Dannelsens indhold i det senmoderne samfund

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Læringsreformen En stor forandringsproces er i gang i folkeskolen. Det handler ikke blot om implementering af en ny lov. Det handler om omstilling og udvikling.
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Læring i bevægelse - hvorfor?
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Litteratur og medier i et dannelsesperspektiv
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Undervisningsplanlægning
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
R UGVÆNGETS SKOLE - F REMTIDENS SKOLE ! Helhedsskole – et udviklingsskoleprojekt 2012/13.
Folkeskole-reformen August 2014.
Skolepolitiske visioner og mål
International linje en forsøgsordning Hvem er vi? Hvad er det vi kan / vil / skal Internationalt læringsmiljø / flersproget tilgang Fokus den internationale.
Lærerprofessionen.
Almen dannelse vs. skoledannelse
Evaluering.
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.
DE TRE KLARE MÅL - REFORMEN  Folkeskolen skal udfordre alle eleverne, så de bliver så dygtige de kan.  Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Specialisering mod 4-9.klasse. 1. Præsentation af udviklingsarbejde 2. Kort introduktion til dansk 3. Gruppearbejdsproces omkring emnet ”teenagere” *
- fortsat midt i en flekstid?
Skolereform august 2014………………
Kontakt forældre møde 12. Oktober 2011.
Velkommen til valgmøde
Klasseledelse og cooperativ learning
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
Elevforudsætninger og Kompetencer i dansk
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Allingåbro Børneby.
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
Tre klare nationale mål
Læringsstile i Friskolen Surfer…. Læringsstile i Friskolen Program: Oplæg om Læringsstile i friskolen Workshop Workshop.
Katastrofen – årsager og konsekvenser
Aftale om et fagligt løft af folkeskolereformen
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Inspiration til reformarbejdet
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Informationsmøde tirsdag den 10. juni Reformen - formål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2.Folkeskolen.
Dannelse og kompetencer
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Kompetencer i dansk – hvorfor? Rasmus Fink Lorentzen.
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Lærerprofessionen.
Elevforudsætninger Elevers forskellige forudsætninger som grundlag for planlægning af undervisning.
Det senmoderne samfund
Det senmoderne samfund
Hedegårdenes Skole 2009 / Værdidebat. Værdidebat - synlighed og handling.
Lærerarbejdet - i spændingsfeltet mellem intention og virkelighed Susanne Tellerup.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Planlægning, proces og evaluering
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
2. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund
J. Schirmer 26. oktober 2007 Portfolio Undervisning Læring Evaluering Dokumentation Jørgen Schirmer Nielsen.
1 Værdidebat - synlighed og handling Værdidebat Globalisering Medborgerskab Bæredygtighed Pædagogisk udvikling.
Reform til Kærbyskolen Overordnede mål - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige de kan. -Folkeskolen skal mindske betydningen af.
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Vision mission værdier handleplaner
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik.
- Kom tættere på dit barns skolegang
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Rammesætning Aftaler om indhold Jeg taler ud fra en faglig position
Præsentationens transcript:

Dannelsens indhold i det senmoderne samfund Kritiske betragtninger til individualiseringen i skolen og i danskfaget Dannelsens indhold i det senmoderne samfund

Jeres udgangspunkt I skal fokusere på: Ledelse af undervisning og udvikling af klassens sociale liv. Lærerens forskellige måder at forholde sig på, der kan styrke klassens sociale liv og læringsmiljø. Dette fokus skal være synlig i undervisningsplanen og i selve undervisningen

Indholdet Klasseledelse med henblik på klassens sociale liv og læringsmiljø har i høj grad at gøre med: Den dannelse og de kompetencer læreren som professionel didaktikker bevidst vælger at rette undervisningen imod, heri indgår ikke mindst overvejelser omkring indhold og arbejdsformer

Hvad er et adækvat dannelsesideal i dag? To strømninger i tiden Individualisering Globalisering og internationalisering Problemer og konflikter bliver globale og individuelle Hvad kan danskfaget og dansklæreren? Målrettet og bevidst Udvælge relevant indhold til undervisningen Arbejde målrettet og bevidst med metoder og undervisningsformer (skal ske på samme tid i det enkelte forløb)

Individualisering – selvrealisering som dannelsesideal Sociologer er relativt enige (jf. Giddens, Bauman, Beck, Luhmann): Selvrealisering er en naturlig konsekvens af det (sen)moderne livs vilkår for den enkelte Aftraditionalisering fører til krav om refleksivitet i den enkeltes identitetsdannelse Selvrealisering og den enkeltes arbejde med selvfortællingen i forbindelse med identitetsdannelsen er væsentlig – ikke mindst i pædagogisk sammenhæng!

Selvrealiseringen Optimister og pessimister – eks. Bauman og Giddens/ Beck Struktur/systemteoretikere og indvidivcentreret tænkning – Luhmann og Giddens

Selvrealiseringens indtog i skolen – eksempler Klaus Nielsen: selvrealiseringen viser sig i skolen som en bekendelsesdiskurs Selvrefleksion som bekendelser over for sig selv Fører til en psykologisering Fjerner fokus fra det almene, dannelsens indhold og muligheden for udvikling af kritisk tænkning Tone Saugstad: Livslang læring som dannelsesideal At lære af at lære at lære… Læringsindholdet og det gode eksempel mister sin betydning Fokus på at vi lærer, frem for hvad vi lærer

Eksempler til diskussion I læreruddannelsen: Portfolio I skolen: Portfolio, mappevurdering, logbog m.m. (fokus på den livslange læring) Nationale test (fokus på, at alle lærer det, de skal) Uddannelsesbogen i folkeskolen (fokus på den enkeltes selvrealisering, den enkeltes biografi) Elevplaner Læringsstile – har i mine øjne 100% flyttet fokus fra hvad eleverne skal lære til hvordan de lærer

Eksempler til diskussion I dansk: Procesorienteret skrivning (obs. Hvad med genreskrivning?) 90érnes radikalt læserorienterede litteraturpædagogik (fokus på hvad den enkelte læser ind i teksten, frem for hvad teksten har at sige om verden) Udvælgelse af tekster, der tematiserer selvrealiseringen (eks. ungdomsromaner) romaner til udskolingen

Pædagogikken mister retning Det globaliserede senmoderne samfund fordrer ikke alene selvrealiseringen. Det efterlyser i høj grad fællesskabet: Hvad er de store udfordringer samfundet (verden) står overfor? Hvilket indhold skal danskfaget beskæftige sig med på baggrund af udfordringerne?

Mulige teoretiske vejvisere Klafkis epokaltypiske nøgleproblemer Ulrich Becks vision om den kosmopolitiske dannelse Men; i sidste ende: Er det ikke den enkelte (dansk)lærer, der skal sørge for at give undervisningen pædagogisk retning? Det kan være svært i tider, hvor politikere eks. i Århus kommune satser ensidigt (nærmest dikteret af medierne) på at og hvordan, børn lærer

Nye tendenser Eks. klimaet: Klimaet er i tiltagende grad blevet genstand for undervisning i dansk, samfundsfag, geografi m.fl. – her er der tale om et epokaltypisk nøgleproblem! En del af diskussionen: De to hovedtendenser i det moderne (individualisering og globalisering) strides, når lærere tematiserer klimaet (sætter fokus på indholdet) og jeg samtidig kan læse i avisen, at psykologer og pædagoger er bekymret for den frygt en tematisering af klimaspørgsmål planter i det enkelte barn.

Didaktisk kompetence En samtidig fokus på at der skal læres, hvordan der skal læres og ikke mindst hvad, der skal læres, kræver didaktiske kompetencer af den enkelte lærer, der ikke er til at undervurdere Derfor grundig planlægning! Også som uddannet lærer  Hvis ikke læreren tager autoriteten som didaktikker, bliver det politikerne, der bestemmer den retning, skolen går i! (og det er de ikke lige så gode til)