Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål"— Præsentationens transcript:

1 Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Læringsmål: Eleverne skal få kendskab til de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Eleverne skal vide, hvad begreberne ”bæredygtighed” og ”medborgerskab” betyder. Eleverne skal reflektere over egne værdier og skolens værdier. Eleverne skal udvikle ideer til, hvordan deres skole kan præsenteres og hvad der kan forbedres. For bæredygtig udvikling

2 Præsentation af dagen Læringsmål Lektion Aktivitet
Du skal lære noget om de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Du skal vide, hvad de to begreber ”bæredygtighed” og ”medborgerskab” betyder. Du skal lære at udvikle ideer. 1. Gennemgang af programmet Film om de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling Verdensmålene 2. Den gode skole Film Udfordring 3. Idégenerering 4. Idéudvikling 5. 6. Præsentation af idéen Sådan kan du gøre: Vis og gennemgår programmet for dagen.

3 Verdensmålene består af i alt 17 mål – og hele 169 delmål – som handler om at løse mange af klodens største problemer inden Vi skal gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult på globalt plan, mindske ulighed, og bekæmpe klimaforandringer. Vi skal alle – kort sagt – kunne leve et godt liv nu og samtidig give verden videre i ordentlig stand til vores børn. FN har således sat fælles kurs mod en bæredygtig fremtid for alle på planeten Jorden – en langt større udfordring end at lande på månen. ( Verdensmålene er blevet vedtaget af 193 lande. Bæredygtighed Her finder du en begrebsforklaring for dine elever: Sådan kan du gøre: Gå ind på hjemmesiden ”Hele verden i skole” og vis oversigten over verdensmålene. Du kan også kopiere en af disse plakater til eleverne. Fortæl eleverne, hvad de 17 verdensmål for bæredygtighed er, hvorfor man har formuleret dem og hvordan de skal nås. Samtalen på klassen: Gennemgå verdensmålene og spørg eleverne, hvad de tror, målene handler om. Forklar svære begreber som ”bæredygtig” og ”infrastruktur”. Lad eleverne arbejde parvis. Sammen skal de nu udvælge et verdensmål, som de synes er det vigtigste. De skal kunne forklare deres valg. Afrund opgaven med en fælles samtale.

4 Animationsfilm om de 17 verdensmål
Animationsfilmen viser forskellige eksempler på, hvordan helt almindelige mennesker med deres ideer har bidraget til en mere bæredygtig verden. Filmens budskab er, at vi alle med vores ”kreative superkræfter” kan hjælpe med at løse problemer, der hvor vi bor. Vi kan opfinde noget, forbedre noget eller prøve at få andre med på vores gode ideer. Filmen opfordrer til at være medborger og dermed tage ansvar for de fælles udfordringer, der møder os i hverdagen. Medborgerskab: Medborgerskab handler om, at den enkelte borger har mulighed for at bruge de rettigheder, den pågældende har i henhold til lovgivningen og samfundets tilbud. Det handler også om, at den enkelte borger har kompetencer til at gøre brug af disse rettigheder, og i praksis har mulighed for at deltage og være medbestemmende i fællesskaber, fx ved at tage ansvar og bidrage til samfundet ud fra egne forudsætninger. Medborgerskab handler, med andre ord, om inklusion. ( Sådan kan du gøre: Vis filmen en til to gange. Samtalen på klassen: Spørg eleverne, hvad der menes med, at vi har superkræfter (vi er kreative, kan opfinde noget, kan forandre noget og skabe noget fælles). Hvilke superkræfter har personerne i filmen tilfældes? Spørg dem også, om de kan give eksempler på mennesker, der har haft gode ideer, som var til gavn for mange andre. Måske har de selv haft en god ide.

5 Den gode skole ”Den gode skole” er et undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i verdensmålene 11 og 16, som handler om henholdsvis bæredygtige byer og lokalsamfund og fred, retfærdighed og stærke institutioner. Forløbet tager afsæt i den kulturelle dimension af bæredygtig udvikling og har fokus på fælles værdier og inklusion. Udfordring: I centrum af forløbet står en udfordring, som eleverne skal løse i grupper. De får et brev af et forældrepar, som vil flytte til Sønderborg og som i denne forbindelse søger en god skole til deres to børn. Opgaven består i, at eleverne skal argumentere for, hvorfor familien skal vælge deres skole. De skal lave en præsentation af skole, som informerer om skolens værdier og andre gode ting ved skolen. Først skal eleverne reflektere over, hvad en god skole er og derefter undersøge, hvad der kendetegner deres skole. Sådan gør du: Præsenter dagens emne ”Den gode skole” . Du kan forklare sammenhængen mellem emnet og verdensmålene 11 og 16. Skolen er en del af by/lokalsamfundet og har et medansvar i udviklingen af et stærkt samfundet. Det er skolens opgave at formidle værdier som fred og retfærdighed og at understøtte et inkluderende fællesskab. Fordel eleverne i firemandsgrupper og lad dem reflektere over, hvad en god skole er. Brug evt. CL-metoden. Strukturerne ”Tænk–par-del” eller ”Møde i midten” egner sig godt til denne opgave. Vis efter ca. 5 minutter de følgende billedstimuli (de næste 14 slides). Lad gruppen derefter arbejde videre. Samtale på klassen: Lad grupperne fortælle, hvad de synes en god skole er.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Udfordring Sådan gør du:
Print brevet ud og put det i en kuvert. Skriv skolens adresse på. Vis klassen brevet og læs det op. Vis derefter næste slide.

21 Forældrenes mening: Film:
4&t=20s Sådan kan du gøre: Vis filmen, for at uddybe, hvad forældre generelt forventer af en god skole. Lad eleverne tage noter undervejs. Samtalen på klassen: Spørg eleverne, hvilke værdier forældrene efterspørger. Forklar begrebet ”værdier”, hvis det er nødvendigt. Skriv værdierne på tavlen eller en stort stykke papir.

22 Opgave I skal lave en præsentation af vores skole.
I kan lave en folder, en power point eller bruge en anden præsentationsform på skoletube. Find ud af, hvad der er godt på vores skole og undersøg, hvilke værdier vi har på vores skole. I kan spørge andre elever, lærerne og skoleledelsen. Præsentationen skal være overbevisende. Derfor skal I fremhæve og beskrive alt det gode på vores skole. Er der noget, som kunne forbedres på vores skole, så skriv det ned og diskuter, hvad I kan lave for at forbedre det. Sådan gør du: Gennemgå opgaven med eleverne. Lad eleverne give eksempler på, hvad der kendetegner deres skole. Spørg også ind til skolens værdier. Tal med klassen om, hvordan man kan lave en præsentation og gennemgå derefter kendetegn på reklamegenren. Del klassen i tre- og firemandsgrupper og lad dem begynde med idéudviklingen.

23 Idégenerering Sæt jer sammen i jeres grupper.
Lav en brainstorm og skriv ned, hvad der kendetegner vores skole. Gå rundt på skolen og undersøg, om der er flere ting, der kendetegner vores skole. Spørg andre, hvad de synes, der er godt ved vores skole. Spørg også om skolens værdier. Bliv enige om, hvordan I vil præsentere skolen. Sådan kan du gøre: Vis eleverne denne slide som en slags tjekliste.

24 Idéudvikling Sådan kan du gøre: Lad eleverne arbejde i grupperne.
Guid eleverne igennem forløbet.

25 Præsentation Sådan kan du gøre:
Lad grupperne fremlægge deres præsentation. Du kan også lade grupperne fremlægge for hinanden. Spørg derefter grupperne, om de har fundet ting, der kunne forbedres og hvis ja, om de har forbedringsforslag til skolen. Spørg dem, hvad de kan gøre for at komme videre med deres forbedringsforslag.


Download ppt "Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google