Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kompetenceudvikling i Studieområdet del 2

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kompetenceudvikling i Studieområdet del 2"— Præsentationens transcript:

1 Kompetenceudvikling i Studieområdet del 2
EVA’s evaluering Censorernes evaluering efter eksamen 2008 Ændringer i læreplanen

2 EVA’s evaluering Almen studieforberedelse og studieområdet Første del af studieretningsforløbet
Der er behov for at udvikle og skabe større systematik i den løbende evaluering af studieområdet, navnlig hvad angår de overfaglige elementer og kompetencer, så den bliver en integreret del af læringsforløbet i hvert forløb. En mere systematisk løbende evaluering forudsætter en tydelig og klar kommunikation til eleverne om målene i de enkelte delforløb. Forslag om obligatorisk intern prøve efter 2. år

3 Portfolioen på htx kan anvendes mere systematisk som redskab til opsamling af arbejdsprocesser og fastholdelse af de overfaglige mål og fastholdelse af hvordan disse kan udnyttes i den særfaglige undervisning. Det er samtidig tydeligt at portfolioen – potentielt set – er et effektivt redskab som med fordel også vil kunne bruges på hhx og stx hvor der ikke er et krav i læreplanerne.

4 Censorernes evaluering af prøven i studieområdet del 2, 2008

5 4.2 Prøveform Før den mundtlige del af prøven sender skolen fortegnelsen fra eksaminandens prøvemappe til censor.   … Hvad har du modtaget fra den eksamensafholdende skole inden prøven? 27 ud af 39 censorer havde modtaget fortegnelser. 33 ud af 39 censorer havde modtager resuméer. 17 ud af 39 censorer havde modtaget prøvemapper.

6 4.2 Prøveform … Eksaminator og censor gennemgår inden den mundtlige del af prøven eksaminandens prøvemappe og drøfter på baggrund af oplæg fra eksaminator, hvilke problemstillinger eksaminanden skal uddybe.   … Har du og eksaminator inden prøven drøftet hvilke problemstillinger eksaminanderne skal uddybe? 34 ud af 39 censorer har inden prøven drøftet hvilke problemstillinger eksaminanderne skal uddybe – 5 ud af 39 har ikke.

7 4.3 Bedømmelseskriterier
Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilket omfang eksaminandens præstation lever op til de faglige mål… I hvilken grad var der problemer med at vurdere eksaminandernes præstation på baggrund af de særfaglige arbejder i prøvemapperne? 15 ud af 39 censorer havde i nogen eller meget høj grad problemer med at vurdere eksaminandernes præstation på baggrund af prøvemappen. 24 ud af 39 censorer havde i ringe eller tilfredsstillende grad problemer med at vurdere eksaminandernes præstation på baggrund af prøvemappen.

8 4.3 Bedømmelseskriterier
… Der gives én karakter på grundlag af en helhedsbedømmelse af eksaminandens udvalgte arbejder og den mundtlige prøve. Var der ved karaktergivningen problemer med at vurdere eksaminandernes præstation i forhold til de faglige mål for studieområdet del 2? 12 ud af 39 censorer havde i nogen eller meget høj grad problemer med at give en karakter for eksaminandernes præstation. 27 ud af 39 censorer havde i ringe eller tilfredsstillende grad problemer med at give en karakter for eksaminandernes præstation.

9 Kommentarer i udvalg..

10 Prøvemapperne indeholdt fortegnelse, resumeer og udskrift af PPT-præsentation til eksamen, altså ikke de udvalgte arbejder. De fremsendte resumeer var meget korte, der kun beskriver indholdet af prøvemappen. Der er ingen begrundelser for det eleven har valgt og hvad det skal vise.

11 Der mangler sammenhæng mellem faglige mål og kernestoffet.
Eksamensformen bliver til italesættelse af studiekompetencer mere end det bliver egentlig test af elevens reelle kompetencer. Der tales om naturvidenskabelig metode, men ikke hvorvidt eleven kan implementere denne meget overordnede viden til handling. Der tales om Humanistisk metode, men igen testes elevens evne til at overføre denne viden ikke. Der tales om litteratursøgning, kildeudvælgelse og kildekritik, men ikke om eleven reelt er i stand til at gennemføre kvalificeret litteratursøgning og kildeudvælgelse. Jeg vil mene at man kan coache eleverne til hvad der skal siges i studieområde-eksamenen og så kan eleverne gå op og få 12 hele bundtet.

12 Eleverne havde fået udleveret oversigtsmateriale om udvalgte områder af kernestoffet som de relaterede til deres arbejder. Og det var dette som censor var nødt til at foretage sin bedømmelse ud fra. Skolen havde i oplægget til eleverne forud for SO2 prøven ikke nævnt noget om, at der var faglige mål der lå til grund for bedømmelsen. Censor havde ikke fået tilsendt det oplæg, der var udleveret. Eksaminator udviste en destruktiv holdning overfor vurdering ud fra de faglige mål og læreplanens bedømmelseskriterier, og erkendte manglede indsigt i fagets læreplan samt vejledning. En elev blev bortvist på grund af plagiat, idet 2 elevers resumeer var identiske. Før hver eksamination var der afsat 10 min til at se prøvemappen igennem, det var ikke særlig konstruktivt da eksaminator selvfølgelig havde gjort sig sine notater. Det vil absolut være en fordel at censor får tilsendt hele prøvemappen, derved vil opnås en mere objektiv vurdering af prøvemappen. Selve karaktergivningen var dog ikke særlig svær.

13 Det var svært at holde fokus på det overfaglige.
Derudover virkede det som et problem for eleverne at de kun måtte udvælge arbejder fra SO2 forløbene til deres prøvemappe. Det gjorde at eleverne ofte ikke havde eksempler nok at vælge i mellem til en ordentlig dokumentation af deres udvikling, så vi måtte bare tro eleverne på deres ord. Usikkerhed omkring definitioner af hvad der måtte komme med i mappen. Må der f.eks indgå dele fra studieretningsprojektet?

14 Der forelå for de fleste elever ingen prøvemappe, andre medbragte et par enkelte arbejder.
Eksaminator havde heller ingen prøvemapper. Prøven bar præg af et sidste øjebliks redningsforsøg og var nærmest en overhøring i pædagogisk psykologi. Aspekter fra studieområde 2 som: Samspil mellem fag, informationssøgning, vurdering og dokumentation og formidling havde meget lille vægt. Eleverne blev bedømt ud fra, hvad jeg kunne forstå at de var blevet vejledt til at skulle præstere, sådan at skolens manglende målopfyldelse ikke kom til at ligge eleverne til last.

15 Der er meget forskellige opfattelser af, hvad Studieområdet del 2 er for en størrelse, og hvordan man opnår de faglige mål på de enkelte skoler. Der er ligeledes forskellige opfattelser af, hvilke arbejder man kan lægge i portfolioen for studieområdet.

16 Det var ikke understreget nok for eleverne at prøvemappen skulle sammensættes med henblik på at dække de faglige mål for studieområdet del 2. Mange elever havde udvalgt arbejderne, så de var repræsentative for de 3 fakulteter uden at have overvejelser over hvad de fælles træk og forskellene består i rent metodisk. Altså mange elever har svært ved at skelne mellem særfaglige og overfaglige mål.

17 Grafer og kurver mv. fra nogle elevers prøvemapper fungerede som udmærket dokumentation for valg af metode, arbejdsform mv. Resumeerne var nok som udgangspunkt for elevernes redegørelse og vores uddybende spørgsmål. Videnskabsteoretiske overvejelser var eleverne ikke blevet gjort bekendt med, så det niveau faldt bort - også under karaktergivningen - fordi jeg ikke kan forsvare at vurdere elever på et grundlag, som de ikke er blevet gjort bekendt med. Hertil kommer at det er første gang denne eksamen gennemføres, og vi er mange lærere, der først nu er blevet klar over, hvad der skal til for at klæde eleverne på til denne eksamen. I øvrigt erfarede jeg, at arbejdsmetoder, informationssøgning, og kildehåndtering og -kritik ofte blev en gang common sense, hvor man næsten kan udarbejde en facitliste med de forskellige muligheder oplistet, hvad vel ikke er særligt konstruktivt for elevreflektion.

18 Karakterfordeling 12 10 7 4 02 00 -3 90 149 201 125 70 14 1 14% 23%
32% 20% 11% -

19 Ændringer i læreplanen
4.2 Prøveform Der afholdes en prøve, … Ved eksaminationen må eksaminanden alene medbringe sin prøvemappe.


Download ppt "Kompetenceudvikling i Studieområdet del 2"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google