Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn."— Præsentationens transcript:

1 Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn

2 Formål At definere begrebet læremiddel og udfolde læremidlerne i MADKAMP 2015

3 Læremiddel ? Definering: Læremidler er materialer og værktøjer, der bliver anvendt som midler med læring som mål! Thomas Illum Hansen, Laeremiddel.dk

4 Læremidler og undervisning Kategorisering v. Thomas Illum Hansen, laerermiddel.dk Undervisnings- midler TeksterRedskaber Typer/kategorierDidaktiske læremidler Semantiske læremidler Funktionelle læremidler KendetegnMening Facilitering Didaktisk design Mening båret af tegn Facilitering af læring og undervisning EksemplerGrundbog Tematiske emnemateriale fx Kål og madkultur Korn og sundhed Smages Dag Kogebøger Opskrifter Tv-udsendelser Fødevarer Redskaber Tavle It-udstyr Linned Papirvarer AnalyseRedidaktiseringDidaktisering

5 Kål og madkultur - læringsforløbet Tilgang til læring gennem et bred anvendelse af læremidler - et bredt læremiddelbegreb

6 Læremidlet: Kål og madkultur Elevhæftes 6 temaer: Tema 1: Kål – hvad er det? Tema 2: Kålens smag, duft og konsistens Tema 3: Kål og madlavning Tema 4: Kål og madlavningskemi Tema 5: Kål og madkultur Tema 6: Kålretter i madkulturen Lærevejledningen til hver tema: Kompetenceområde og mål med tilhørende færdigheds- og vidensmål. Læringsmål Tegn Hvad gør læreren Hvad gør eleven Supplerende materiale Litteraturhenvisning

7 Fra lærervejledningen – tema 1 Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Omsætning til læringsmål Tegn på læring Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed Råvarekendskab Fase 1: Eleven kan redegøre for almindelige råvarers smag og anvendelse Eleven har viden om råvaregruppers smag og anvendelse Se oversigtskemaet  At du kan kende forskellige slags kål  At du undersøger, hvilke dele af kålplanten, der kan spises  At du ved, hvilke dele af kålplanten, der kan spises  At du ved at kål er i sæson  At du undersøger, hvordan du kan købe kål.  At eleven kan kende forskellige kål  At eleven ved, hvilke dele af kålplanter, der kan spises  At eleven kan undersøge og vurdere kål i sæson

8 Fra lærervejledningen – tema 1 Lærer – hvad gør læreren? Elever - Hvad gør eleverne? Indledning Lærer introducerer MADKAMP med temaet: Kål og madkultur for eleverne, og samtaler med klassen om deres lyst til at deltage i Madkamp. Læreren har lagt forskellige kål frem for eleverne - både kendte og ukendte. Læreren udfordrer gennem samtalen eleverne til at komme med eksempler på kål de kender. Lærerne kan bruge plakaten: Kålslægten, som der kan relateres til under hele forløbet. www.madkulturen.nu/undervisning www.madkulturen.nu/undervisning Bearbejdning Læreren introducerer det undersøgende arbejde i workshop 1. De kål læreren har lagt frem, skal eleverne undersøge og beskrive, hvilke ….l Opsamling Læreren samtaler med eleverne om, hvad de ved om kål og om de har opnået de opstillede læringsmål. Læreren spørger eleverne om, hvad de vil undersøge med kål og kan opfordre eleven til at arbejde andre workshops Indledning Elevene har måske hørt om MADKAMP eller set filmen om Madkamp. Eleverne lytter til læreren og diskuter, hvordan de vil deltage i MADKAMP. Eleverne samtaler om, hvilke kål de kender ud fra de kål læreren har lagt frem og plakaten: Kålslægten. Eleverne kan læse det indledende afsnit om kålslægten. Bearbejdning Eleverne undersøger kålene ved at se på dem, skære i den eller plukke dele af, så de får indsigt i, hvilke dele af kålen, der kan spises. De skriver deres resultater ind i skemaet. Eleverne kan måske foreslå eller få lyst til at afprøve om stokken på nogle kål også kan spises. Dette er også en del af det undersøgende arbejde………. Opsamling Eleverne diskuterer, hvordan de bruge de forskellige kål, og hvordan de kan fortælle andre om kål evt. ved at udforme en plakat konkret eller digitalt.

9 Fødevarerne Eleverne skal arbejde: undersøgende analytisk eksperimenterende med fødevarerne - de forskellige kål. Kål er læremidlet

10 Kogebøger og opskrifter Gamle og nye kogebøger Fra familien, kogebøger, nettet, apps, TV

11 Redskaber Eleverne skal afprøve, arbejde med og undersøge forskellige grundmetoder og madlavningsteknikker Redskaberne bliver læremidler. Hvad vil eleverne afprøve og hvilke redskaber skal de bruge ?

12 Billeder - til analyser og fastholdelse FotoMaleri: Frans Snyders ca. 1600

13 IT/Mobil telefon - er også læremidler Eleverne skal undersøge, fastholde, dokumentere og formidle det, de undersøger, det de vil vælge mellem og det de udvælger. Eleverne kan anvende iPad, mobiltelefon, Pc'er til denne del af deres læringsforløb og proces. Husk TV, film YouTube

14 Læringsrummet Faglokalet m. Plakater Mindmaps – fælles Opskrifter Billeder egne og historiske Fagperson på besøg Haven Gartneren Butik Torvet


Download ppt "Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google