Målet med læseprojektet var:  at bidrage til at reducere antallet af elever, der forlader skolen med dårlige læsekundskaber,  at skabe engagement og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Informationsmøde på Lindebjergskolen
Fremtidens skole….. NATURFAG I FREMTIDEN Skolebestyrelsesmøde Skovvangskolen
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Oplæg for Utdanningsforbundet ved Charlotte Rømer Engel
Ledelse af læsning - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Flemming Olsen Børne- og Kulturdirektør i Herlev.
1. HF Introduktionsforløb Langkær Gymnasium og HF
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Borgernes barrierer for brug af IT
Folkeskole-reformen August 2014.
Skolepolitiske visioner og mål
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
PR Kampagne for folkeskolen
Reformmesse på Sofiendalskolen
Skolereform august 2014………………
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Steen Gravgaard Eriksen
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Inspiration til reformarbejdet
Det gode skolelederliv Baggrund Proces Resultater Status – hvad er opgaven nu?
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Souschef Britta Thomsen Matematikvejleder Stine Dunkan
 Andelen af elever i den almindelige undervisning skal i 2015 være 96% af det samlede elevtal i FSK – mod 94,4% i dag.  Det svarer til ca elever,
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Bedre faglig læsning og skrivning i den faglige undervisning Ansøger EUC Nord og EUC Nordvest Har gennemført tiltag i den faglige undervisning for implementering.
Nye udviklingsarbejder Ulfborg skole
Læringsreform i Hillerød. Tre overordnede mål: 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2.Folkeskolen skal mindske betydningen.
Hedegårdenes Skole 2009 / Værdidebat. Værdidebat - synlighed og handling.
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Samarbejdet mellem medarbejderne i skolen. Petersmindeskolen
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Ekstra ordinær indsats Uddannnelsesområdet Oplæg ved Poul H. Jørgenen Vejlederkonference November 2014.
Haderslev Kommune Fokus på tilbud til alle borgere – også socialt udsatte!
Birgit Lise Andersen Mandag d 13/ Konference KL Styrket almenundervisning – fokus på inklusion.
Richard B. Larsen Oplæg ved FOKUS’ gåhjemmøde ”Sammenhængende beskæftigelsesindsats – erfaringer med jobcentre”
De seks bedste billeder fra gruppen
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Den Sammenhængende Skoledag På Holluf Pile Skole Odense.
Målstyret undervisning
Stenderup Kirke Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål.
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
Politiworkshop. Humor. Præsentation. Målsætning. Hvad kan vi nå af klasser. 1., 3., 6. og gerne 8/9. klasse. Positive oplevelser med politiet. Præge børnene.
Model for læsevejledning baseret på aktionslæring Formål med modellen:
AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Evaluering af Aktiv rundt i Danmark lærernes observationer Følgende resultater er på baggrund af 1215 lærerbesvarelser af vores elektroniske spørgeskema.
NLS-møde i Grundskolesektoren september 2013 Hotel Storebælt.
Inklusion ET SKOLE OG LÆRER SYN.. Skolens perspektiv  Børnene hører til hos os.  Indtil andet er bevist – børnenes trivsel og udvikling er centrum.
Program for dagen Intro ved Eva og Mette 5 min Den didaktisk ramme og erfaring fra Canada Nikolaj Schnurre. 15 min Den didaktiske model og rundtur på EMU.
Video med Anders Bondo Christensen om formålet med mødet
Lærere og team arbejder videre
Tilføj sted og dato Tilføj sted og dato Medlemsmøde om OK18.
AP-Møller projekt: Øget læring og inklusion gennem synlige mål og kvalificering af praksis i skolen – Læring, der ses Pia Gelardi og Julie Aarø-Hansen.
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
READ – sammen om læsning
Lokale lønforhandlinger
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Fra anledning til udvikling
TREPARTAFTALENS FORVENTEDE BETYDNING FOR SOSU SKOLERNE
Præsentationens transcript:

Målet med læseprojektet var:  at bidrage til at reducere antallet af elever, der forlader skolen med dårlige læsekundskaber,  at skabe engagement og viden om læsning hos lærere i alle fag, så der arbejdes med læseindsatsen i hele skoleforløbet og i alle fag, samt  at vise, at man kan lave skolepolitik og skoleudvikling, uden at det sker gennem en stribe centrale lovinitiativer. 1

2 Aktiviteter Lån en ekspert. 308 skoler deltog. Eksemplariske forløb. 64 skoler søgte om at deltage i 2- årigt udviklingsprojekt, 5 skoler blev udvalgt. Særnumre af Folkeskolen. Hjemmesiden Artikler til faglige foreningers blade. 12 af de faglige Bog til lærerne. Udsendt i 2 eks. til alle folkeskoler Regionale møder på kommuneniveau. 92 ud af 98 kommuner deltog Regionale møder skoleniveau deltagere skoleledere, TR og læsevejledere

Aktiviteter fortsat Ordet fanger. Aktiviteter på den internationale læsedag Læremiddeltjek Materiale til lærerne om forældremødet og læsning, som findes på hjemmesiden Forældrefolder. Lærertræf for 750 almindelige lærere i Odense. 2-årigt forskningsprojekt i samarbejde med Undervisningsministeriet Evaluering 3

97,4 % af deltagerne har fået lyst og inspiration til at igangsætte/videreføre aktiviteter på skolen. Evalueringen af Eksemplariske forløb, som er omdrejningspunkt i EVA’s evaluering, viser i hovedtræk følgende:  Læsevejlederne har en udfordring i forhold til deres kollegaer og deres vejlederrolle  Skolelederens opbakning er af afgørende betydning for indsatsen  Lokal mening og fælles forståelse i forhold til en indsats om faglig læsning og skrivning 4

Evaluering fortsat  DLF som afsender af indsatsen har positiv betydning  Kurserne om faglig læsning gav flere aha-oplevelser  Lærerne er klar over at faglig læsning er en fælles opgave, men de føler ikke, at de har tid til det.  Lærerne står overfor et valg i forhold til at anvende faglig læsning i deres undervisning – De kan fokusere på: det som eleverne skal nå eller at eleverne forstår det de når.  Teamsamarbejdet er afgørende for succesen med faglig læsning og skrivning på skolen.  Der ses et højere aktivitetsniveau hos eleverne. 5

At vise, at man kan lave skolepolitik og skoleudvikling, uden at det sker gennem en stribe centrale lovinitiativer Det er tydeligt, at læseprojektet er blevet bemærket både på Christiansborg og i kommunerne. 44 % kommuner svarer ”ja” til, at Vi læser for livet har givet anledning til konkrete tiltag inden for faglig læsning og skrivning fra kommunens side. De positive tilbagemeldinger er fortrinsvis funderet i et engagement i projektet på skoleniveau Foreningens lokale kredse har kun i begrænset omfang har benyttet projektet til at sætte pædagogisk udvikling på dagsordenen lokalt. 6