(Social) Konstruktionisme

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Fordybelsesdag med fokus på konflikter
Danehofskolens værdigrundlag
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Lokal kompetencedag marts / april Velkommen Lokal kompetencedag: • Opfølgning fra internatet • Fastholdelse af projektets mål • Input fra nulpunktsanalysen.
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Klasserummets dynamik og psykologi – samspil og dialog i læringsrummet
Sundhedsfremme på arbejdspladsen i et etisk perspektiv
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Kreativitet og innovation i ALT
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Program for dagen  Så´n lidt hygge med kaffe og de runde  Hvorfor GRUS?  Spilleregler for dagen  Lederens visioner og mål for afdelingen  Kan vi lære.
Erkendelsesteori: vidensmodel
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Narrativ terapi Bedre Psykiatri, Slagelse 26/ Jacob Mosgaard
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Hermeneutik og strukturalisme
Dannelsens indhold i det senmoderne samfund
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
Darum skole 4. november 2013.
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Videndeling i det hyperkomplekse samfund Trine Schreiber
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Ledelse i fremtiden Konstruktionisme Relationelt lederskab
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Ledelsesperspektiver
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Reservatet Ledelsesperspektiverne og erkendelsesteori Erik Staunstrup
- et udviklings- og dialogværktøj
Leder-seminar d november 2014 Hornstrup Kursuscenter.
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme 0. Siden sidst 1.Konstruktivismens rødder 2.Kritikken af naturalismen 3.Kuhn 4.Sproget 5.Opsamling 1.
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
Inklusion og inkluderende processer
Program for dagen Så´n lidt hygge med kaffe og de runde Hvorfor GRUS?
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 Opsamling: bevidsthed, meningskonstitution, forståelse, kommunikation omverden: ting/rum/tid g1 g2 sanse.
Peter Nedergaard: Kritisk realisme Dagsorden
Læreren som læringsleder
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Relations kompetencer
Meningen med dit budskab er det svar som du får. Kommunikation Hvordan har du det Fakta Følelser Behov Hvad vil du gerne have Handling.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
Projektledelse – introduktion, oktober 2016
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik – hermeneutik
Kritisk teori v/ Peter Nedergaard
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

(Social) Konstruktionisme Der findes ingen objektivitet – ingen absolutte sandheder De store fortællingers tid er forbi Videnskab er kun én af mange andre mulige fortællinger – fortællingens ”sandhed” bestemmes af det ”sprogspil”, det ”paradigme”, den ”forskningstradition”, den pågældende videnskabelig gruppering anser som den ”rigtige” Viden, selvet, virkeligheden skabes i sociale relationer og er dermed sociale konstruktioner. Videnskabelige begreber repræsenterer ikke virkeligheden, de beskriver bare et blandt mange andre mulige perspektiver. Alle har ret, alt er lige gyldig, m.m.. Sproget, ordene skaber verden (betydningernes verden) Teoretikere/praktikere: K. Gergen, M. Gergen, S. McNamee, H. Anderson, J. Shotter, R. Harré

Konstruktivisme En erkendelsesteori: erkendelse er systemets egen operation (konstruktion). Det du siger er ikke det jeg hører; det jeg ser ser du på en anden måde = erkendelse er subjektets egen præstation Læring er en nødvendighed for autopoietiske systemer: at lære er at leve – at leve er at lære (Maturana&Varela) Problem (?): relativisme, hvad er virkelig? Muligheder: der er altid flere perspektiver, alle ser noget – ingen ser det hele, det den enkelte oplever er det den enkelte oplever. Teorier/teoretikere: Piaget, v. Glasersfeld, Luhmann, Rasmussen, Maturana & Varela

Konstruktivisme - Social Konstruktionisme Din oplevelse er din - alene. Jeg kan ikke se verden med dine øjne Viden opbygges af det tænkende subjekt i en aktiv proces, .. Tænkningen tjener til at organisere subjektets erfarede verden, ikke til opdagelsen af en ontologisk virkelighed Din oplevelse er ikke din alene, den er skabt og stadig skabes af dine sociale relationer, disse historiske bånd, m.m. Viden er lokalt, ikke globalt. Men tænk globalt, handle lokalt.

Erkendelse Konstruktivisme: Systemisk terapi/supervision: Systemet skaber sin (erkendelse af) omverden Epistemologisk relativisme Historisk dialektisk Fokus på handling, aktivitet Mennesket er født ind i en social verden, som det er med til at skabe Social konstruktionisme: Virkeligheden skabes af/i sociale relationer Viden, identitet, selvet m.m. er sociale konstruktioner Systemisk terapi/supervision: Alle stemmer skal blive hørt, cirkularitet, ingen objektivitet. Humanistisk Psykologi: Din oplevelse er det der er sandt for dig. Jeg hjælper dig med at ”føde” dig selv. Jeg ønsker ikke at forklare, men at forstå, og at hjælpe klienten til at forstå sig selv.

Paradigmer, sprogspil og virkeligheder Paradigme: Et tankemønstre, en videnskabsmands ”tro”, den videnskabsteori man ser som eneste rigtige, de bagvedliggende overbevisninger vedr. metode, forskning og praksis. Sprogspil: Et begreb som Ludwig Wittgenstein introducerer i sit seneste værk: Filosofiske undersøgelser, 1949, og som mange sen- og postmoderne psykologer har arbejdet videre med. Et sprogspil er den måde man taler sammen på, den måde man er sammen på, et sprogspil er en livsform. F.eks. Er murermesterens måde at tale og gebærde sig på anderledes end bibliotekarens eller skolelærerens. De samme ord, de samme udtryk betyder noget forskelligt i forskellige sprogspil. Virkeligheder skabes af og med sprogspil, da ordene og vore udtryk er med til at skabe virkelighedens betydninger. Ændrer vi måden at tale om tingene, forholdene, skolen, samfundet, ændres også samfundet (jvf. regeringens ”kulturkamp”)

Usikkerhed Muligheder Senmoderne Stern Kohut Kulturhistorisk Skole Luhmann/Habermas Giddens Systemiske Tilgange Einstein Kuhn Rorty Postmoderne Social konstruktionisme, Gergen, Shotter, McNamee Social Konstruktivisme, Tom Andersen, Harlene Anderson Social Therapy, Lois Holzman, Fred Newman Wittgenstein 2 Lyotard Derrida Bauman Moderne Freud Watson, Pavlov, Skinner Kognitive tilgange Neuropsykologi Newton Popper Wittgenstein 1 Vygotsky Konstruktivistisk Dialektik Materialisme Rationalisme Multiple årsager Selvet og dens rettetheder og dens relationer Person-omverdens-analyse Handling/samspil Sunde samfundsmæssige relationer Post-Positivistisk Empirisme Kausale Årsager Den psykiske/biologiske organisme Test  Diagnose behandling Bevidstgørelse Strategier Belønning Postmodernistisk Aktivisme Muligheder og fællesskab At bygge fællesskaber der kreer en bedre og social og sundere verden Social De- og re-konstruktion af den forhåndenværende virkelighed At opbygge sociale virkeligheder/fællesskaber, hvor vi alle, som gruppe, og som enkelte, kan udvikle os Sikkerhed Sandhed Usikkerhed Muligheder

Folkeskolen Moderne Senmoderne Postmoderne Klare regler og rammer Vi ved hvor vi skal hen Vi må sammen finde den fornuftige løsning Vi ”lever” den nye tid Moderne Senmoderne Postmoderne Klare regler og rammer Videnskabelige tests Forskellige rum for forskellige børn Læreren som direktør Forhandling og argumentation Samtale, dialog, iagttagelse Fornuftige løsninger der kan begrundes Læreren som konsulent Samspil og kreative aktiviteter Fællesskabet: Børn – voksne Nye former for skolevirksomhed, skabelse af ny udannelseskultur Læreren som deltager

Hvad er min opgave, som underviser og konsulent? Hvis ”moderne”: leverer evidensbaseret viden om teori, forskningsresultater, metoder og redskaber, der virker hurtig og effektiv Hvis ”sen-moderne”: træner refleksion, kommunikation, dialog, supervision, aktiv lytning, således at arbejdet med disse redskaber kan føre til øget refleksivitet (bevidsthed om og i-handling, jf. Schön, 1980)), og dermed flere valgmuligheder i praksis. Hvis postmoderne: deltage i skabelsen af et samarbejde midt i en evig sig ændrende virkelighed træne evnen til at kunne virke i situationer, der virker paradoksalt, det vil sige hvor der ikke viser sig entydige svar og løsninger, men ingen eller for mange på én gang, og hvor man på forhånd må erkende, at DEN teori, DEN forskning, der kan forklare nu-ets begivenheder, ikke findes genskabe troen på og bevidstheden om at mennesker er kreative, og at alle har kompetencer, der i samspil med andre kan komme til udtryk, til udvikling, og/eller til opdagelse.