Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Advertisements

Bekendtg ø relse om uddannelserne i den erhvervsfaglige f æ llesindgang bil, fly og andre transportmidler I medf ø r af § 4, stk. 1 og 2, i lov om erhvervsuddannelser,
Kandidatuddannelsen i Sygepleje
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Dagens program Præsentation af os Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium, eksamen m.m.)
Introduktion til 6. semesters temakurser Ved Studievejledningen og undervisere Sådan ændres nummeret for det samlede antal dias i præsentationen: 1.Gå.
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,
Introduktion til PBL og kurset 9 september 2011 Lars Peter Jensen og Christina Grann Myrdal
Social- og Specialpædagogik
Grundforløbets 2. del SSH-rettet. Varighed og indhold 12 uger til ”det uddannelsesspecifikke fag” 8 uger til grundfagene dansk og naturfag samt valgfag.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
Få godt begyndt på P0 projektet PV 1Efteråret 2013 Bachelor i IT og informatik Datalogi og Software Lars Peter Jensen, Lone.
Tværfaglig tænkning i opgaveløsningen Bente Nissen, seniorkonsulent Cabi Korsør d hvordan spiller vi hinanden gode?
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Kvalitetsudviklingsprojektet ”Faglig Sammenhæng” Camilla Rump Om undersøgelse af studerendes forståelse.
PV4 Efteråret 2012 Software, Datalogi, Bachelor i IT og Informatik Lone Stub Petersen Lars Peter Jensen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet.
Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,
Evaluering i dansk - begreber og eksempler
1 Projektopgaven 8. årgang. 2 Projektopgavens vej 1.Overordnet emne er xxxx 2.Brainstorm over delemner. 3Gruppedannelse omkring delemner 4Problemformulering/opstilling.
Center for læring i natur, teknik og sundhed Den naturfaglige prøve.
Væksthus for netbaserede undervisning v. Robin Leutert og Camilla Nørgaard.
Kandidatspeciale Klinisk Biomekanik Institut for Idræt & Biomekanik.
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
Modellernes virkelighed
Hotel Nyborg Strand 28. oktober 2016
Studieretningsprojektet
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Dronninglund 2/2-05.
Faglig udvikling i praksis 2017
Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus
Studieretningsprojektet
Undervisning og formativ feedback
P0-erfaringsopsamling
Bilag 2: Oversigt over forløbet
Overgang til den nye karakterbekendtgørelse på DPU:
Projektgruppe – Projektroller
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Læremidler til MADKAMP Årets fokus: Konservere din køkkenhave
Portfolio IT B.
Hvad går det hele ud på?.
Projektbeskrivelse: Udarbejdet i af
WORKSHOP 4, Gribskov Kommune, 2017.
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
Introduktion til kursus for erfarne sygeplejersker
Valgfag Valgfri specialefag.
Praktik på Ernæring- og sundhedsuddannelserne
Introduktion til 2014 bekendtgørelsen

/ Miljøstyrelsen / Titel på præsentation
Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse,
Skoleudvikling i Praksis 1
Caseseminar Kolding 14. marts 2017
Teopæd og den afsluttende opgave
Studieområdet, htx (2017-udgave)
Børne- og undervisningsudvalget den
Innovation i humanistiske fag
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Verden uden for skolen Om it-understøttede læreprocesser i innovativ undervisning Martin Bach Poulsen, lærer Vissenbjerg, Jette Aabo Frydendahl, konsulent.
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Velkommen Ny Studieordning fra efteråret 2019 Kort introduktion og oversigt i forhold til studieordning Princip fordeling for kliniske undervisnings.
Mundtlig eksamen – international økonomi B
Undervisningsplanlægning
Sundhedsfaglig udredning Funktionsmæssig afklaring Egen læge Diagnose
Tværmedial Kommunikation 13 Eksamen Eksamenstræning Digital retorik
Præsentationens transcript:

Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet PV Problembaseret læring i videnskab, teknologi og samfund

© SLP-gruppen, Aalborg Universitet Dagens læringsmål © SLP-gruppen, Aalborg Universitet Billede: Kendskab til PV-kursets indhold Kendskab til problemorienteret projektarbejde på Aalborg Universitet

Introduktion til kurset Problembaseret læring i videnskab, teknologi og samfund (PV) Omfang: 5 ECTS i P0/P1 Placering: P0/P1 Forudsætninger: Ingen. Formål: … at støtte de studerende, teoretisk såvel som praktisk i at planlægge og udføre et videnskabeligt problembaseret projektarbejde med samfundsmæssig relevans.

Introduktion til kurset Problembaseret læring i videnskab, teknologi og samfund (PV) Omfang: 5 ECTS i P0/P1 Placering: P0/P1 Forudsætninger: Ingen. Formål: … at støtte de studerende, teoretisk såvel som praktisk i at planlægge og udføre et videnskabeligt problembaseret projektarbejde med samfundsmæssig relevans. 1. del

Problembaseret læring i videnskab, teknologi og samfund (PV) Omfang: 5 ECTS i P0/P1 Placering: P0/P1 Forudsætninger: Ingen. Formål: … at støtte de studerende, teoretisk såvel som praktisk i at planlægge og udføre et videnskabeligt problembaseret projektarbejde med samfundsmæssig relevans. Introduktion til kurset 2. del

Introduktion til kurset 1. Del: problembaseret projektarbejde: Problembaseret læring foregår som udgangspunkt i grupper, hvilket giver de bedste muligheder for at favne den kompleksitet, som arbejdet med virkelige problemer rummer både fagligt og kontekstuelt. Samtidig vil problemfeltet være afgrænset under hensyntagen til projektenhedens mål og de ressourcer, der er til rådighed. I et problembaseret projektarbejde er det derfor centralt at udnytte og udvikle projektgruppens samlede kapacitet inden for samarbejde, læring og projektstyring; samtidigt med at den enkelte får mulighed for at udfolde og udvikle viden, færdigheder og kompetencer.

Introduktion til kurset 1. Del: problembaseret projektarbejde: Problembaseret læring foregår som udgangspunkt i grupper, hvilket giver de bedste muligheder for at favne den kompleksitet, som arbejdet med virkelige problemer rummer både fagligt og kontekstuelt. Samtidig vil problemfeltet være afgrænset under hensyntagen til projektenhedens mål og de ressourcer, der er til rådighed. I et problembaseret projektarbejde er det derfor centralt at udnytte og udvikle projektgruppens samlede kapacitet inden for samarbejde, læring og projektstyring; samtidigt med at den enkelte får mulighed for at udfolde og udvikle viden, færdigheder og kompetencer. 2. Del: samfundsmæssig relevans : I problembaseret læring tages der udgangspunkt i et virkeligt problem; dvs. at både problemet og potentielle løsninger er indlejret i en teknologisk og samfundsmæssig kontekst. At arbejde problemorienteret inden for Ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskaberne indebærer således identificering af relevante kontekstuelle sammenhænge, herunder menneskelige og samfundsmæssige behov, og inddragelse af disse i udviklingen af en problemløsning.

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Viden der gør de studerende i stand til at: §redegøre for grundlæggende læringsteori; §redegøre for teknikker til planlægning og styring af projektarbejde; §redegøre for forskellige tilgange til problembaseret læring (PBL); herunder Aalborg modellens udgangspunkt i problemer, der indgår i en samfundsmæssig og/eller humanistisk sammenhæng. §redegøre for forskellige tilgange til identifikation, analyse og vurdering af ingeniør, natur og sundhedsvidenskabelige problemstillinger og løsninger i et videnskabsteoretisk, etisk, og samfundsmæssigt perspektiv; §redegøre for konkrete metoder til at udføre denne analyse og vurdering.

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Viden der gør de studerende i stand til at: §redegøre for grundlæggende læringsteori; §redegøre for teknikker til planlægning og styring af projektarbejde; §redegøre for forskellige tilgange til problembaseret læring (PBL); herunder Aalborg modellens udgangspunkt i problemer, der indgår i en samfundsmæssig og/eller humanistisk sammenhæng. §redegøre for forskellige tilgange til identifikation, analyse og vurdering af ingeniør, natur og sundhedsvidenskabelige problemstillinger og løsninger i et videnskabsteoretisk, etisk, og samfundsmæssigt perspektiv; §redegøre for konkrete metoder til at udføre denne analyse og vurdering. 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Viden der gør de studerende i stand til at: §redegøre for grundlæggende læringsteori; §redegøre for teknikker til planlægning og styring af projektarbejde; §redegøre for forskellige tilgange til problembaseret læring (PBL); herunder Aalborg modellens udgangspunkt i problemer, der indgår i en samfundsmæssig og/eller humanistisk sammenhæng. §redegøre for forskellige tilgange til identifikation, analyse og vurdering af ingeniør, natur og sundhedsvidenskabelige problemstillinger og løsninger i et videnskabsteoretisk, etisk, og samfundsmæssigt perspektiv; §redegøre for konkrete metoder til at udføre denne analyse og vurdering. 2. del: samfundsmæssig relevans 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Færdigheder, der gør de studerende i stand til at: §planlægge og styre et problembaseret studieprojekt; §analysere projektgruppens organisering af gruppesamarbejdet, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og på den baggrund komme med forslag til, hvordan samarbejdet i fremtidige grupper kan forbedres; §reflektere over årsager til og anvise mulige løsninger på eventuelle gruppekonflikter; §analysere og vurdere egen studieindsats og læring, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og der ud fra overveje videre studieforløb og studieindsats; §reflektere over de anvendte metoder i et videnskabsteoretisk perspektiv §reflektere over hvorledes ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskaberne er påvirket af og i sig selv påvirker menneskers og samfunds udvikling §udpege relevante fokusområder, begreber og metoder til at vurdere og udvikle løsninger under hensynstagen til de samfundsmæssige og humanistiske sammenhænge i hvilke løsningen skal indgå.

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Færdigheder, der gør de studerende i stand til at: §planlægge og styre et problembaseret studieprojekt; §analysere projektgruppens organisering af gruppesamarbejdet, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og på den baggrund komme med forslag til, hvordan samarbejdet i fremtidige grupper kan forbedres; §reflektere over årsager til og anvise mulige løsninger på eventuelle gruppekonflikter; §analysere og vurdere egen studieindsats og læring, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og der ud fra overveje videre studieforløb og studieindsats; §reflektere over de anvendte metoder i et videnskabsteoretisk perspektiv §reflektere over hvorledes ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskaberne er påvirket af og i sig selv påvirker menneskers og samfunds udvikling §udpege relevante fokusområder, begreber og metoder til at vurdere og udvikle løsninger under hensynstagen til de samfundsmæssige og humanistiske sammenhænge i hvilke løsningen skal indgå. 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Færdigheder, der gør de studerende i stand til at: §planlægge og styre et problembaseret studieprojekt; §analysere projektgruppens organisering af gruppesamarbejdet, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og på den baggrund komme med forslag til, hvordan samarbejdet i fremtidige grupper kan forbedres; §reflektere over årsager til og anvise mulige løsninger på eventuelle gruppekonflikter; §analysere og vurdere egen studieindsats og læring, med henblik på at identificere stærke og svage sider, og der ud fra overveje videre studieforløb og studieindsats; §reflektere over de anvendte metoder i et videnskabsteoretisk perspektiv §reflektere over hvorledes ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskaberne er påvirket af og i sig selv påvirker menneskers og samfunds udvikling §udpege relevante fokusområder, begreber og metoder til at vurdere og udvikle løsninger under hensynstagen til de samfundsmæssige og humanistiske sammenhænge i hvilke løsningen skal indgå. 2. del: samfundsmæssig relevans 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Kompetencer, som gør de studerende i stand til at: §indgå i et teambaseret projektarbejde; §formidle et projektarbejde; §reflektere og udvikle egen læring bevidst; §indgå i og optimere kollaborative læreprocesser; §reflektere over sit professionelle virke i relation til det omgivende samfund; §Forholde sig til de komplekse sociale og miljømæssige konsekvenser, der er forbundet med anvendelse af teknologiske løsninger §Give et kvalificeret svar på, hvorvidt en løsning er menneskeligt eller samfundsmæssigt nyttig.

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Kompetencer, som gør de studerende i stand til at: §indgå i et teambaseret projektarbejde; §formidle et projektarbejde; §reflektere og udvikle egen læring bevidst; §indgå i og optimere kollaborative læreprocesser; §reflektere over sit professionelle virke i relation til det omgivende samfund; §Forholde sig til de komplekse sociale og miljømæssige konsekvenser, der er forbundet med anvendelse af teknologiske løsninger §Give et kvalificeret svar på, hvorvidt en løsning er menneskeligt eller samfundsmæssigt nyttig. 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset - det I forventes at kunne efter kurset Kompetencer, som gør de studerende i stand til at: §indgå i et teambaseret projektarbejde; §formidle et projektarbejde; §reflektere og udvikle egen læring bevidst; §indgå i og optimere kollaborative læreprocesser; §reflektere over sit professionelle virke i relation til det omgivende samfund; §Forholde sig til de komplekse sociale og miljømæssige konsekvenser, der er forbundet med anvendelse af teknologiske løsninger §Give et kvalificeret svar på, hvorvidt en løsning er menneskeligt eller samfundsmæssigt nyttig. 2. del: samfundsmæssig relevans 1. del: problembaseret projektarbejde

Introduktion til kurset Grupperne vil i relation til P1 projektet skulle anvende begreber og værktøjer til problembaseret projektledelse og skal i en skriftlig procesanalyse for hhv. P0 og P1 reflektere over den problembaserede læring for gruppen. Det kontekstuelle perspektiv i forhold til videnskab, teknologi og samfund betyder, at de studerende i deres P1 projekt arbejder med metoder til at forstå problemer og vurdere og udvikle løsninger under hensynstagen til de samfundsmæssige og humanistiske sammenhænge i hvilke disse indgår. Disse projektaktiviteter vil i forløbet blive vurderet og kommenteret af konsulenter fra PV-gruppen af undervisere med henblik på at sikre sammenhæng imellem kurset og projektarbejdet.

Introduktion til kurset - Indhold i kurset §Studieintroduktion og -teknik; §Videnskabelig redelighed; §Skriftlig og mundtlig formidling af projektresultater. §Erfaringsopsamling §Projektplanlægning, inkl. projektstyring og – ledelse; §Kommunikationen i og udad gruppen §Læringsstile, teamroller og gruppedynamik; §Konflikthåndtering; §Faser i et problemorienteret projektarbejde fra initierende problem over problemanalyse til problemformulering; §Teori om læreprocesser; §Metoder til analyse og dokumentation af gruppens læreprocesser; §Kreativitet i projektarbejdet; §Videnskabsteori; §Sociologisk metode: kvalitative og kvantitative undersøgelsesmetoder; §Tilgange til identifikation, analyse og vurdering af teknologiske problemstillinger og løsninger i relation til brugeren og det omgivende samfund med vægt på; §Miljø, ressourceforbrug og socialt ansvar; §Samfundsøkonomi; §Kulturforståelse og interkulturelle processer; §Politiske processer, magt og regulering; Kursets indhold er helhedsorienteret, idet det både sigter på den helhed projektgruppen udgør og den helhed de samfundsmæssige forhold udgør for projektet.

Introduktion til kurset Undervisningens organisering og eksamination §Kurset er organiseret som et mix af forelæsninger, seminarer, workshops, gruppekonsultation og selvstudie. §Efter de fleste af kursusgangene udarbejder grupperne en skriftlig besvarelse af opgaver vedrørende den pågældende kursusgang. §De skriftlige opgaver samles i en portfolio, der bruges til: 1. Refleksion til statusseminaret 2. Refleksion og dokumentation (bilag) til procesanalysen 3. Baggrund (evt. bilag) og repetition til eksamen §Kurset eksamineres individuelt på baggrund af en skriftlig opgave med afsæt i portfolierne. (7 timer) §Der gives bedømmelsen bestået eller ikke bestået.

Videnskabelig redelighed og formidling

Skriftlig og mundtlig formidling af projektresultater.

Erfaringsopsamling

Projektplanlægning, inkl. projektstyring og –ledelse

Kommunikationen i og udad gruppen

Læringsstile, teamroller og gruppedynamik

Kreativitet i projektarbejdet

Konflikthåndtering

Faser i et problemorienteret projektarbejde fra initierende problem over problemanalyse til problemformulering

Teori om læreprocesser

Videnskabsteori

Sociologisk metode: kvalitative og kvantitative undersøgelsesmetoder

Teknologiske problemstillinger og løsninger i relation til brugeren og det omgivende samfund Billede: samfundsfaget.dk

Miljø, ressourceforbrug og socialt ansvar

Kulturforståelse og interkulturelle processer

Samfundsøkonomi Billede: greekshares.com

Politiske processer, magt og regulering Billede: greekshares.com

Introduktion til kurset - Indhold i kurset – alt 12 kursusgange 1. Del: problembaseret projektarbejde2. Del: samfundsmæssig relevans PV1: Introduktion kurset og PBL PV10: Professionel projekt-formidling PV4: Erfarings- opsamling fra P0 PV2: Introduktion til STS samt IT- virksomheder i kontekst PV9: Projekt- management PV7: Få styr på samarbejdet PV6: Målgruppe- analyse og sociolo- giske metoder 1 PV5: Kreativitetswork- shop og problem- formulering PV11: Teknologi- vurdering PV12: Softwaresystemer i kontekst + procesanalyse PV8: Sociologiske metoder 2 + Videnskabsteori PV3: P0 projektet, Kom godt igang

Kursusplan PV 5 ECTS © SLP-gruppen, Aalborg Universitet 1.Introduktion til kurset.LPJ og LSPuge 36 2.Intro til STS samt IT-systemer i kontekst.LSPuge 37 3.P0 projektet (redskaber, struktur kom i gang).LPJuge 37 4.Erfaringsopsamling fra P0.LPJ og LSPuge 39 5.Kreativitetsworkshop + problemformulering.LPJ og CGMuge 41 6.Målgruppeanalyse + sociologiske metoder.LSPuge 42 7.Samarbejde.LPJuge 42 8.Sociologiske metoder 2 + videnskabsteori.LSPuge 43 9.Projektmanagement.LPJuge ProjektformidlingLPJuge Teknologivurdering.LSPuge Softwarevirksomhedens kontekst + procesanalyseLSP og LPJuge 48

50 PAUSE Adams trust building exercise