3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PPR og Samarbejdet om børn som mistrives
Advertisements

Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Multimodalitet i danskfaget med hjemmesider som eksempel
Læsning i danskfaget i Island
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Studieretnings projektet ÅSG Studieretningsprojekt  En skriftlig opgave i typisk to fag  Du har 2 uger uden anden undervisning til opgaven  Der.
”Intet” af Janne Teller
Dannelse og kompetencer i fiktive tekster til unge
Taskbaseret sprogundervisning
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Arbejdspladsudvikling
Specialisering mod 4-9.klasse. 1. Præsentation af udviklingsarbejde 2. Kort introduktion til dansk 3. Gruppearbejdsproces omkring emnet ”teenagere” *
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Dannelsens indhold i det senmoderne samfund
Arbejde i grupper med KIE-modellen
Drama og æstetiske læreprocesser
Værkoplysninger: Til venstre: Niels Lergaard
Myten om de lugtende sko
Analyse af praksis.
Elevforudsætninger og Kompetencer i dansk
To fortællinger til mellemtrinet
Naja Marie Aidt Bavian.
Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, 2012
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
AT9 - 2g April-maj 2007 Formalia 16 moduler 4 timers elevtid Der arbejdes individuelt, i par eller i grupper (max 4 medlemmer) Individuel fremlæggelse.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
UCN Aldersspecialiseringerne. Hvad står der i studieordningerne Under afsnittet ”Deltagelsespligt” I løbet af studieåret udarbejdes der 4 fagdidaktiske.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004
Dannelse og kompetencer
Generel introduktion til EC
S TUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG H VAD ER ET STUDIERETNINGSPROJEKT ? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag.
Studieretnings projektet ÅSG Studieretningsprojekt  En skriftlig opgave i typisk to fag  Du har 2 uger uden anden undervisning til opgaven  Der.
- En model til at sætte flere vinkler på en tekst
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Kanondag – forberedelse og dokumentation. Plan for dagen optakt – hvem fortæller en historie? – 1. workshop workshop 12.
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Almen studieforberedelse
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Udvikling af fiktionskompetence
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
KNÆK KODEN Opgave 1. Erhvervsøkonomiske område opgave 1 Med udgangspunkt i en af dig valgt virksomhed skal du udarbejde en økonomisk analyse af den valgte.
Intern mundtlig prøve Skriveperiode (synopsis) Vejledning Område, opgave, fag Dansk, engelsk, fransk/tysk/spansk Sprog, kommunikation & kultur Samfundsfag,
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Introduktion til første lektionsstudie. Uddannelsesplan.
KNÆK KODEN SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 45.
Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Bachelorprojektvejledning?
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave
SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 50-51
Skriveperiode (synopsis)
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
06/12/2018 Anvendelsesorienteret undervisning i faget videnskabsteori og vidensformer Rune Eriksson, lektor Camilla Moring, lektor.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Hvorfor dansk på GF1?.
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Prøven i Natur/teknologi
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave (IBO)
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentationens transcript:

3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv Lærerens analyse og fortolkning Undervisning i og med romanerne med henblik på dannelse og kompetencer i dansk 3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv

Program Praktikerfaringer i dansk Oplæg til arbejdet med romanerne Vi tager en runde Oplæg til arbejdet med romanerne Praktiske aftaler: Studietimer og grupper – hvordan? Skoleovertagelse – status og opgaver

Sum med praktikgruppen i 5 minutter Hvilke observationer vil I dele med jeres holdkammerater i runden omkring praktikerfaringer? Observationer vedr. elevforudsætninger Observationer vedr. (dansk)lærerfaglige problemstillinger Andre relevante observationer

Beskrivelse af forløbet Forløbet skal tænkes som en proces, hvor de tre romaner analyseres og fortolkes med henblik på at identificere mulige undervisningsaktiviteter og det dannelses/ kompetencepotentiale romanerne rummer Kapitlerne I skal læse i ”Stjernebilleder” tænkes som den analyseguide I kan anvende i forhold til arbejdet med romanerne.

processen (torsdag uge 49) Oplæg ved rabo – vi fordeler romanerne på grupper (studiegrupper): Udarbejder lærerfaglig analyse og fortolkning af romanerne Giver bud på hvilke kompetence/dannelsesmål analysen afføder Giver bud på enkelte forslag til undervisningsaktiviteter i forbindelse med læsningen af romanerne i folkeskolens 9.klasse. (uge 51) Grupperne fremlægger arbejdet for hinanden og lægger et skriftligt produkt ud på studienet.

Grupper på romaner Max. 3 i hver gruppe Efter umiddelbar interesse - englekraft og ægte brøker (evt. fangeren i rugen) Rabo fordeler endeligt 

Den lærerfaglige analyse Én definition: ”Den lærerfaglige analyse og fortolkning er den analyse og fortolkning som indgår i lærerens faglige forberedelse.” Er den hensigtsmæssig?

Den lærerfaglige analyse Thomas Illum Hansen i ”Procesorienteret litteraturpædagogik: Synlig sammenhæng mellem den lærerfaglige analyse og den litteraturpædagogiske praksis Hvis praksis skal være flerstemmig og åbent fortolkende, må: Den lærerfaglige analyse ikke være mesterfortolkninger eller ideallæsninger Den lærerfaglige analyse og karakteristik af teksten finde og fremhæve de træk ved teksten der kan skabe en flerstemmig fortolkningsproces

Den lærerfaglige analyse Den procesorienterede litteraturpædagogik som beskrevet af TIH er ikke en ”anything goes” tilgang. Læreren skal tværtimod have et godt overblik over teksten, have foretaget en udtømmende analyse – dog hele tiden med blik for den litteraturpædagogiske praksis (jf. ”Stjernebilleder, b.1 s.48)

Den lærerfaglige analyse – englekraft (x-antal grupper) Anvend den analyseguide, der præsenteres i ”Stjernebilleder” på romanen: Fortæller og synsvinkel Handling, komposition og tid Personer og miljø Sproget – tekstens æstetik Tema og motiv Tænk analysen som led i lærerens forarbejde, hvor de steder i teksten fremhæves, der kan skabe en flerstemmig fortolkningsproces

Den lærerfaglige analyse – ægte brøker (x-antal grupper) Anvend den analyseguide, der præsenteres i ”Stjernebilleder” på romanen: Fortæller og synsvinkel Handling, komposition og tid Personer og miljø Sproget – tekstens æstetik Tema og motiv Tænk analysen som led i lærerens forarbejde, hvor de steder i teksten fremhæves, der kan skabe en flerstemmig fortolkningsproces

Didaktiske kategorier (jf. Hiim og Hippe) indhold Elev- og lærerforudsætninger arbejdsmåder rammefaktorer Vurdering mål

Kompetencer og arbejdsmåder Weekend på Motel Paradis: Dyk ned i scenen hvor hovedpersonen finder blomkålene i drivhuset. Er det bare blomkål hun finder. Skriv hvad I tror det er og begrund gerne med eksempler fra teksten? Den hermeneutiske kompetence, scenariekompetencen??!!

Kompetencer og mål Kompetencer kan indgå som mål i forskellige undervisningsforløb i dansk: Eks.: målet i et forløb med romanen ”Nordkraft”: At eleverne: Udvikler etiske kompetencer, herunder at kunne skelne mellem negative og positive handlinger, samt at kunne beskrive, begrunde og diskutere, hvad man forstår ved disse Udvikler empatiske kompetencer, hvor de kan forstå et andet menneskes følelser og handlinger Udvikler narrative kompetencer, hvor de kan forstå og diskutere andres fortællinger om livet, verden og mennesker Udvikler scenariekompetencer, hvor… Udvikler æstetiske kompetencer, hvor… M.fl.

Diskussionsspørgsmål Hvilke muligheder og hvilke begrænsninger ligger der i kompetencetilgangen? Hvor placerer kompetencetilgangen danskfaget i forhold til faget som færdigheds-, kommunikations-, eller dannelsesfag? Hvordan kan kompetencediskursen bidrage til udviklingen af didaktisk kompetence? Flere følger – find selv på flere!