebär en nedsätning av någon kropslig funktion) men denna nedsätning är inte det samme som ett handikapp. Ett handikapp upkommer först i relation til et utilgänglig omgivning. Ett handikapp är således inte en egenskap hos en individ, inte heller en specifik beteckning på en omgivning, utan en beskrivning av ett möte mellan en person med en funktionsnedsätning och en bristande miljö (Söder, 1983, citeret af Grönvik, 2005, s. 46, I: Söder (red.), 2005).

Procesdidaktik Uljens (Uljens, 1993) fastslår, at det er en illusion at forestille sig, at lærere kan planlægge, forudsige og kontrollere, hvad der kommer til at ske i en undervisningssituation: ”In-situ-planlægning og in-situ-evaluering” Pronesis (Polkinghorne, 2004), Refleksivitet (Archer, 2007), Viden og refleksion i handling (Donald A. Schön, 2001)

Situationer i praksis Analysen af forskningsfortællinger om situationer i praksis – af situationsdefinitioner - viser, at overskridelser, forstyrrelser, indfald, konflikter, frækhed er en del af det at gennemføre en undervisningssituation Specialpædagogisk faglighed må få et professionelt forhold til det….og det starter med italesættelsen af kompleksiteten i praksis