Madkundskab – et nyt fag i skolen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Advertisements

Læring i bevægelse - hvorfor?
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Læringscentret og nye vejledningsformer
Lærerprofessionen.
Evaluering.
Læremidler i praktikken
Tværfagligt undervisningsforløb
Skolereform august 2014………………
Fagets formål, fokus og fagmål
Viden, læring og progression
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
IT i undervisningen.
Lærermiddelkultur(er)?
Bæredygtig udvikling genbrug, hvorfor?
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
HVAD BETYDER SKOLEREFORMEN FOR MIG SOM FORÆLDER PÅ NORDBYSKOLEN? Som forælder på Nordbyskolen vil du til næste skoleår møde nye ting, men det meste vil.
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
I praksis Odense 27. oktober 2014
Overskrift Max 1 linje v/Petrea Busck og Gitte Aagaard Hvad betyder skolereformen for færdselsundervisningen?
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
Problemorienteret projektarbejde
Madkamp - DM i madkundskab
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Lærerprofessionen.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
Læreruddann elsen Det tværprofessionelle element – 2013 Casper Hindkjær (141327) Stinne Jensen (141729) Helle Hartmann (141752)
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Årsplan – en kort en lang
Tak til Danmarks Lærerforening for samarbejdet
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
”Tegn på læring: Brug af læremidler, elevens udbytte og motivation”
HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag. DESIGN I DIALOG MED STEDET På denne workshop skal vi arbejde med, hvordan man i dialog med et udvalgt sted og andre dogmer,
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Læring og MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Krogerup Højskole, 19. oktober,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
MADKAMPS relation til faget Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læring og Evaluering i Madkamp og madkundskab Merete Vial Oktober
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Evaluering.
Madkamp - DM i madkundskab
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Madkamp - DM i madkundskab
Evaluering – det kræver læringsmål!
Består i år af: Samlet materialer til både elever og lærer en plakat
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Læremidler til MADKAMP Årets fokus: Konservere din køkkenhave
It i folkeskolens matematikundervisning
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Det handler om eleverne
Innovation i Naturfaglige fag
Innovation i Naturfaglige fag
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Madkundskab – et nyt fag i skolen Konferencen Mad og sundhed i den nye folkeskole 27.10.2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn

Præsentation Lektor - Madkundskab Master i sundhedspædagogik Udformer læremidler til madkundskab Udvikler MADKAMP – DM i madkundskab Deltog i udformningen af faghæftet til hjemkundskab 2004 Gem Smagen Smagens Dag 2014

Fokus i oplægget Fokus på madkundskabs indhold rammer visioner for faget

Hvorfor nyt fag? Leder af skrivegruppen, Karen Wistoft Fagets fokus ændres desuden fra den samlede husholdning til at omhandle mad, smag og sundhed, fødevarebevidsthed, madlavning samt måltider og madkultur", ønske om at modernisere faget. Glæde ved at lave mad kommer til at stå meget centralt. Madkundskab hænger tæt sammen med at være praktisk og eksperimentere og trives med det sammenholdt med en teoretisk side, der også handler om madens på kemi og fysik", siger Karen Wistoft. http://www.folkeskolen.dk/540012/madkundskab-skal-oege-fokus-paa-madhaandvaerket Større vægt på madlavningsglæde, smag og entreprenørskab og mindre vægt på husholdning, rengøring og fødevareproduktion er nogle af forskellene på hjemkundskab og det nye fag madkundskab. Der er tre grunde til, at vi fokuserer så meget på madlavning. Dels ved vi fra undersøgelser, at få børn deltager i madlavning derhjemme, dels ved vi, at udøvelsen af det praktiske håndværk kan være med til at stimulere nogle af de elever, der ikke har de stærkeste boglige evner, og endelig sætter vi fokus på det her med det innovative og entreprenante. http://www.folkeskolen.dk/544956/faelles-maal-madlavning-skal-fylde-mest-i-madkundskab

Nye Fælles Mål 2014 – hvorfor? Forenkling af fælles mål (Forenklede Fælles Mål) Fokus på elevernes læring Øge/højne elevernes faglige niveau Målene er udtrykt som kompetencemål På baggrund af: Mange lærere bruger/brugte ikke Fælles Mål 2009 Målene var udtrykt komplekst fx • analysere faktorer, der styrer vores forbrug, kostvaner og husarbejde herunder udviklingen i vareudbud, teknologi og markedsføring, tid, kræfter (Fælles Mål 2009, hjemkundskab, faghæfte 11- slutmål s. 4)

Kompetence Faglig viden og kunnen indenfor et bestemt område Kilde: Politikens, Nudansk Ordbog- 2014

Forenklede Fælles Mål Er læringsmål – dvs. målene udtrykker, hvad eleverne skal lære/og sluttelig kunne – et paradigme skifte for lærerens planlægning (Fx hvad skal eleverne lære, når de fremstiller en salat?) Normalmål = Fælles for alle elever og bygger på et gennemsnitligt forventningsniveau for et klassetrin Målene er er udtryk i færdigheds- og vidensmål Målene opstillet i faser: I madkundskab - 2 faser Forenklede Fælles Mål i madkundskab er gældende fra august 2014.

Fagområde i folkeskolen fra 1899 Et historisk blik Fagområde i folkeskolen fra 1899 Fagets navne Kvindelig husgerning, 1900 Huslig økonomi ,1937 Husgerning, 1960 Hjemkundskab, 1975 Madkundskab Nyt fag i folkeskolen fra august 2014

Formål for faget madkundskab § 10. Eleverne skal i faget madkundskab tilegne sig færdigheder og viden om mad, smag, sundhed, fødevarer, madlavning og måltider og dermed udvikle kompetencer, der gør dem i stand til at vælge og vurdere egne smags- og madvalg. Eleverne skal opnå praktiske færdigheder inden for madlavning og kunne eksperimentere med såvel råvarer, opskrifter og retter som egen smag og andre æstetiske erfaringer. Eleverne skal kunne foretage kritisk reflekterede madvalg på bagrund af viden om fødevarer, sæson, oprindelse, sundhedsværdi, produktionsformer og bæredygtighed. Stk. 2. Gennem alsidige læringsforløb skal eleverne udvikle selvværd, fantasi, madlavningsglæde og erkendelse, så de bliver i stand til begrundet at tage stilling til og handle i overensstemmelse med dette. Eleverne skal lære at forbinde viden med lyst og handling i en forpligtigende praksis. Faget skal tilrettelægges, så eleverne kan opleve værdien af et fællesskab omkring måltider. Stk. 3. Eleverne skal lære at tage del i og medansvar for problemstillinger, der vedrører mad, madvalg, madlavning og måltider i relation til kultur, trivsel, sundhed og bæredygtighed. Kilde: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=164145

Madkundskab - fagets struktur og hierarki Formål Kompetenceområder og -mål Tilhørende: færdigheds- og vidensmål (i faser) Læseplan Vejledning Se: Vidensportal: http://ffm.emu.dk/maal-struktur/praktiske-musiske-fag/madkundskab Se: Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål for folkeskolens fag og emner (Fælles Mål) https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=164145

Madkundskab- kompetenceområder og -mål 4.-7. klasse Kompetencemål Mad og sundhed Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed Fødevarebevidsthed Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed Madlavning Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen Måltid og madkultur Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår

Madkundskab- kompetenceområder og –mål 8./9 klasse Kompetencemål Mad og sundhed Eleven kan foretage madvalg ud fra målgruppe og forholde sig kritisk til madkommunikation Fødevaren bevidsthed Eleven kan foretage begrundede valg af fødevarer i forhold til produktion, kvalitet og madoplevelse Madlavning Eleven kan eksperimenter ud fa grundlæggende madlavningsteknikker Måltid og madkultur Eleven kan opbygge måltider med forståelse for forskellige madkulturer og levevilkår.

Færdigheds- og vidensområder m. mål 4.-7. klasse Mad og sundhed Sundhedsbevidsthed Ernæring og energibehov Hygiejne

Færdigheds- og vidensområder m. mål 4.-7. klasse Fødevarebevidsthed Råvarekendskab Bæredygtighed og miljø Madvaredeklarationer og fødevaremærkninger Kvalitetsforståelse og madforbrug

Færdigheds- og vidensområder m. mål 4.-7. klasse Madlavning – største område Madlavningens mål og struktur Grundmetoder og madteknik Madlavningens fysik og kemi Smag og tilsmagning Madens æstetik

Færdigheds- og vidensområder m. mål 4.-7. klasse Måltid og madkultur mindste område Måltidets komposition Mad- og måltidskultur

Kompetenceområde – madlavning 4.-7. klasse Færdigheds- og vidensmål Smag og tilsmagning Fase 1 Eleverne kan skelne mellem forskellige grundsmage, konsistens og aroma Eleverne har viden om grundsmage, konsistens og aroma Fase 2 Eleverne kan tilsmage og krydre maden Eleverne har viden om tilsmagning og krydring Illustration fra: Smagens Dag 2014

Mål hierarki - nedbrydning af mål Læringsmålene opstiller læreren. Målene skal være tydelige for eleven.

Nedbrydning af mål - fra læremidlet: Kål og madkultur Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Omsætning til læringsmål Tegn på læring Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed Råvarekendskab Fase 1: Eleven kan redegøre for almindelige råvarers smag og anvendelse Eleven har viden om råvaregruppers smag og anvendelse   At du kan kende forskellige slags kål At du undersøger, hvilke dele af kålplanten, der kan spises At du ved, hvilke dele af kålplanten, der kan spises At du ved at kål er i sæson At du undersøger, hvordan du kan købe kål. At eleven kan kende forskellige kål At eleven ved, hvilke dele af kålplanter, der kan spises At eleven kan undersøge og vurdere kål i sæson

Læseplanen udfolder kompetenceområder, færdigheds- og vidensmål Centralt: at kombinere madlavningens praktiske håndværk med viden om mad og måltider. Hvordan skal eleverne lære? Søgning i læseplanen viser: Der arbejdes med. Trænes i. Etableres arbejdsrytmer. Hvordan? Forsøg, analyser, eksperimentere, undersøge, reflektere, fremlægger. Udfordring: Hvilken sammenhæng mellem fagets praktiske, teoretiske, æstetiske og etiske indhold? http://uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Folkeskolereformhjemmeside/Laeseplaner%202014/Laeseplan%20for%20madkundskab.ashx

Hjemkundskabs virksomhedsformer 2009 slutmål opleve med alle sanser, fortolke egne oplevelser, udvikle fantasi og kreativitet og udtrykke sig æstetisk og skabende arbejde praktisk, eksperimenterende og håndværksmæssigt forklare, forstå, anvende, analysere og vurdere viden af fagteoretisk art kommunikere om og handle i forhold til fagets æstetiske, etiske, praktiske og teoretiske problemstillinger.

Vejledningen er vejledende Hvad er bindende? Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Læseplanen Vejledningen er vejledende

Særlige fokusområder Sproglig udvikling IT og medier Innovation og entreprenørskab

Sproglig udvikling i madkundskab Faglig læsning af: opskrifter varedeklarationer Faglig tekst om fødevarer kostmodeller fibre fedtstoffer Faglige opgaver med fagsprog panering gærdej Pandekage (6 stykker) Opskrift 1 dl hvedemel 1½ dl mælk 1 æg lidt salt 10 g smør Sådan skal du gøre Vask hænder. Mål alle varer af. Kom mel og mælk i en stor skål og pisk det sammen Slå ægget ud i en kop. Kom æg og salt i skålen og pisk godt med et piskeris. Kom smørret på en slip-let pande og smelt smørret. Hæld det smeltede smør i skålen og pisk. Fyld et dl-mål halvt med dej og hæld dejen på panden. Bag pandekagen i 2 minutter. Vend pandekagen. Bag den 2 minutter på den anden side. Gentage punkt 8 og 9, indtil al dejen er brugt.

IT og medier i madkundskab Kritisk undersøger Analyserende modtager Kreativ producent Ansvarlig deltager Væsentligt at vurdere, hvordan IT kan understøtte elevernes læring i madkundskab: fx Fastholde skabte produkter Formidle faglighed Fastholde processer Portfoliearbejde/evaluering

Innovation og entreprenørskab handling, kreativitet, omverdensforståelse og personlig indstilling i madkundskab Turde eksperimentere og handle på ideer Madkamp – DM i madkundskab har innovation som mål: Eleverne skal bl.a. lære om kålens vej fra jord til bord og dens madkulturhistoriske betydning i innovative læringsforløb og udvikle retter med kål samt formidle deres færdigheder, viden, erfaringer og oplevelser. Se: www.madkamp.nu Billede fra finalen - Madkamp 2014

Rammer Faget obligatorisk på 4.-7. klasse Faget er 1 årigt Valgfag fra 7.-9.klasse

Rammefaktorer - lokalefaktorer Klassestørrelse Lokalets indretning og udstyr Timernes placering på dagen Antal lektioner Ressourcer i lokalsamfundet Økonomisk ramme

Læremiddel ? Definering: Læremidler er materialer og værktøjer, der bliver anvendt som midler med læring som mål! Thomas Illum Hansen, Laeremiddel.dk

Læremidler og undervisning Kategorisering v Læremidler og undervisning Kategorisering v. Thomas Illum Hansen, laerermiddel.dk Undervisnings-midler Tekster Redskaber Typer/kategorier Didaktiske læremidler Semantiske læremidler Funktionelle læremidler Kendetegn Mening Facilitering Didaktisk design Mening båret af tegn Facilitering af læring og undervisning Eksempler Grundbog Emnemateriale fx Vild med kylling Smages Dag Mad eller Hvad? IT programmer Film Kogebøger Opskrifter Pjecer Tv-udsendelser Fødevarer Linned Papirvarer Tavle It-udstyr Analyse Redidaktisering Didaktisering

Madkundskab og et bredt læremiddelbegreb Det didaktiserede læremiddel: bog, film, opgaver, opskrifter Fødevaren Redskaber Kogebøger Opskrifter fra nettet Artikler TV-udsendelser

Læremidler og 2 kogebøger Udviklet til faget MADKUNDSKAB Smages Dag 2014. Gem smagen (elevmateriale og lærervejledning) Madkundskab: Helle Brønnum Carlsen, Annelise Terndrup. Lærebog 500 sider: Støttet af Nordeafonden. Go Cook – 100% din ret: Bogen til madkundskab. COOP. Go Cook smagekassen 2014. COOP Madkamp – DM i madkundskab: Kål og madkultur- læremiddel ((elevmateriale og lærervejledning) og kursus for lærere: http://madkulturen.dk/servicemenu/projekter/madkamp-dm-i-madkundskab/laererkurser/ Mit kokkeri: http://sundhedsformidling.dk/nyheder/2014/ny-kogebog-skal-faa-boernene-i-koekkenet.aspx GO Cook – 100% din kogebog: http://skolekontakten.dk/om-materialerne/bogsystem-til-madkundskab

Smag for livet Formidlingsprojekt, der arbejder med smag og smagssansen og målrettet bl.a. madkundskab. Udvikling af læremidler til madkundskab bl.a. et smagekit. Se: http://www.smagforlivet.dk/

Glæden ved madlavning - visionen

Planlægning af undervisning i Madkundskab Årsplan Periodeplan Lektionsplan Valg at emne Opstille læringsmål i tilknytning til kompetenceområder, færdigheds-og videns mål Udvælge læremidler Indhold og aktiviteter for eleverne Læringsprocessen Elevernes/elevens læringsforudsætninger Lærerrollen Formativ evaluering Rammefaktorer

Planlægningsredskab Opstilling af nye mål Ind-hold Opsam ling i proces Proces og forløb

Planlægningsoversigt Uge Valg af emne Læringsmål Læremiddel Indhold og undervisningsaktivitet Læringsproces Elevens læringsforudsæt-ning Lærerrollen Tegn Formativ evaluering

Fra lærervejledningen til Vidensportalen, undervisningsaktivitet http://ffm.emu.dk/maal-struktur/praktiske-musiske-fag/madkundskab Un Lærere – hvad gør læreren?   Elever – hvad gør eleverne? Indledning Læreren præsenterer læringsmålene for eleverne. Læreren kan gennem samtale med eleverne opstille en listeover alle de fødevarer elverene kender, som er konserverede. Samtalen kan tage udgangspunkt i konkret produkter læreren har stillet frem fx rosiner, tørrede krydderier eller en dåse torskerogn. Bearbejdning Læreren introducerer opgaven og: Undersøg og taler med eleverne, om hvilke af de friske og konserverede fødevarer de kender. Arbejdet med opgaven kan organiseres i 2 mandsgrupper. Læreren kan konkretisere opgaven ved at have lavet en udstilling, hvor de friske fødevarer ligger på et bord og de konserverede på at andet bord, så eleverne konkret kan se både den friske og den konserverede fødevare. Læreren kan vælge nogle produkter ud. Herefter støtter lærere den enkelte 2 mandsgruppe i løsning af opgaven gennem samtale og vejledning. Læreren viser skemaet: Oversigt over de forskellige konserveringsmetoder side X. Skemate kan sætte sop i faglokalet eller vises på en interaktiv tavle, så eleverne har redskaber til at løse anden del af opgaven, konserveringsmetoder. Opsamling Eleverne kan arbejde sammen i grupper på 2 og komme med forslag til den liste klassen kan udforme over konserverede fødevarer. Eleverne læser i grupper den indledende tekst i workshoppen og stiller spørgsmål til denne. Derefter arbejder eleverne med opgaven: Undersøg, hvor eleverne i skemaets to søjler: Friske fødevarer og Gemte fødevarer skal finde den friske og den konserverede fødevare der hører sammen. Eleverne skal skrive de to fødevarer ind i skemaet under søjlen: Fødevarer, der hører sammen. Herefter skal eleverne vurdere, hvilken konserveringsmetode, der er brugt. Til dette kan eleverne anvende skemaet: Oversigt over de forskellige konserveringsmetoder side X Fra lærervejledningen til Smagens Dag 2014

Læringsrummet Faglokalet m. Plakater Mindmaps – fælles Opskrifter –elevernes bearbejdede Billeder af egne processer Haven Gartneriet Butik Torvet

Relationsmodellen fra vidensportal Evaluering Løbende= formativ fx portfolie arbejde Opstille tegn for målopfyldelse Tegn/indikatorer på at eleven har nået sit mål. Fx anvende fagsprog, kan bruge en madlavningsteknik i en ny sammenhæng. Relationsmodellen fra vidensportal

En længere og varieret skoledag Maden i madkundskab og andre fag Mål: At lære om mad Maden i skolens spisepauser Mål: At blive mæt Madkundskab i den understøttende undervisning: - i det daglige måltidsfælleskab i skolen - i tværfaglig samarbejde - i forløb hvor det sanseoplevelser, praktisk arbejde kobles til teori.

Arbejdsgruppen bag fælles mål til MADKUNDSKAB Karen Wistoft, DPU (Leder) Helle Brønnum Carlsen, UCC Morten Kromann Nielsen, UCL Lene Bonde Thiellesen, Kongehøjskolen Uffe Bøgelund Bjerre, Fagkonsulent Pernille Skou Brønner Andresen, UVM