Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune"— Præsentationens transcript:

1

2 Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Skolens rygeregler Indsæt billede af din skole

3 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Hvad skal vi nå? Icebreaker ”Start- og stopsignal” Mål for undervisningen Oplæg om den danske rygelov ”Sæt din viden på spil”. Brainbreak Oplæg vedr. gruppeopgave Arbejdsproces og elevark Fremlæggelse af skolens rygepolitik Evaluering 2-4 lektioner, alt efter hvor lang tid, klassen skal arbejde med opgaven og hvorvidt, der skal være fremlæggelse eller en skriftlig aflevering i form af en begrundet rygepolitik. Hvis der ønskes skriftlig aflevering, skal elevark og slide 6 og 7 ændres.

4 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Icebreaker ”Start- og stopsignal” Hold A: står i venstre side Hold B: står i højre side Ved klap går A rundt Ved næste klap stopper A og B går rundt. OBS: INGEN TALER Klassen deles i to hold A og B De fordeles i hver deres side af klassen. A i venstre side – B i højre side. Fortæl, at hold A skal gå rundt på hele gulvet, meget gerne ind imellem deltagerne på hold B. Hold A begynder at gå rundt når du klapper. Når lærer klapper igen, så skifter det så til, at hold B går rundt og hold A står helt stille. Lærerens klap skal virke, som der bliver trykket på en kontakt, idet alle A'erne stopper på samme tid og alle B'erne sætter igang samtidigt. Når klassen har prøvet det nogle gange, og det lykkes, skal det gøres, uden at der bliver klappet. De to teams skal selv prøve at se, om de kan følges ad og skifte uden overordnet styring. Denne del af øvelsen kan med fordel starte med at A'erne er i den ene side af lokalet og B'erne i den anden, før man blander dem.

5 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Mål for undervisningen: Jeg lærer, hvilke rygeregler der er gældende, og hvem der er med til at bestemme dem. Jeg kan skelne mellem lokale og nationale rygeregler. Jeg lærer at lave rygeregler til skolen, der overholder den nationale lovgivning. Jeg kan komme med bud på yderligere rygeregler, der kan hindre unge i rygestart.

6 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Den danske rygelov Sæt din viden på spil Snak med din skuldermakker om, hvad I ved om den danske rygelov. Snak fx om: Hvem laver den danske rygelov? Hvorfor har vi indført en rygelov? Hvad står der i rygeloven? Sæt din viden på spil Lad eleverne kort snakke sammen om, hvad de allerede ved. Lav en fælles opsamling, marker evt. punkter på tavlen eller i en mind-map, som er vigtige at bringe videre ind i forløbet.

7 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Brainbrake ”Hvis øjne kunne dræbe”… Alle stiller sig i en rundkreds, skulder ved skulder Alle kigger ned i jorden og beslutter sig for, hvem man vil kigge i øjnene, når man løfter hovedet. Kommandoen ”1-2-3-NU” gives af læreren, ved NU kigger ALLE på den udvalgte. Hvis 2 kigger på hinanden, er begge døde og skal udføre en straf for at blive vækket til live og komme med i kredsen igen. Straffen kan være at løbe / gå rundt om kredsen – gå hen til et område og retur. Eller fx 10 englehop, sprællemænd, skihop mv.

8 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Opgave: I skal nu arbejde i grupper, hvor I først læser og undersøger, tager stilling og slutteligt fremlægger jeres løsningsforslag for resten af klassen. I skal først læse om den gældende danske rygelov. Derefter skal I, i jeres grupper, selv formulere jeres skoles rygelov. Slip endelig fantasien løs, kom med gode ideer og forslag til en rygelov, og bagefter skal I tilpasse den til den nationale lovgivning. Inddel klassen i grupper. De skal læse om rygeloven i Danmark. På finder de information om, hvorfor loven er indført, og hvilke regler, der gælder. Derefter skal de redegøre for den. I grupper skal eleverne derefter formulere en rygelov for skolen. Første skridt er, at de skal brainstorme på en rygelov uden begrænsninger. Næste skridt er, at de skal tilpasse den, så den overholder den nationale lovgivning. Få mere viden om lovgivning på rygeområdet på følgende links: Loven om røgfri miljøer:

9 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Arbejdsprocessen: Læs om den danske rygelov og lokale rygeregler. Du finder information her: Du skal redegøre for den danske rygelov: hvorfor er den indført, og hvilke regler gælder nu? Slip fantasien løs og formulér i grupper jeres egen rygelov på skolen. I skal skelne mellem den nationale lovgivning, og de regler, som skoler selv kan vælge at vedtage. Derefter skal i genoverveje jeres rygelov. Hvad holder i den og hvad holder ikke, når I tager højde for den danske lovgivning? Diskutér følgende fire punkter i forhold til jeres egen lov på skolen: Må elever og ansatte ryge på skolens område? Må lærere og elever ryge sammen? Må lærere ryge i arbejdstiden? Må eleverne overhovedet ryge, mens de er i skole? Fremlæg jeres rygelov foran klassen.

10 Skolens rygeregler Hvem bestemmer dine valg?
Fremlæggelse i klassen Hver gruppe fremlægger deres lovforslag og forklarer deres tanker bag. Evaluering - 2 guldkorn og 1 optimering Hvilke 2 gode erfaringer eller hvilken viden tager du med dig fra forløbet? Hvad kan gøres bedre en anden gang?


Download ppt "Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google