Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?"— Præsentationens transcript:

1 Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Hvordan bruger man Psykologi?

2 Psykologi i 10.G Teori – almen viden og personlig udvikling
Case – virkelighed, men ikke for tæt på Praksis – øvelser, ikke terapi Relevant for jer Kig ind Kig ud Forstå Ændre

3 Psykologiens fader Sigmund Freud -1856 Østrigs jødisk læge
Skaber af psykoanalysen og religionskritiker Faser ’Psykoanalysemodel’ Forsvarsmekanismer

4 Tre psykologiske tilgange
Psykoanalytiske retning Systemisk psykologi Kognitiv psykologi

5 Psykoanalytisk tilgang (Freud)
Individet Fortid Ubevidst Kompensation for oplevelser i fx barndommen Ønsker at styrke Jeg’et – bevidstgørelsen af fortid

6 Systemisk tilgang Et system – de forskellige miljøer der spiller ind på et menneske Nutid Alle ikke kun individ Problemet findes i systemet Ønsker at ændre samspillet i stystemet

7 Kognitive tilgang Kognitiv = det der sker i hjernen Fremtid
Fokus på individet – hvad kan du selv gøre Ønsker at man bevidst ændre tankemønstre og handlinger (Hvis du gør, som du altid har gjort, vil du blive ved med at have det som du har det)

8 Mere Freud - psykoanalysemodel

9 Mere Freud – psyken

10 Mere Freud – de tre faser
Orale fase 0 – 18 mrd. Fokus på munden Styret at Id og behov Opstår der konflikter i denne fase, kan detpå sigt præge personligheden i retning af grådighed, afhængighed og selvoptagethed. Her bør barnet udvikle en tillid til verden, hvis dets behov bliver opfyldt.

11 Mere Freud - De tre faser
Den anale fase 18 mrd – 3 år Knyttet til endetarm og kontrol Barnet ’jeg’ kommer frem – lærer at udskyde behov ’Overjeg’ kommer i spil i forbindelse med opdragelse Hvis barnet her bliver for styret af sine forældre og der derigennem opstår alvorlige konflikter, kan det senere påvirke barnet til en stærk selvkontrol, tilbageholdenhed, nærighed og manglende spontanitet.

12 Mere Freud – de tre faser
Den ødipale fase 3 – 6 år Ser forskellen på de to køn Opstår der konflikter i denne periode, kan det resultere i problemer omkring kønsidentitet. Ødipus – dræber sin far og gifter sig med sin mor Start – opfatter far som rival/dreng Senere – spejler sig i far og maskuline sider/dreng

13 Freud – Cases Situation 1:
Du bor sammen med en roomie. Da du kommer hjem står der en lækker stor kage på bordet. Hvis Id’et styrede, hvordan ville situationen så udvikle sig? Hvis overjeget styrede, hvordan ville situationen så udvikle sig? Jeg’et?

14 Freud - Cases Situation 2:
Du er til fest og er fuld. Din kæreste er derhjemme og er skide sur – foran står der en super sød pige/dreng, som virker meget interesseret i dig. Hvordan vil situationen udvikle sig, hvis det er dit ID /Jeg / overjeg der er styrende?

15 Freud - Cases Situation 3:
Du står udenfor og er på vej hjem, da det begynder at regne. Du har ca. 15 min hjem til fods. Hvordan vil situationen udvikle sig, hvis det er dit id/superego/ego der bestemmer mest?


Download ppt "Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google