Resultat af interviewundersøgelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Advertisements

AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Læring i Multikulturelle Kontekster
Studieretnings projektet ÅSG Studieretningsprojekt  En skriftlig opgave i typisk to fag  Du har 2 uger uden anden undervisning til opgaven  Der.
5 IT-didaktiske principper
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen
Undervisningsplanlægning
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
DIDAKTIK 2.0 KG/RBC 27/08/2008 metoder problemformulering skelet.
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Grundlæggende IT, niveau G
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Evaluering.
Læremidler i praktikken
Gymnasiedage.dk, Odense 29. sept Claus Berg, chefkonsulent Web 2.0, dialog og interaktivitet på EMU.dk.
Henriette Lungholt Uge Kreative metoder.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Værktøjskassen Anvendelsesorienteret undervisning
Digitalisering i Praktiken Workshops den 9. februar 2007
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
At udforske sin egen praksis
IT i undervisningen.
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Fagenes samspil november 2009
Lærermiddelkultur(er)?
Inklusion i teori og praksis Inddragelse af studerende i FoU projekter
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Hvordan lettes overgangen relevant
Handicaphjælperens psykiske arbejdsmiljø - en interviewundersøgelse
VISL – begrænsninger og styrker
Generel introduktion til EC
Studieretnings projektet ÅSG Studieretningsprojekt  En skriftlig opgave i typisk to fag  Du har 2 uger uden anden undervisning til opgaven  Der.
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
1 Vi har brug for mange virtuelle læringsfunktionaliteter – og når vi har dem kan vi tage dem for givet og glemme dem for en stund - først herefter kan.
1 Det Videnskabelige Råd ved Center for Kliniske retningslinjer Hvilke problemstillinger arbejdes der med?
Niels Grønbæk Nielsen Teamets planlægning af et undervisningsforløb.
Hvorfor dette initiativ?
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET ET FÆLLES PÆDAGOGISK GRUNDLAG: HVAD VIRKER? KONFERENCE OM HANDLINGSPLANER FOR ØGET GENNEMFØRELSE 11. DECEMBER 2013 PER.
Webquest Rikke Christoffersen En webquest er en opgave, der løses via internettet En webquest er en opgaveformulering, som er karakteriseret ved.
Aktionslæring Niels Grønbæk Nielsen
1. April 2014.
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Faglig udviklingsskole Videncenter Læremiddel.dk og faglige udviklingsskoler Oplæg skoleledermøde Odense Kommune d. 17. januar 2008 Thomas Illum Hansen.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Sygeplejerskeuddannelsen på nettet B aggrund/idé L æringssyn & værdier S tudie-og undervisningsformer O rdinær – fjernstudie K ommunikationsplatform E.
Planlægning, proces og evaluering
Mundtlig matematik eksamen
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
Alt er på hjemmesiden nyfolkeskole.wordpress.com.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Læring og it Læringsstile og it 1. læring og it Spændvidde i undervisningen AKTIV Eksperimenterende Handlende REFLEKTERENDE Observerende Lyttende IT-læringsobjekter.
Evaluering.
Almen Didaktik Indhold og form
Fra almendidaktik til fagdidaktik
Det handler om eleverne
Didaktiske planlægningsmodeller
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Resultat af interviewundersøgelse Niels Grønbæk Nielsen og Rikke Schultz Den 23.2.2009

Hvad har vi gjort I første omgang udsendte vi et spørgeskema til lærerne i de ældste klassetrin til fem Faglige Udviklingsskoler tilknyttet Læremiddel.dk i Odense. På grundlag af svar herfra udvalgte vi fire lærere fra to skoler til interviews. Svarene fra spørgeskemaerne gav et klart indtryk af, at de udvalgte lærere integrerer it og nettet i deres undervisning som en del af en bevidst faglig og pædagogisk strategi. Samtidig fik vi et indblik i helt konkrete undervisningsforløb, som vores interviews kunne tage udgangspunkt i. Ud over de fire lærere har vi gennemført gruppeinterviews med et naturfagsteam og to skolebibliotektsteam. De gennemførte interviews er på ca. 1 time hver.

Interviewguide - teori et kvalitativt studie, der sætter særlig fokus på læremiddelkulturen web 2,0. I den deskriptive del af dette delstudie vil projektet med inspiration fra fænomenografiske metoder og (dele af) ”grounded theory” forsøge at indfange og beskrive læremiddelkulturen web 2,0. Dette følges efterfølgende op af et mere normativt perspektiv, som falder i to dele. Første del kan man kalde vurderende. Her forsøger projektet at tegne et billede af såvel potentialer som problemer i den nye læremiddelkultur web 2,0. På baggrund af denne vurdering etableres i projektets sidste fase et aktionsforsknings/aktionslæringsforløb, hvis primære formål er i samarbejde med deltagerne at forsøge at udvikle en ny didaktik 2,0, der kan matche de udfordringer, som blev kortlagt i det kvalitative studies første del. Det teoretiske grundlag for det kvalitative studie bliver derfor en klassisk didaktik Her Jank & Meyers handlingsorienterede didaktik

Jank og Meyers model UNDERVISNINGENS GRUNDKATEGORIER Didaktisk modellering Mål Indhold Metode Handlinger Relationer Tid

Strukturmodel for undervisningen

Hvad har vi hørt Vi har identificeret 4 forskellige undervisningssyn, der giver 4 forskellige bud på elevernes it-kompetencer og for anvendelse af IT i undervisningen. Disse undervisningssyn er tilsyneladende uafhængige af fag og uafhængige af lærerens IT-kompetencer. Til gengæld er de velkendte i den pædagogisk/ didaktiske tradition.

4 kategorier Vi har derfor valgt at karakteriserer de 4 undervisningsformer således: Erfaringspædagogisk Socialkonstruktivistisk Dialogisk Kognitivistisk Se skema 

Forskellige metaforer for nettet Nettet som repræsentant for virkeligheden – et nyt og spændende erfaringsrum Nettet som et sted der bringer mennesker sammen – et udvidet kommunikationsrum Nettet som et nyt vidensrum – et virtuelt leksikon Nettet som kilde til demonstration af komplicerede problemstillinger – et animationsrum

Lærerens IT-driver Lysten til at udforske det nye erfaringsrum Lysten til at følge eleven ind i det nye mulighedsrum (de lærendes legeplads) Muligheden for at bringe verden ind i dialogen Muligheden for at skabe struktur Dette gælder IT-integration bredt – det er ikke specielt knyttet til web 2.0

Forskellige syn på eleverne Eleverne er født på nettet – de kan meget mere end lærerne Eleverne skal gøre sig erfaringer på nettet for at blive IT-kompetente Eleverne magter ikke nettets kompleksitet – de skal beskyttes mod nettet

Ex. på anvendelse af web 2.0 Lærerstyret anvendelse Grundkort Fyn Udveksling og kommunikation med Nepal EU for begyndere Animationer af naturfænomener

Ex. på anvendelse af web 2.0 Åbne opgaver, hvor eleverne selv søger på nettet som et led i undervisningen: Forfatterportrætter Verdens religioner Anden verdenskrig Danske konger i middelalderen

Social-konstruktivistisk Erfaringsbaseret undervisning Social-konstruktivistisk Dialogisk Kognitivistisk IT metafor Virkeligheden De lærendes legeplads Demonstration/ redskab Syn på elevernes IT kompetencer Eleven er ikke kompetent, men udvikler kompetencer ved at gøre sig erfaringer på nettet Elever er indfødt på nettet og ofte mere IT-kompetent end læreren. Læreren bidrager til kritisk-etisk refleksion Eleven skal lære IT på linje med andre kulturteknikker Eleven magter ikke at overskue nettets kompleksitet Lærerens IT-driver Lysten til at udforske det nye erfaringsrum Lysten til at følge eleven ind i det nye mulighedsrum Muligheden for at bringe verden ind i dialogen Muligheden for at skabe struktur

Social-konstruktivistisk Erfaringsbaseret undervisning Social-konstruktivistisk Dialogisk Kognitivistisk Mål med IT Et udvidet erfaringsrum Kommunikation Supplement Struktur Indhold Delvist forudbestemt af lærer Forudbestemt af lærer Metode Social struktur Introduktion og gruppeøvelser Introduktion, colaborativ læring Dialogisk klasseundervisning, studier og opgaveløsning Præsentation, øvelsesopgaver, rapportering

Social-konstruktivistisk Erfaringsbaseret undervisning Social-konstruktivistisk Dialogisk Kognitivistisk Web 2.0 anvendelse Handlings struktur Eleverne søger selv på nettet – men læreren anvender i nogle tilfælde læringsbaner Eleverne søger selv på nettet - men læreren anvender i nogle tilfælde læringsbaner I lærerens forberedelse eller via læringsbaner IT i Introduktionsfasen Tidsstruktur Netsteder Inddrages evt. som introduktion til en opgave Nettet inddrages som supplement til lærebogsmaterialet i en (ofte ret omfattende) research-fase Nettet inddrages som supplement i lærerens forberedelse. Materiale præsenteres for eleverne i printet form Nettet inddrages som supplement i lærerens forberedelse og introduktion IT i Fordybelsesfasen Eleverne gør sig erfaringer på nettet i forbindelse med opgaveløsning Kommunikation om stoffet Redidaktisering af stoffer Bearbejdning og reproduktion af stoffet Kontrol af forståelse Opgaver afleveres renskrevet Udarbejdelse af net-præsentation – gerne for et større publikum Elektronisk portfolio – der kan anvendelse til eksamen

Udfordring 1 Kan en syntese af disse forskellige undervisnings- og læringssyn samt tilhørende it-strategier medvirke til at pege på nye og mere fleksible muligheder for en undervisning, der integrerer it?  

Udfordring 2 kan en syntese åbne for en bredere palette af it-strategeier og differentierede muligheder for didaktisk virke i forhold til planlægning og refleksion af undervisning?

Udfordring 3 Undersøge muligheden for at skabe en syntese af de fire undervisningsformer, hvor (næsten) alle aspekter af it-integration udnyttes .

Udfordring 4 udfordringen er at aktionsforløbene bliver fire forskellige forløb – en del af udfordringen er med andre ord eksperimenterne med forskellige undervisningsformer / forløb.