Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg."— Præsentationens transcript:

1 Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg

2 Sproglig udvikling – læseplanen for madkundskab Undervisningen skal have fokus på elevernes sproglige udvikling, hvilket er afgørende for deres læring og erfaring med den måde madkundskabs faglige indhold formidles på, gennem sprog, madlavning og andre meningsskabende elementer. Eleverne støttes i kvalificeret brug af sproget for derigennem at styrke deres faglige forståelse. Sproglig udvikling er en central del af elevernes arbejde med madkundskab. Sproglig udvikling har fokus på fire dimensioner af det talte og det skrevne sprog: Samtale, lytte, læse og skrive. Kilde: http://www.emu.dk/sites/default/files/L%C3%A6seplan%20for%20faget%20ma dkundskab.pdf http://www.emu.dk/sites/default/files/L%C3%A6seplan%20for%20faget%20ma dkundskab.pdf

3 Faglig læsning i madkundskab Faglig læsning af opskrifter varedeklarationer mærker Faglig læsning af tekst om fx fødevarer kostmodeller fibre, fedtstoffer Faglige opgaver med fagsprog og håndværk panering smelt i vandbad Faglig læsning af opskrifter varedeklarationer mærker Faglig læsning af tekst om fx fødevarer kostmodeller fibre, fedtstoffer Faglige opgaver med fagsprog og håndværk panering smelt i vandbad SMØR Opskrift 2 dl piskefløde 1 rent syltetøjsglas med skruelåg Til tilsmagning Lidt salt Sådan skal du gøre 1.Hæld piskefløden i syltetøjsglasset og skru låget på. 2.Ryst syltetøjsglasset indtil fløden skummer i glasset. Kig i glasset. 3.Ryst igen glasset til fedtet danner små gryn og ligger i valle. 4.Ryst igen glasset indtil fedtet er samlet til en stor smørklump. 5.Hæld smørret i en si og lad vallen løbe fra. 6.Pres forsigtigt smørret med en ske og læg det i en skål. 7.Kom meget lidt salt i smørret, og smag det til.

4 Faglige tekster i madkundskab Tekster: opskrifter, teoretisk baggrundsviden, varedeklaration, mærker Billeder/illustrationer Piktogrammer Diagrammer Film IT-materiale/kategorier

5 Nonverbalt og verbalt sprog Retten – dens form, dufte, struktur, smag Lyde ved madfremstilling Billeder De æstetiske ind- og udtryk Fagsprog knyttet til madlavningsprocesser, analyser, undersøgelser fx: fedt, kulhydrat, proteiner jævne, stege sødt, surt, lind Samtaler, diskussioner, beskrivelser, formidling

6 Madkundskab - lektionsforløb Forskellig sproglighed i alle elementer Finde materialer, redskaber, fødevarer el. andet frem Håndsværks- mæssige, analytiske, eksperimenterende processer Fremlæggelse af processerne Oprydning, opvask og afslutning Introduktion Afslutning

7 Formidling Faglig formidling i madkundskab ud fra retter tale beskrivelser, egne tekster analysemodeller billeder, film præsentationsportfolie

8 Formidling i MADKAMP UDGANGSPUNKT De konkrete udvalgte fremstillede retter FAGSPROGET Til retten knytter eleverne fagsproget i form af: tale - beskrivelser skrevne tekster billeder/ film med lyd/undertekster/ tale illustration af procesforløb

9 Formidling i MADKAMP UDGANGSPUNKT Værtsskabet og scenariet med retter og produkter! Hvad skal vises Elevernes valg: Beskrivelse af proces og forløb Faglig begrundelse for valg Formidlet via: Billeder drama, PP- præsentationer, plakater, IT genrer

10 Evaluering Løbende= formativ fx portfolie arbejde Opstille tegn for målopfyldelse. SE lærervejledningen til: Mælk & mælkeprodukter – og deres fysisk-kemiske egenskaber Tegn/indikatorer på at eleven har nået sit mål. Fx anvende fagsprog, kan forklare en proces, kan bruge en madlavningsteknik i en ny sammenhæng. http://www.emu.dk/omraade/gsk- l%c3%a6rerhttp://www.emu.dk/omraade/gsk- l%c3%a6rer


Download ppt "Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google