Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?"— Præsentationens transcript:

1 SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Hvad er det konkret, vi gerne vil opnå? Vore forestillinger om en ønsket tilstand på et givet tidspunkt. Målet skal være realistisk, relevant, samlende, forståeligt, vurderbart og positivt formuleret i nutidsform og fastsat i tid. Mål giver retning: Vi ved, hvorfor vi gør det, vi gør. Mål skal ses i lyset af den sammenhæng, de bliver lavet i. Mål kan ændres undervejs som følge af ændringer i sammenhængen. Mål er en situationsbeskrivelse - skrevet på forhånd. Det vil sige, at målet skal blive en del af sammenhængen. Hvad skal vi registrere (skal være iagttagelige) De sanseindtryk, som højst sandsynligt betyder, at arbejdet går mod målet. Tegn indebærer konkretiseringer af målet, skærper opmærksomheden og skaber forventning. Tegn udløses af de tiltag, vi iværksætter, og kan registreres. Tegn styrer vor opmærksomhed. Jo mere målet gælder menneskelig adfærd, desto vigtigere er det, at vi har mange og væsentlige tegn. Jo mere målet gælder fysiske forhold, jo mindre vigtigt er det med tegn. Altså: Hvad skal vi se og høre på vej mod, og når, målet er nået Baggrund, forudsætninger og rammer, som vi må tage hensyn til, når vi skal sætte mål -Hvad er situationen, og hvad er det mest vigtigt at gøre noget ved? -Hvad har fået os til at være optaget af det, vi vil arbejde med at udvikle? -Hvilke ressourcer kan vi trække på i det videre arbejde? -Hvorfor er det vigtigt at bruge tid og kræfter på netop det valgte område? -Hvilke værdier og prioriteringer ligger bag? -Hvordan er situationen nu? Hvordan går det? Hvor langt kom vi? Hvad er resultatet af det, vi har valgt at udvikle? Dvs.: Vi må gå lidt til siden og betragte det, der er gjort og svare på tre vigtige spørgsmål: 1.Hvad har vi set og hørt? Vi undersøger og registrerer (ved hjælp af spørgeskema, iagt- tagelse, logbog, kulturundersøgelse mv.) 2. Hvad synes vi - og andre - om det, vi har opnået? Vi sammenligner med målet og det, vi har ønsket at udvikle inden for sammenhængen. 3. Hvad skal vi herefter gøre – ny planlægning Sammenhæng Hvad skal skabe ændringer? Planlagte initiativer og handlinger frem mod målet. Tiltag er det, vi faktisk gør for at bevæge os frem mod målet. Tiltag skal være virkekraftige og hensigtsmæssige. Hvad kræver det, vi siger vi vil, af os? Hvem har ansvar for hvad - hvornår? Evaluering Mål Tiltag Tegn

2 SMTTE-Modellen Eksempel Sammenhæng
Barnet er konstateret ikke kommunikativt alderssvarende. Når sammenhængen beskrives, skal der bl.a. ses på, om der er specifikke forhold, der gør sig gældende (ADHD, asperger e.l.). Spørg dig selv: Mangler der noget viden for at hjælpe barnet? Hvad er han/hun optaget af? Kan der iværksættes aktiviteter, der er motiverende for barnet? osv. Hvilken sammenhæng? (kontekst) Hvor er vi? Hvilke oplevelser, erfaringer?

3 SMTTE-Modellen Eksempel
I eksemplet fra ”Sammenhæng” var det konstateret, at barnet ikke var kommunikativt alderssvarende. Det helt nærliggende mål vil så være: ”Barnet skal via de aktiviteter der igangsættes, blive kommunikativt alderssvarende”. Et andet eksempel kunne være, at barnet skal kunne skelne mellem nutid og datid. Mål Hvilke mål for indsatsen? Hvad vil vi gerne have hvem til at gøre?

4 SMTTE-Modellen Eksempel
Tegn i forhold til et motorikprogram kunne f.eks. være, at barnet går på en balancebom med mindre støtte end første gang, barnet prøvede. Eller at barnet kan slå en mere lige kolbøtte end første gang det forsøgte. Dokumentationen kan være et check-skema, et observationsskema eller lignende. Tegn Hvilke tegn vil vi gerne se? Hvad vil vi gerne kunne registrere og evt. måle efter en periode? Hvilke succeskriterier? Hvad skal indsatsen konkret give anledning til?

5 SMTTE-Modellen Eksempel
Tiltag er de konkrete aktiviteter der sættes i værk. Det kan f.eks. være et motorikprogram, som kan hjælpe børnene til at blive motorisk alderssvarende. For at kunne tilrettelægge dette program er der måske behov for, at du opkvalificeres. Denne opkvalificering er et tiltag. Det kan også være, at du kan hente hjælp hos en kollega. Hvis du beder en kollega hjælpe med at opstille motorikprogrammet, og hun gør det, er det også et tiltag. Husk at sætte tidspunkt, varighed, sted og personer på tiltaget – vær realistisk! Tiltag Hvilke tiltag? Hvem? Hvad? Hvordan? Hvornår?

6 SMTTE-Modellen Eksempel
Når der evalueres undervejs, kan der f.eks. ses på, om barnet har fået væsentlig bedre balance, og om barnet i højere grad kan slå lige kolbøtter, fordi det viser, om man er på vej mod målet. Når der evalueres på hele processen, ses der på, om barnet er blevet mere motorisk alderssvarende end det var, inden motorikprogrammet blev iværksat. Evaluering Hvad skal evalueres Hvordan vil vi evaluere? Hvilke spørgsmål skal belyses af hvem? Hvornår? Hvilke evalueringsmåler?


Download ppt "SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google