Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger"— Præsentationens transcript:

1

2 Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger

3 Uddrag fra indledning af arbejdstidsaftalen
Tilrettelæggelse af arbejdstid bør ses i en større sammenhæng, da arbejdstid også har betydning i forhold til opgaveløsningen, organiseringen, arbejdsmiljøet og muligheden for at fastholde og rekruttere personale mv. Arbejdstidsaftalens parter finder det derfor væsentligt, at der på arbejdspladserne finder en drøftelse sted omkring de overordnede principper for arbejdstidstilrettelæggelsen.

4 Tilgang til indflydelse
Indflydelse i planlægningen Ifølge reglerne om tillidsrepræsentanternes virksomhed har TR over for ledelsen på pædagogernes vegne adgang til at optage forhandling om alle lokale spørgsmål. Endvidere er TR´s og MED´s indflydelse tydeligt præciseret i det fælles KL/BUPL informationsmateriale (se bilag)

5 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Bilaget er til inspiration for planlægning og arbejdstilrettelæggelse på skolerne i en proces, der har til formål at skabe overblik og synlig- hed, og som bygger på dialog og gensidig tillid. Inspiration til planlægning

6 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Generelt: Målet med de nye arbejdstidsregler for skolepædagoger er at skabe gode rammer for folkeskolens udvikling og understøtte folkeskolen, herunder skolefritidsordningen, som en attraktiv arbejdsplads for pædagoger. Målet er gode rammer

7 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Generelt fortsat: Krav og ressourcer skal ses i en sammenhæng. Det pædagogiske arbejde i skolefritidsordningen og skolen indebærer en bred vifte af opgaver, herunder opgaver, som forudsætter planlægning, udvikling og evaluering samt samarbejde med lærere og øvrige kolleger. Krav om ressourcer til samarbejde Hvilke rammer er der for samarbejdet kollegerne imellem ? Hvilke rammer er der til forberedelse af det pædagogiske arbejde ? Er der afsat tid til evaluering og refleksion ?

8 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Ændring af arbejdsopgaven Generelt fortsat: Hvis der sker ændringer i arbejdsopgaverne, drøfter ledelsen eventuelle justeringer af opgaver/prioriteringer med pædagogen, fx om pædagogen skal have mulighed for at læse opgaven på et andet tidspunkt. Bliver der ved årets begyndelse lavet en årsplan, hvori der tages højde for såvel SFO, undervisning samt forberedelse ? Er der i årsplanlægningen indlagt tid til forberedelse ? Er der mulighed for at flytte tiden til forberedelse og samarbejde, hvis opgaven ændres ?

9 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Sammenhæng i arbejdet Generelt fortsat: Tilrettelæggelsen af arbejdstid bør ses i større sammenhæng, da arbejdstid også har betydning i forhold til opgaveløsning, organisering, arbejdsmiljøet og muligheden for at fastholde og rekruttere personale mv. Er der i planlægningen taget hensyn til de forskellige kompetencer den enkelte medarbejder har i forhold til arbejdets udførelse ?

10 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Medindflydelse og medbestemmelse Planlægning og arbejdstilrettelæggelse: Planlægningen og arbejdstilrettelæggelsen på den enkelte skole bygger på gældende lovgivning og på de kommunale skolepolitiske beslutninger, som danner rammen for den enkeltes skoles arbejde med mål og handleplaner. Reglerne om medindflydelse og medbestemmelse sætter den overordnede ramme om det formaliserede samarbejde mellem skoleledelsen og medarbejderne i folkeskolen om spørgsmål, der berører arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold.

11 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Drøftelserne i MED kan bl.a. omhandle overordnede principper for arbejdstilrettelæggelsen på arbejdspladsen. I drøftelserne kan bl.a. indgå følgende temaer: Drøftelser i MED

12 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Temaer til drøftelse i MED: Arbejdsopgaver, herunder opgaver i skolefritidsordningen og opgaver i tilknytning til skolens undervisnings-/ specialundervisningsvirksomhed, evt. varetagelse af særlige funktioner, samarbejde med eksterne parter mv. Arbejdsopgaver Er det i årsplanlægningen synlig, hvor og hvornår jeg har hvilke timer ? Er der aftalt tid til pædagogisk sparring både internt og eksternt ? Er der lavet aftaler med foreninger, virksomheder etc. ?

13 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Temaer til drøftelse i MED: Samarbejde indenfor og mellem faggrupper, herunder mødevirksomhed og planlægning, udvikling og evaluering mv., Samarbejde Er der afsat den fornødende tid til samarbejde faggrupperne imellem ?

14 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Tværfagligt samarbejde Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Temaer til drøftelse i MED - NYT: Hvordan arbejdet kan tilrettelægges, så de forskellige personalegrupper får mulighed for tværfagligt samarbejde, fx ved sammenhængende blokke til den langsigtede planlægning og evaluering, Er der taget højde for, at samarbejdet kan foregå under ordentlige vilkår ? Er der afsat rammer for vidensdeling mellem faggrupperne ?

15 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Tilrettelæggelse af opgaver Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Temaer til drøftelse i MED: Tilrettelæggelse af opgaver, der ikke forudsætter tilstedeværelse på skolen eller ikke er fastlagt i tjenesteplanen, Er der sat rammer for at arbejde udenfor skolen og udenfor den fastlagte tjenesteplan ? Er der lige muligheder for flextid, puljer m.m. i forhold til de forskellige faggrupper ?

16 Bilag til protokollat 1 – Inspiration til planlægning
Kompetenceudvikling Planlægning og arbejdstilrettelæggelse fortsat: Temaer til drøftelse i MED - NYT: Deltagelse i kompetenceudvikling, herunder i forhold til Folketingets beslutning om kompetenceløft af pædagoger, jf. ”Pejlemærkerne for kompetenceudvikling i folkeskolen” Er der sat rammer for pædagogernes kompetenceudvikling ?

17 Tilrettelæggelse af arbejdstiden
HUSK også: § 13. Arbejdstilrettelæggelse og ændring i tjenesteplan Stk. 1 Ved tilrettelæggelse af tjenesten skal der tages størst muligt hensyn til personalets ønsker. Stk. 2 Personalet har adgang til at gøre sig bekendt med forslag til og ændringer i tjenesteplanen gennem deres tillidsrepræsentanter.

18 10 min. arbejde Lav en liste over emner/problemfelter som skal behandles Disse skrives ned på kort

19 Hvet emne behandles som følgende og skrives ned:
Hvorfor dette emne , hvad er problemet/udfordringen. Hvad findes der af materiale om emnet. Hvordan får jeg sat fokus på problemet. Hvor skal emnet behandles. Find argumenter. Forslag til løsningsmodeller.

20


Download ppt "Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google