Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser"— Præsentationens transcript:

1 Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Projekt “Godt du kom - et Fælles Ansvar” - Et 3-årigt tværgående projekt i Børne- og Undervisningsforvaltningen, der har til formål at styrke implementeringen af Fælles Ansvars strategien. (Slutter februar 2021) Projektet er finansieret gennem Socialstyrelsen og skal udvikle den tidlige og forebyggende indsats i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i samarbejde med Socialstyrelsen og 10 andre kommuner. (Projektet er forankret i PPR)

2 med social, faglig og personlig udvikling”
FÆLLES ANSVAR “Fælles ansvar handler om, at vi samarbejder professionelt for at understøtte en tidlig forebyggende indsats af høj kvalitet for alle børn og unge i Hjørring Kommune. Tanken er, at det enkelte barns trivsel, udvikling og læring ses som et fælles ansvar for alle voksne, der arbejder med børn og unge i kommunen.” (citat fra Fælles Ansvar 2.0) “Alle børn og unge oplever sig som en betydningsfuld og ligeværdig del af et fællesskab med social, faglig og personlig udvikling”

3 Implementering af opsporingsmodellen Børnelinealen
Børnelinealen er Børne- og Undervisningsområdets fælles opsporingsredskab til børn og unge i mistrivsel, fælles sprog til vurdering af bekymringsgrad samt handleanvisning. Børnelinealen kan findes her: Implementeringen af Børnelinealen er i gang, og understøttes i projektet ved at indgå som en central del af team “Godt du kom” indsatser. Endvidere afprøves Børnelinealen til at have et systematisk blik på alle børns trivsel. Implementeringen af Børnelinealen skal styrke den tidlige opsporing, den tidlige indsats (i alder og problemudvikling), den fælles vurdering af bekymringsgrad og afklaring af, hvem gør hvad i det tvrfaglige samarbejde. Udvikling af specifike opsporings-/screeningsværktøjer til mistrivselskategorier i projektet Børnelinealen anvendes til vurdering af et barns trivsel og evt. bekymringsgrad, men den kan ikke præcisere, HVAD mistrivslen kan handle om eks. en begyndende angst eller mobbeproblematik. Der udvikles og afprøves opsporings/screeningsværktøjer, der kan anvendes af medarbejdere i skolen, PPR og sundhedsplejersker til at opsporing og præcisering af en begyndende mistrivsel. Der er fokus på opsporing af mobning, angst og skolefravær. Tydeliggørelse af hvordan PPR bidrager til tidlig opsporing i barnets liv og problemudvikling Der udvikles og implementeres en model for PPR’s rolle I forhold til. at understøtte og indgå i tidlig opsporing i barnets alder og problemudvikling.

4 Udvikling og afprøvning af helhedsorienterede individuelle indsatser
Der er ikke intervenerende tilbud i PPR, der retter sig mod børn/unge der i begyndende mistrivsel (det lysegrønne/lysegule/gule område på børnelinealen). På nuværende tidspunkt arbejder skolerne selv intervenerende med begyndende mistrivselsproblematikker støttet af vejledning fra PPR Der udvikles og afprøves en helhedsorienteret intervenerende indsats, der retter sig både mod barn, familie og skole. Der er primært tale om en forebyggende og tidlig indsats, der kan iværksættes, når de første tegn på mistrivsel viser sig. Indsatserne varetages af en tværfaglig Task force - team “Godt du kom” og iværksættes i et tæt og forpligtende samarbejde med barn, familie, skole, PPR og andre relevante samarbejdspartnere. Som et led i indsatserne styrkes det systemiske analysearbejde, der gør det muligt at opnå en større og nuanceret forståelse af den mistrivselsproblematik, barnet er i. Udvikling og afprøvning af af klassetrivselsindsatser En tværfaglig Task force Team “Godt du kom” iværksætter i samarbejde med de professionelle i skolen klassetrivsels indsatser til klasser og årgange, der viser begyndende tegn på faldende trivsel. Derudover kan der iværksættes specifikke indsatser til grupper af børn, hvor der er identificeret tegn på mistrivsel af specifik karakter (fx ængstelighed). Formålet er at styrke det inkluderende læringsmiljø og inklusion for alle børnene i skolen. . Udvikling af konkrete metoder til håndtering af bekymrende skolefravær Skolerne oplever en stigning i bekymrende skolefravær, og det er svært at finde virksomme metoder, der kan fastholde barnet i et inkluderende fællesskab. Kommunens handleguide er opdateret med fokus på tidlig opsporing og indsats i et forpligtende tværfaligt samarbejde. Implementeringen af handleguiden understøttes i gennem projektet. I projektet udvikles og afprøves en helhedsorienteret intervenerende indsats rettet mod bekymrende skolefravær.

5 Kompetenceudvikling af Task force og PPR ift. projektets fokus
Idet projektet gennemføres af Task force ‘udenom’ PPR almindelige virke, vil der der være behov for en løbende kompetenceudvikling af de resterende medarbejdere. Formålet er forankring af indsatser fra projektet efter projektperiodens ophør, og gøre det muligt at arbejde mere direkte intervenerende i praksis. Kompetenceudvikling af ressourcepersoner i skolen samt sundhedsplejersker Der er uddannet inklusionsvejledere, der er fordelt på alle skolecentre. Disse varetager varierende opgaver i relation til børn/unge der er i mistrivsel samt dennes forældre/netværk. Derudover ydes vejledning til den resterende medarbejdergruppe. Ressourcepersonernes komptencer til identificering af de tidligste tegn på mistrivsel hos de børn og unge, der er i målgruppen styrkes undervejs i projektperioden.

6 Effektiv koordinering og systematisk opfølgning i konkrete tværfaglige opgaver
Der er fortsat stort potentiale i at forbedre koordineringen af konkrete opgaver i de tværfaglige fora herunder tydelig rollefordeling, kompetenceafgrænsning og ansvar. Der er en oplevelse på tværs i organisationen, at kvaliteten af det tværfaglige samarbejde hænger tæt sammen med kendskab til hinandens faglige områder. Ledelse der sætter tydelig retning og sætter sig i spidsen for systematisk opfølgning i det tværfaglige samarbejde, viser sig afgørende for succes og positiv effekt i indsatser for børn/unge i mistrivsel. I projektet udvikles og styrkes samarbejdsmetoder og værktøjer, der understøtter koordinering, fremdrift og en tydelig rollefordeling i det tværfaglige samarbejde omkring konkrete sager/indsatser. Endvidere fokuseres på styrket samarbejde mellem sundhedsplejen og PPR med afsæt i kerneopgaven. “Fælles ansvar” i praksis - Sammenhængskraft i organisationen horisontalt og vertikalt Fælles ansvar handler om, at vi samarbejder professionelt for at understøtte en tidlig forebyggende indsats af høj kvalitet for alle børn og unge i Hjørring Kommune. Projektet vil angiveligt kaste lys på konkrete udfordringer i “Fælles Ansvar”, som der vil være behov for at adressere og håndtere både på strategisk og operationelt plan. Formålet er at styrke det konkrete fælles ansvar omkring kerneopgaven både i håndtering af tværgående udfordringer og fejring af fælles succeser på vegne af børn og unges trivsel, læring og udvikling. Med afsæt i projektspecifikke udviklingspotentialer er der fokus på at skabe sammenhængskraft i hele organisationen, horisontalt og vertikalt i relation til tidlig indsats. Herunder styrke implementering af indsatsområderne: Inklusion, Brobygning og overgange samt Tværfagligt distriktssamarbejde i Børne- og Undervisningsområdets tværgående strategi “Fælles Ansvar”


Download ppt "Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google