En pragmatisk tilgang Udgangspunkt i arbejde af: Knud Illeris, se f.eks. ”Læring”, RUC 2007 særligt inspirationen fra læringsteoretikeren: David A. Kolb,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Og hvordan man håndterer den.
Lederudvikling.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Arbejdspladsudvikling
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.

Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
TEMA Deltagerforudsætninger & Læringsstile
Ved psykolog Lena Højgård Isager Psykologhuset Kognitivt Fokus
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Konsensusprocessen.
Deltagerstyret undervisning
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
Læringsstile i gruppearbejde
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Projekt ”Læsevejlederen som kamæleon” 2014
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Case-studiets 7 skridt 1.Læs og forstå casen og afklar/tydeliggør ukendte begreber/ord 2.Opstil problemer/begreber som skal studeres 3.Brainstorm for at.
Læring i et vejledningsperspektiv
Vejlederens kommunikation
Det vi skal på dette møde Tale om de nye input til principperne for skole-hjem samarbejde, som I, bestyrelse og elevråd fandt frem til for nogle uger siden.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
INNOVATIONSFORUM # 3 VIDENSBEARBEJDNING EKSPERIMENTER OG METODER.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Teamledelse og personlighedsmodeller
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Individet i gruppen Mine læringsmål
Forudsætninger for en god samtale
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
1 Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
- Var ude aktivt og ”finde” duft indtryk. - Delte vi hinandens observationer. - Grupperede og analyserede vi vores observationer. - Fremlagde vores projekt.
De schönske termer Workshop d|bubbles. Naming, framing og reframing Udgangspunkt: vi har gennemgået en worldmaking-proces Naming Framing Workshop: test.
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
Sådan bruger du præsentationen
Relations kompetencer
Flemming B. Olsen, Tornbjerg 1 Lektier - i ny didaktisk belysning.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Program for eftermiddagen 29/ Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke) Kort Sokratisk Dialog i grupper.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
KIE OG L ÆRINGSSTILE - Innovative metoder i fagene 2009.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 1.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Læring og it Læringsstile og it 1. læring og it Spændvidde i undervisningen AKTIV Eksperimenterende Handlende REFLEKTERENDE Observerende Lyttende IT-læringsobjekter.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
John Hattie.
Problem- and play- based Learning
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
torsdag den 11. april 2019 Basen
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Den konkrete oplevelse som brændpunkt for læring Fra personlig erfaring – Til almengyldig viden

En pragmatisk tilgang Udgangspunkt i arbejde af: Knud Illeris, se f.eks. ”Læring”, RUC 2007 særligt inspirationen fra læringsteoretikeren: David A. Kolb, ”Experiential Learning” Prentice-Hall 1984

Samtale med sidemand/-kvinde Tænk på en læringssituation du nyligt har stået i Beskriv hvad du var (er) i gang med at lære Hvordan begav du dig af med at lære det, hvilke trin fulgte du? Hvad var resultatet? Hvad er den bedste erfaring med læring i gruppe du nogensinde har haft? – Hvad var godt ved den? Hvad er den værste erfaring fra læring i gruppe, du har haft, og hvad gjorde den dårlig? Hvad fremmer i dine øjne læring?

Learning Style Interview, LSI Hvordan er din læringsstil?

Professioners typiske placering Eksempler fra de 4 kvadranter

Se på barnet Den naturlige videnskabsmand i os (Lewin) Konkret erfaring Aktiv eksperimenteren Reflekterende observation Abstrakt begrebsliggørelse

To principielle måder at forholde sig til verden på: Gribe/Forme Konkret erfaring Aktiv eksperimenteren For………..me Gri ………..be Reflekterende observation Abstrakt begrebsliggørelse

Fra erfaring til viden Subjektiv og objektiv sandhedsværdi Er erfaring det samme som viden? Nej! Konkrete erfaringer skal validere og teste abstrakte begreber

Fra erfaring til viden Subjektiv og objektiv sandhedsværdi Hvad er værdien da af en erfaring? Giver liv og subjektiv, personlig mening til abstrakte begreber Leksikal viden, ej selvoplevet, virker kunstig, livløs

Fra erfaring til viden Subjektiv og objektiv sandhedsværdi Kan den personlige erfaring stå alene? Nej! - De abstrakte begreber er den nødvendige reference, hvor ideer og personlige erfaringer testes for implikationer og validitet. Subjektiv relativisme – ”jeg synes/oplever det og det og derfor er det rigtigt” Velkendt teenageargumentation, læserbladsjargon og høres såmænd også i visse politiske kredse (populisme)

Fra erfaring til viden Subjektiv og objektiv sandhedsværdi Konkrete erfaringer skal validere og teste abstrakte begreber Umiddelbare, personlige erfaringer er indlæringens brændpunkt. Giver liv og subjektiv personlig mening til abstrakte begreber. De abstrakte begreber er referencen hvor ideer og personlige erfaringer testes for implikationer og validitet.

Læring – en kontinuerlig proces - Som skaber viden gennem en omdannelse og bearbejdning af erfaring - Opstår i feltet mellem forventning og erfaring (mønstergenkendelse) Oplevelsesmæssigt, fænomenologisk men også neocortex fungerer efter og udviser i sin lagdelte opbygning en isomorfi ift –, og fungerer efter mønstergenkendelse Vi tilpasser verden til det, vi forventer – på godt og ondt, hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt

Læring – en kontinuerlig proces Kræver en ophævelse af modstillede adaptationsmåder til verden: Tænkning – Følelse Perception - Handling En formidling mellem ret modsætningsfyldte begreber – som når man, efter grundig omrøring, til slut får en sammenhængende salatdressing ud af olie og vand…..

To principielle måder at forholde sig til verden på: Gribe/Forme Konkret erfaring Aktiv eksperimenteren For………..me Gri ………..be Reflekterende observation Abstrakt begrebsliggørelse

Gribe aksen (opmærksomhed): Opleve-begribe Forme aksen (betydning): Handle-mene Konkret erfaring Opleve Aktiv eksperimenteren Handle Mene Reflekterende observation Begribe Abstrakt begrebsliggørelse

Konvergent læringsstil Opmærksomhed gennem at begribe Tillægning af betydning gennem handlen Aktiv eksperimenteren Handle Begribe Abstrakt begrebsliggørelse

Konvergent læringsstil Foretrækker tekniske opgaver og problemer, frem for sociale – og interpersonelle Bedst til at finde den praktiske anvendelse af teorier og ideer Følelseskontrollerede Klarer sig generelt godt i konventionelle IQ tests Nævn fagområder eller problemstillinger i – og udenfor medicin, hvor denne læringsstil med fordel væsentligt kan benyttes/ Hvor denne lærings – eller personlighedstype vil være på hjemmebane (

Konvergent læringsstil Deduktiv beslutningsproces Beslutter sig Definerer problemer Løser problemer Logiske

Divergent læringsstil Opmærksomhed gennem at opleve Betydning gennem meningstilskrivning Konkret erfaring Opleve Mene Reflekterende observation

Divergent læringsstil Gode til at komme med nye ideer Observerer frem for at handle Flere løsninger på én opgave Gode til at brainstorme Interesserede i mennesker, følelsesorienterede, rig forestillingsevne og symbolverden

Divergent læringsstil Fantasifulde Forstår mennesker Opdager eller opfatter problemer Brainstormer Åbent sind

Assimilativ læringsstil Opmærksomhed gennem at begribe Betydning gennem meningstilskrivning Mene Reflekterende observation Begribe Abstrakt begrebsliggørelse

Assimilativ læringsstil Mindre fokuserede på mennesker Mere på ideer, filosofi Optaget af abstrakte begreber, teoribygning Gode til at sammenfatte mangfoldige informationer på en logisk måde

Assimilativ læringsstil Planlægger Skaber modeller Definerer problemer Udvikler teorier Tålmodighed

Akkomodativ læringsstil Opmærksomhed gennem at opleve Betydning gennem at handle Konkret erfaring Opleve Aktiv eksperimenteren Handle

Akkomodativ læringsstil Understreger konkrete erfaringer og aktiv eksperimenteren – ”hands on” Lægger vægt på at gøre tingene, udføre planer, komme i gang med nye oplevelser Kan ikke lide teorier, overser at undersøge facts Mere afhængig af andres informationer end af deres egne analytiske evner. Sætter lid til ”mave-fornemmelse” frem for logiske analyser

Akkomodativ læringsstil Gør ting Leder Tager chancer Igangsætter Indordner sig praktisk

Integrativ læring Sker når to, eventuelt flere, elementære læringsstile kombineres

Øvelse Tilpas med din nuværende viden din læringsstil på læringscirklen Placer dig svarende hertil på gulvet Find sammen med de 5-6 nærmeste i en gruppe med ret homogen læringsstil

Diskuter følgende – så alle får lejlighed til at komme til orde! Synes du din beregnede læringsstil svarer til dig? Hvordan vil du selv karakterisere din læringsstil? Svarer denne læringsmåde til, hvordan du greb (griber) den læringssituation an, som du beskrev for din sidemand i starten? Hvad er din største styrke i en læringssituation? Hvad er din største svaghed? Tag noter undervejs mhp senere fremlæggelse

Fremlæggelse Hvor stod gruppen i feltet/cirklen? Hvad var hovedpunkterne i gruppens diskussion? Hvordan føltes det at være i en gruppe, hvor medlemmerne har samme læringsstil? Reflekterede det måden, hvorpå mødet fandt sted? Vil du foretrække at være i gruppe med individer af ens eller blandet læringsstil?

Konvergent Ved for mange: Løser de forkerte problemer Forhastede beslutninger Ved for få: Tab af fokus Ingen testning af ideer og teorier Spredte overvejelser

Divergent Ved for mange: Paralyseret af alternativer Mangel på beslutninger Ved for få: Mangel på ideer Manglende evne til at se muligheder – og problemer

Assimilativ Ved for mange: Bygger luftkasteller Mangel på praktisk relevans Ved for få: Får ikke lært af fejltagelser Savner solidt fundament for arbejdet Mangel på systematik

Akkomodativ stil Ved for mange: Trivielle fremskridt i arbejdet Meningsløs aktivitet Ved for få: Arbejdet ikke færdiggjort i tide Upraktiske planer Arbejdet ikke målrettet

Dynamiske grupper Grupper på 5 af størst mulig diversitet i forhold til læringsstil, køn, alder. Diskuter nu i gruppen jeres svar fra tidligere: 1: Hvad er den bedste erfaring med læring i gruppe du har haft? Hvad var det der gjorde det godt? 2: Hvad er den værste erfaring? Hvad gjorde den dårlig? 3: Hvad fremmer i dine øjne læring? 4: Hvordan kan vi udnytte denne viden til at gøre vores 12-mandsgruppe til et effektivt forum for læring? 5: Fremlæggelse i plenum