CMS I ELGPN og på nordisk

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Hvor står vi nu, og hvor er vi på vej hen? Timbuktufonden
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Kan Netværkstedet drives som socialøkonomisk virksomhed?
Uddannelses- og erhvervsvejledning opfattes som en proces, der foregår i et samspil mellem: • Oplysning • Undervisning • Praktiske aktiviteter • Personlig.
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Voksnes læreprocesser – hvad er vigtigt i tilrettelæggelse af kompetenceudvikling for voksne? Norskkonferencen 2013 VOX 24. april 2013 Bjarne Wahlgren.
Kontakt forældre møde 12. Oktober 2011.
Fagets formål, fokus og fagmål
Kollegavejledning Læringscentrene Roskilde. Program • Velkommen igen! Vejledningsværktøjer i teori og praksis – kort oplæg Praksisrefleksioner fra igangværende.
Vidensnetværkets konference 8. december 2008
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
LP-modellens Landskonference 2014 i Horsens
Tine Nielsen, CBS Learning Lab
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Kortlægning af offentlig innovation i Danmark Bilag B til udbudsmateriale oktober 2014: Tre metaforer til inspiration.
Klimatilpasning som vækstdriver - regionen har en vigtig rolle Dorthe Selmer, vicekontorchef i Regional Udvikling ,
Inklusion med læring Hvilke navne??.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Matematik. » varetage udformningen af de nationale moduler » varetage den fremadrettede udvikling af disse med sigte på at styrke fagligheden i læreruddannelsen.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Pædagogik og underviserkompetencer
MOBILITY MANAGEMENT INTRODUKTION MOBILITY MANAGEMENT & BEVIDSTHED INTRODUKTION.
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Et fagligt løft af folkeskolen.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Netværk og lokalsamfund - som ressource i landdistrikterne Formål blandt andet at styrke: de frivillige ildsjæle i lokalområderne samarbejdet på tværs.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Voksne i videregående opplæring – tilrettelegging,
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Vejlederkonference 2015 Velkomst og præsentation af mig; Michael Hald
Præsentation Vejlederforeningens årsmøde Analyse: Alle unge vil gerne have et godt liv, 2013.
Svendborg Vejledning som kollektivt arrangement …
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Kollektiv narrativ vejledningspraksis Helene Valgreen, Vingsted 20. september 2011
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Karrierelæring og karrierekompetencer ”Karrierekompetence er at vide, hvad man har lyst til i livet. Det handler om at kende de muligheder, der er, og.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Erfaringer med karrierelæring SIP 1b - HF v/ projektleder Caroline Vogelius Wiener og vicerektor Anders Wind, Gentofte HF.
Beskæftigelsesstrategi i Furesø
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Uddannelse i sygefraværshåndtering
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
At gøre karriere.
It i folkeskolens matematikundervisning
Den pædagogiske læreplan
Bo Klindt Poulsen, VIA University College & Syddansk Universitet
Fra valg til læring - Karrierelæring og overgange
(og lidt om Arbejdskendskab)
Rita Buhl 22. september 2018.
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Valideringsarbejdet i Norden og Europa Erfaringer og udfordringer
Digitalisering af VEU VEU-udbydernes brug og vurderinger af e-læring og blended learning - surveyresultater FLUID konferencen, tirsdag den 11. december.
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Barnesyn og børneperspektiv
&.
Præsentationens transcript:

CMS I ELGPN og på nordisk Anne Froberg Dialogforum dec. 2014

CMS I ELGPN Har været på programmet siden 2008 Handler om Career Management Skills – som læringsudbytte af vejledning, undervisning og i uformelle læringsmiljøer Forholdet mellem CMS og uddannelsesparathed CMS og Uddannelse og Job CMS og Vejledning Work-stream i 2015 – DK lead-country sammen med Cypern (Jørgen Brock og AF)

CMS: Range of competences (knowing, doing, being) providing structured ways for individuals and groups to gather, analyse, synthesise information - about self - about education - about occupations Aim: To develop resources in people to better manage their life course. (UDDANNELSESPARATHED?)

Indhold i U&J og vejledning Personal choices and skills: Det personlige valg: Egne kompetencer, valgprocesser og konsekvenser af valg, livslang læring og uddannelse... ... Links between education and work: Uddannelse og erhverv: Uddannelse og arbejde, innovation og iværksætteri, ... The Labour market: Arbejdsmarkedet: Arbejdsmarkedsforhold, globalt arbejdsmarked, arbejdsmiljø, ligestilling og ligeværd........ Decision-learning … Opportunity awareness … Transition skills … Self-awareness

Hvorfor på nordisk? Behovet for at teste værktøjskassen I en konkret kontekst Sproglige barrierer (Karriere) Kulturelle spørgsmål (lokal/nationl implementering) Uddannelses-tænkning – traditioner I læseplans-arbejde og -syn

Hvordan? Nordiske diskussioner indenfor ELGPN Udveksling af praksis- eksempler Et nordisk møde i Kbh. i 2013 Samarbejde med NVL - nordisk netværk for voksnes læring En kontrakt med en ekspert (Rie Thomsen ) Udarbejdelse af ”lande-cases” Første udkast til et nordisk ”concept-note”

Hvad? Karrierekompetence og vejledning i et nordisk perspektiv Fra karrierevalg til karrierelæring Formålet med notatet er at bidrage til en fælles nordisk forståelsesramme for karrierekompetence, som kan bruges i den videre udvikling af vejledning i de nordiske lande.

Centrale pointer: Vi beholdt ordet "career" og droppede ordet "management" Vi indfører termen ”karriere-kompetence” Vi fokuserer på lærings-perspektiven frem for valg-perspektivet i både vejledning og undervisning Notatet ”fra valg til læring” skal også ses som et indspil i arbejdet mod at definere og anvende et bredt karrierebegreb i nordisk sammenhæng. … Derfor er målet også at bidrage til udviklingen af en terminologi, som indfanger betydningen/ forståelsen af karrierelæring og karrierekompetence.

Ogdå et ”kritisk” perspektiv: For det første er det væsentligt, at fokus på karrierekompetence ikke fører til en individualisering af samfundsmæssige problematikker. Udviklingen af karrierekompetencer ændrer ikke på antallet af jobs. For det andet er vejledningsaktiviteter, som sigter mod udvikling af karrierekompetence, en social praksis, som bygger på særlige værdier. Disse værdier er bl.a., at arbejde er centralt for ens identitet, at man kan forholde sig undersøgende til sig selv og egne beslutnings- processer, at man kan blive bevidst omkring sig selv og egne værdier og endelig, at tilpasning til arbejdsmarkedets kulturer og normer øger ens chancer for at navigere på arbejdsmarkedet. Disse værdier er kulturelt bundne og kan se forskellige ud for forskellige samfundsmæssige grupper fx i forhold til etnicitet og klasse.

Til det politiske niveau Anbefalinger Til det politiske niveau Det anbefales at anvende flg. definition: Karrierekomptence er kompetence til at forstå og udvikle sig selv, udforske livet, læring og arbejde samt håndtere liv, læring og arbejde i forandringer og overgange. Konkrete spørgsmål: Afklaring af den nuværende situation, herunder hvor står praksisfeltet i det pågældende land i forhold til karrierelæring og karrierekompetence? Beskrivelse af en ønsket situation for karrierevejledning i det pågældende land relateret til karrierekompetence. Anbefalinger til en national enhed for karrierevejledning om videre udforming af politik for karrierevejledningsfeltet på tværs af sektorer

Praksis og uddannelse af vejledere Det anbefales, at vejledere sammen undersøger de vejledningsaktiviteter, de allerede udbyder i et karrierekompetence-perspektiv og prøver at begrunde aktiviteterne i forhold til deltagernes læringsudbytte og i forhold til at beskrive gode praksiseksempler Ydermere kan et fokus på karrierekompetence bidrage til at styrke en evalueringskultur, som sætter fokus på at evaluere deltagernes (lærings)udbytte af konkrete vejledningsaktiviteter og ikke kun evaluere kvantificerbare mål for vejledningsindsatsen i form af statistik for ,hvor deltagerne bevæger sig hen i forhold til uddannelse, arbejde eller ledighed. Det anbefales også at undersøge tilstedeværelsen af karrierelæring og karrierekompetence i de nationale vejlederuddannelser. .

Forskning ….. anbefales det, at der iværksættes yderligere undersøgelser og beskrivelser af, hvordan vejledningsaktiviteter med henblik på udvikling af karrierekompetence er til stede og praktiseres i de nordiske lande på tværs af sektorer, hvor der finder vejledning sted eksempelvis uddannelse, videregående uddannelse og beskæftigelsesindsats.

Fremtiden? Work-stream CMS i ELGPN – lead-Country Nordisk samarbejde Færdiggøre Notat Diskutere og prioritere anbefalinger Implementere (Nordisk samarbejde?)