Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Portfolioeksamen Studieområde 2
Advertisements

Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Undervisningsplanlægning
Grundlæggende IT, niveau G
Almen studieforberedelse
Den nationale faggruppe
3/1 – 15/1: Synopsis og AT-eksamen
Meritvejen til faglært status Det almene modul Hvilke fag kan indgå: • Dansk • Naturfag • Fremmedsprog • Informationsteknologi, dele af faget indgår naturligt.
1. november 2012Erling Birkemose Eksaminators rolle Censormøde 1. november 2012.
Projekt i billedkunst Resten af tiden.
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Kulturforståelse niveau C
18. April 2012 Fællesskaber for Alle - Dagtilbuddets Fællesskaber Velkommen.
Drejebogen til eksamen på idræt B
Forskningsprojektets grundideer
Ekspert i Undervisning 1. delrapport Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i Silkeborg Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i.
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Den teoretiske undervisning og teoriprøven
PRAKTIK SOM GYMNASIELÆRER MIDTVEJSMØDE
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
”Om den nye læreruddannelse”
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d
Indsæt billeder Klik på ikonet og indsæt et billede Billedbanken findes her: f60c93adc/ Vælg layout 1.
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
Ekspert i undervisning Efteruddannelse af læreruddannelsens lærere.
Præsentation d. 11. maj Programteorien Anvendelse af cases kvalificerer lærerstuderendes teori-praksis analyser og fremmer deres lærerfaglige dømmekraft.
Formalia ved opgaveskrivning
Eksamen psykologi synopsis synopsiseksamen 2013.
Diigital læring - Den Digitale Erhvervsskole
Indsæt billeder Klik på ikonet og indsæt et billede Billedbanken findes her: f60c93adc/ Vælg layout 1.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Lærings- og praksisfortælling
Velkommen Første seminardag om RKV Den 23. februar 2010 i Silkeborg.
Læreres vilkår for at udvikle en lokal naturfaglig kultur omkring natur/teknik - Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse.
ITNET2 Præsentation 22: Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum”
Censormøde i Odense tirsdag den 29
Studieområdet på hhx Præsentation af EVA’s følgeprojekt vedr. studieområdet på hhx og htx og almen studieforberedelse på stx Konference om Studieretningsprojektet.
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
Skabelon til udarbejdelse af YoungCRM Årshjul
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Skolen som uddannelsessted Temadag for praktikansvarlige Praktikkontoret på Læreruddannelsen i Aarhus.
Uddannelsesplaner Praktiklærerforeningens forårskursus 2016.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Kontor for Videregående Uddannelse Konference om rapport fra følgegruppen for ny læreruddannelse.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Work-shop 3 Hvordan sikrer vi lærernes kompetenceudvikling i korte forløb i virksomheder? SIP kursus Aalborg
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus
Kompetenceudvikling i Studieområdet del 2
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Teoretisk pædagogikum
Censormøde i Aarhus Campus C. onsdag d kl
Mundtlig prøve og mindstekrav på matematik B
Dagsorden Velkomst ved censorformanden Hans Krab Koed
LU Madkundskab 18. og 19. april Kl. 15:15 – 17:15
SOSU NORD, praktikken og elevplan
Velkommen til fagligt samspil
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Dagsorden Kristendomskundskab / Religion
Faggruppemøde EUC-Lillebælt den 2. februar 2017
Prøven i Natur/teknologi
Det udvidede praksissamarbejde i Helsingør
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18 Censormøde 2018 Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18 31. december 2018

Dagsorden Fælles Velkomst ved censorformanden Hans Krab Koed samt kort præsentation af programmet Sang v/Erik Lyhne Formaliter, bekendtgørelser Censorrapporter Kaffe og Faggruppemøder Velkomst og kort præsentation Introduktion af censuropgaven i det konkrete fag og erfaringsudveksling Diskussion af udfordringerne ved eksamen Præsentation og debat af temaer for det kommende år Eventuelt 31. december 2018

Dagsorden 1. Præsentation 2. Vi ser tilbage Nyt korps udvalgt Censorrapport 2017, konklusioner Drøftelse af rapport og andre udfordringer og spørgsmål til prøven, og censorrollen 2. Vi ser frem Censorrapport 2018 – årets tema Andre opmærksomheder – Læreruddannelsen evalueres osv.… Slutter 17.15 31. december 2018

Data… Alder Antal % 0-29 11 2,6% 30-39 54 12,6% 40-49 160 37,3% 50-59 133 31,0% 60-69 70 16,3% 70+ 1 0,2% Total 429 100,0% Beskikkede censorer: 429 Interne censorer: 202 (47,1%) Eksterne censorer: 227 (52,9%) Kvinder 265 (61,8%) Mænd 164 (38,2%) Uden allokeringer 283 (66,0%) Med mindst en allokering 146 (34,0%) 31. december 2018

Censorrapport 17 Samlet set er det censorernes vurdering, at prøven fungerer godt og er et positivt kvalitetsløft i praktikfaget. Ligeledes vurderes det, at de studerendes praktikfaglige niveau er tilfredsstillende. Men, der fremhæves en række problemfelter, som også har vist sig løbende i praktikprøvens første år og derfor nu bør drøftes og handles på nationalt og på de enkelte uddannelsesteder: Hvordan sikres det, at praktiklæreren er klædt på til at indgå i prøven på lige fod med underviseren? Er det et spørgsmål om tid, eller skal der evt. sættes ind med kurser/uddannelse? Hvordan findes en balance imellem prøveafholdelse på praktikskolen og en overskuelig logistik for censor og UC-underviser? Hvordan sikrer vi en sammenhængende forståelse af praktikfaget og de tre kompetenceområder hos de studerende? Er der brug for at fokusere mere på praktikken som ét fag? Er kravene og forventningerne til de studerendes brug af materialer/empiri ved prøven tydeligt nok beskrevet? Hvordan sikres det, at prøven er praksisnær? Er video en mulighed eller er det nødvendigt at prøveformen genovervejes mere grundlæggende? Kan det forsvares, at prøven afholdes med eksaminatorer, som ikke har kendskab til de studerendes forløb i praktikken? Er alle UC-undervisere – både de med fagfaglig og almen-pædagogisk baggrund – kompetente til at vejlede op til og eksaminere ved prøven i praktik? Er uddannelsesforløbet organiseret således, at de studerende undervises i didaktik i forbindelse med, at de skal i praktik? 31. december 2018

Spørgsmål til årets tema 17 I hvilket omfang vurderer du, at de studerendes evne til at koble teoretiske og praktiske perspektiver undersøges ved prøven? Og hvordan støtter samspillet mellem eksaminatorer dette? I hvilket omfang vurderer du at det er praktikfagets kompetenceområder der kommer i spil og udgør bedømmelsesgrundlaget? I hvilket omfang vurderer du, at det er de studerendes konkrete undervisningspraksis fra praktikken, der er genstand for analyse og refleksion ved prøven? Spiller det en rolle om praktiklærer- eksaminator har observeret og vejledt de studerende? 31. december 2018

Censorrapport 17 (Årets tema) Konklusion og anbefalinger På baggrund af censorernes svar på de tre spørgsmål, vil jeg anbefale, at man medtænker følgende i arbejdet med at udvikle evaluerings-/prøveformen i praktikken i læreruddannelsen: Fasthold og opkvalificer samarbejdet mellem skole og uddannelse i praktikken og ved praktikprøven. Censorerne ser meget positivt på samarbejdet mellem praktiklærer og UC-underviser. Derfor anbefales det, at fastholde og udvikle på trepartssamtaler og andre udgaver af samarbejde mellem praktiklærer og UC-underviser i praktikken og ved prøven. Sørg desuden for, at der er mulighed for uddannelse og kompetenceudvikling for praktiklærere og UC-undervisere, så de kan indgå i prøven på lige fod. Udvikl en praksisnær prøveform! Det er et problem, at prøven i praktik er langt fra praksis. Video, indsamlet empiri og praktiklærerens deltagelse i de studerendes praktikforløb er nævnt af censorerne som mulige skridt på vejen til en praksisnær prøve. Herudover kunne man overveje, om prøven i praktik ikke burde indbefatte en form for praksisdemonstration. Præciser, at kompetencemålene skal forstås som en helhed. Vi hører fra censorerne, at praktikfaget er i fare for at blive delt i tre enkeltdiscipliner, fordi de studerende har tendens til at forstå kompetenceområderne som tre adskilte elementer, eller prioriterer nogle mål frem for andre. Da der arbejdes med praktik i alle uddannelsens dele – både i undervisningsfag, LG og på praktikskolen – er det vigtigt, at alle områder samarbejder om at hjælpe de studerende til at se praktikfaget som en helhed. Dette bør præciseres. 31. december 2018

Censorrapport 2018 Årets tema 4 - Praktik: Praktik er et fag, der binder læreruddannelsen sammen ved at integrere uddannelsens elementer i sig. I praktikken skal undervisningsfaget, Pl og teori og praksis således spille sammen i det man kunne kalde en bred lærerfaglighed. Men det er til stadighed en diskussion om denne integration lykkes eller om uddannelsens forskellige elementer forbliver adskilte.   Vi er derfor interesserede i at undersøge, i hvilket omfang det lykkes de studerende at syntetisere og integrere uddannelsens forskellige elementer i en sammenhængende bred lærerfaglighed. Derfor vil vi gerne have svar på følgende to spørgsmål: Vurder på en skala fra 1-5 (hvor 1 er lavest og 5 er højest) de studerendes evne til at koble teori og praksis 1__________________5 Vurder på en skal fra 1-5 (hvor 1 er lavest og 5 er højest) de studerendes evne til at koble undervisningsfaget med det almen-didaktiske felt 1__________________5 Uddybende forklaringer: 31. december 2018

Censorrapport 18 De klassiske spørgsmål stilles… Der tilføjes: Angiv en klar styrke for faget Angiv en udfordring Evt. en anbefaling Praktik er med i Årets Tema igen: 31. december 2018