Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus 28.-30. august 2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus 28.-30. august 2015."— Præsentationens transcript:

1 Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus 28.-30. august 2015

2 Program for de næste par timer  Et historisk perspektiv på vores børnesyn  Børns udvikling  Relationer  Anerkendelse – hvad er det og hvordan gør vi det?

3 Historisk perspektiv på vores børnesyn Industrisamfundet 1950’erneVidenssamfundet 1990’erne Faste normer og værdier ”Sådan er det, fordi jeg siger det” Flere måder at anskue verden på. Flere værdisæt. ”Jeg forstår det anderledes” Klar magtrelation mellem barn og voksenMere ligeværd i relationer Børn var ”små ufærdige voksne”. Børn skulle dannes, kultiveres og civiliseres. Børn skulle lære af de voksne, at blive rigtige voksne. Børn er kompetente/kan bidrage. Børn skaber deres egen udvikling. Børn bliver social i gensidige relationer. Selvbestemmelse. Dårlig opdragelse pga. dårlig opdraget.Sociale udfordringer pga. mange forskellige forhold. Lydighed: Forældre gav en opgave og børnene udførte dem. Ligeværd: Børn og forældre forhandler om opgaven. Læring og udvikling er for den enkle.Læring og udvikling sker i sociale sammenhænge.

4 Udvikling tager tid, tillid og næring

5 Børns udvikling  Børn er børn og tænker derfor ikke som en voksen.  Børn handler impulsivt og ind imellem utilpasset og ikke altid reflekterende.

6

7 Børns udvikling  Børn har kortere opmærksomhed.  Udvikling tager sin tid.  Børn er meget forskellige og har forskellige betingelser.

8

9 Hjælp børnene med at udtrykke deres følelser  Vores hjerner er først færdig udviklet ved ca. 20-25 års alderen.  De ”eksekutive funktioner” er dem som bliver senest udviklet.  Barnet kan derfor ikke altid gennemskue deres handlinger og konsekvenser for dem.  De sproglige ”evner” er placeret i venstre hjernehalvdel og de mere rumlige, kreative og kropslige er placeret i højre.

10 Eksekutive funktioner  Planlægning  Overblik  Dømmekraft  Træffe beslutninger  Ændre i planer efter nye erfaringer  Kunne gennemskue konsekvenser af handlinger

11 De to hjernehalvdele Ord Analyse Grammatik Matematik Vurdere Praktisk Tid Billeder Intuition Følelser Helhed Kreativitet Rumfølelse Musik

12 Hvilken betydning får ”denne” udvikling for vores måder at møde børnene på?  Hvad er jeg blevet klogere på?  Er der noget jeg kan have gavn af at ændre?  Hvilken betydning vil det få, hvis jeg ændre noget?  Hvad vil det kræve af mig?

13 Udsagn til overvejelse  Jeg mener, det vigtigste er, at vi får lavet nogle fede aktiviteter fremfor at børnene indbyrdes trives?  For mig er det vigtigt, at alle børnene er med i aktiviteterne?  Når en af børnene bliver ked af det/sur, er det vigtigt for mig at der går en leder fra, som kan tage sig af barnet?  Når der opstår en konflikt blandt spejderne, er det vigtigere, at jeg går ind og løser konflikten, fremfor at børnene selv skal tid til at prøve at løse det?  For mig er det vigtigt, at bruge tid på at tale og inddrage forældrene?

14 Relationer  Handling: Meningsfyldt adfærd  Interaktion: Handling mellem mennesker  Relation: Forhold udviklet over tid  Rummer interaktion samt erindringer om tidligere interaktioner.

15 Hvad er anerkendelse?

16 Anerkendelse  Der er forskel på ros og anerkendelse.  At blive forstået som man ”er”.  Anerkendelse af personen og ikke af handlingen.  Selvtillid vs. Selvværd.

17 Anerkendelse  Det er den anden øre der afgøre om der er tale om anerkendelse.  Forståelse og indlevelse i den andens oplevelse.  Bekræftelse og indlevelse.  At genkende oplevelsen i sig selv.  Selvrefleksion.

18 Derfor indebærer anerkendelse  At få øje og tro på det bedste i andre.  At forstå at andre altid har en intention.  At tilsidesætte vores egen forståelse, meninger, værdier og holdninger, for at være åben for den andens.  At sætte den anden på samme niveau, som vi sætter os selv.  At vi ikke dømmer hvad der er ”rigtig” og forkert”.

19 Vi har altid en intention med vores handlinger  Der er altid noget barnet vil. Led efter det barnet måske vil ”jeg er sådan en nysgerrig voksen”.  Led for at forstå og ikke for at dømme eller straffe barnet. Find det de er gode til.  Handel på intentionen ”det de vil” og ikke på deres ”handlinger”.  Skab muligheder for at barnet kan handle på andre måder.

20 Hvordan kan vi arbejde anerkendende?  Find sammen i jeres patruljer.  Lav en lille episode/situation, hvor I viser hvordan I vil gribe det an anerkendende.

21 Anerkendelse betyder ikke at man skal være på en bestemt måde!

22 Jeres læring  Hvad synes du var særlig spændende?  Hvad gør denne nye viden, ved dig og dit arbejde? (beskriv detaljerne)  Hvorfor synes du dette er særlig spændende?  Hvad får du lyst til at gøre mere af i fremtiden?

23

24

25

26

27

28


Download ppt "Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus 28.-30. august 2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google