Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016."— Præsentationens transcript:

1 Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016

2 Didaktik Kompetenceområde:
Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af undervisning. Kompetencemål: Den studerende kan i samarbejde med kolleger begrundet målsætte, planlægge, gennemføre, evaluere og udvikle undervisning. Praktik omhandler den (1) praktisk/pædagogiske dimension, der retter sig mod lærerens arbejde med elever og (2) den analytiske dimension, der retter sig mod at kunne undersøge egen og andre praksis. Praktik sammenbinder læreruddannelsens fag og den studerendes arbejde på praktikskolen.

3 Praktikkens tre niveauer ift. didaktik
Niveauerne går fra det forholdsvist enkle og afgrænsede undervisningssekvenser (kort tid, lavere taksonomiske niveauer ift. selvstændighed) til det mere komplicerede i et større perspektiv (årsplaner, flere samarbejdspartnere og højere grad af selvstændighed/eks. udvikle undervisning). To niveauer, der sideløbende arbejdes med: Begreber at forstå med Færdigheder ift. selv at arbejde didaktisk: udøvende (planlægning og i proces) og analytisk (planlægning og evaluering). To sammenhængende perspektiver: Det almendidaktiske og Det fagdidaktiske.

4 Didaktikkens kategorier
Lærerens samarbejde med elev(erne) i undervisningen FORMÅL - MÅL ELEV(ERNE) INDHOLD:Diffe-rentiering af indhold og opgaver. Arbejde med forforståelser AKTUEL KONTEKST: TID OG STED Læringsmiljø EVALUERING; TEGN & FEEDBACK LEDELSE AF UNDERVISNING & LÆRING

5 De studerendes forskellige forudsætninger:
- forforståelser og forventninger De studerende har forskellig alder, erfaringer, stærke og svage sider, så mål for praktikken har både en individuel og en kollektiv side (praktikgruppen). Læringens grundform er imitation, men i en læreruddannelsessammenhæng reflekteret imitation. ”.. skulle lære en helt ny færdighed som består i følgende: at de studerende ikke fra første færd kan forstå, hvad han har brug for at lære, kun kan lære det ved at uddanne sig selv og kun kan uddanne sig selv ved at begynde at gøre det, han endnu ikke forstår.” (Schön, 2013: 93).

6 At lære gennem iagttagelse og/eller feedback
Takten i læreprocesser i praktikken: At vise – at reflektere – at gøre – at reflektere At reflektere – at gøre – at reflektere Etisk-politisk-FOU Viden & erfaringer Handling i praksis PP3 P 3 – K 3 P2 – K 2 P1 – K 1

7 Didaktisk kompetence Udvikle en didaktisk robusthed – både ift. planlægning og ift. handletvangen i undervisningens praksis. Udvikle forskellige typer af didaktisk sprog: Det professionelle didaktiske sprog (primært kolleger), det professionelle didaktiske sprog tilpasset forældre – og det didaktiske sprog tilpasset elever. At kunne sætte mål og vælge indhold, differentiere undervisningen og råde over et stort repertoire af arbejdsformer – i et samarbejde med elever og kolleger. At kunne analysere og udvikle undervisning.

8 Spørgsmål til drøftelse
I hvilke tilfælde kan det være svært at tyde / iagttage tegn på, at den studerende opfylder kompetencemålene – erfaringsdeling. Giv nogle eksempler på tegn, ud fra de forskellige kompetenceniveauer. Hvad giver de foregående drøftelser anledning til i forhold til jeres uddannelsesplan. Hvad gør praktiklæreren, hvad gør de studerende, hvad gør andre aktører?


Download ppt "Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google