Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Klasserumskultur, inklusion og fraværsbekæmpelse Sparringsklyngebesøg
Advertisements

F Forældremøder…. Forældremøder v. Birgitte Ravn Olesen.
Sprogpakken Tosprogede.
Fremmedsprog og it Bente Meyer, Aalborg Universitet, København,
Taskbaseret sprogundervisning
Fra formel til funktionel undervisning
Understøttende sprogstrategier & Samtaler i hverdagen
GODE IWB RÅD TIL UNDERVISNINGEN  Det skal ikke (kun) være lærerens tavle  Altid være på nettet – så der er plads til at være impulsiv og søge på nettet,
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Er mit barn klar til skolestart ?
Mod en mere kommunikativ og integreret sprogdidaktik
Sprogtilegnelse i teori og praksis
Grammatik hvorfor og hvordan?
Kursus i dansk Hvad er taskundervisning?
Den nationale faggruppe Fagmoduler Matematik, 4. – 10. klassetrin.
Dansk 1. klasse.
UNI-spansk - forårssemestret 2011
Elevaktiverende undervisning
Kort præsentation af principperne bag SOL (Samarbejde Om Læring)
Vt-9 kursus program 2. møde
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
Bjarne Christensen Ribe Seminarium
 Skal fra starten være om nære og genkendelige ting  Skal være med mulighed for gentagelse  Skal give eleverne en positiv tilgang til et nyt sprog.
SPROG PÅ RYBNERS Medialisering i sprogundervisningen – Sprogudviklingsprojekt i samarbejde med sprogforskere fra universitetet Wikier
Begrebsafklaring og et blik på sprogets betydning for tosprogede børn
Projekt ”Læsevejlederen som kamæleon” 2014
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Kommunikativ sprogfærdighed
VISL – begrænsninger og styrker
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
ASF-bekendtgørelsen ASF har to elementer: sproglig bevidsthed sproglig analysefær- dighed ASF- forløbet er: sammenhængende et samarbejde mellem dansk og.
SkoleIntras værktøjer til arbejdet med læseforståelse
Læsning.
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed Hvorfor disse områder – den historiske kontekst: 1.Væk fra en undervisning hvor grammatikken foregår isoleret:
Kursus i udvikling af små børns naturfaglige dannelse Forår 2015 Anette Vestergaard Nielsen 1.
Sprogbaseret læring i naturfag
Sprogbaseret læring i naturfag Kursus i Greve Anette Vestergaard Nielsen.
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
Danish Teenage Entrepreneur Temadag om grundfag - Fremmedsprog/engelsk - Steen Rørvang.
Undervisningsdifferentiering uden ekstra arbejde Signe Ammitzbøll Anette Gjervig.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Hvorfor bruge flere medier i undervisningen?. Hvorfor bruge medier i undervisningen? 1.Bekendtgørelsen kræver det: ”It er en integreret del af tyskundervisningen,
Undervisere: Lise Kjems Knattrup Rikke Lohmann Vestergaard 1.
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Robusthed 5 Slib saven!. Program Siden sidst En rystende isbjørn Værktøjskassen – teori og mest øvelser. Pausetræning Afslutning – evaluering og kursusbevis.
Sundhedspædagogisk forum - for ledende tandlæger DPU 1. marts 2010
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur
Gennemførelse Lektion 7 Indhold: Faser i gennemførelsen Undersøgelsen
Fagdidaktik i sprogfag – diskursiv kompetence til den 17/3-2016
Fang publikum og sælg dit budskab v/ Maria Vissing Bachara &
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Mundtlig prøve og mindstekrav på matematik B
Hvorfor dansk på GF1?.
Dialogmøde Engelsk B, HTX – vejledende opgavesæt
Dansk på GF2.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
READ – sammen om læsning
Kommunikationsbøger i Phrase-it
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
IT i undervisningen interaktive assistenter
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ viden = Viden om Procedural viden = viden om hvordan Udtale. Hvis det sproglige afviger for meget fra en given norm, vil fokus helt sikkert flytte sig fra indholdet til den sproglige form, så den sproglige kode kommer i vejen for et fokus på budskabet. It programmer hvor man gentager, og som kan give umiddelbar feedback. Optage højtlæsning. Der skal være et vist element af grammatisk træning i den moderne sprogundervisning, men den skal foregå i en kommunikativ kontekst og med det endelige mål at opnå kommunikativ kompetence. FOKUS PÅ FORM. MODSÆTNING TIL FOKUS PÅ FORMER. Den analytiske tilgang til grammatiske former uden hensyn til kontekst. Fokus på form betyder at man nogle gange er nødt til at rette opmærksomheden på sproglige aspekter, som opstår i den kommunikative kontekst. En kommunikativ grammatik omfatter sætninger som del af en sammenhæng, situationer eller tekst. FORM – BETYDNING – FUNKTION

Side 2 Fokus på input Relevant og varieret input i sprogindlæring – vigtigt! Noticing betyder, at eleven lægger mærke til aspekter af inputtet. Input kan blive til intake dvs der er blevet internaliseret og inkorporeret i elevens intersprog, det udviklende sprogsystem. I inputfokuseret undervisning integreres der øvelser, hvor eleven ikke bliver bedt om at producere en form, men bare genkende eller forstå dens betydning- feks.:  Sandt eller falsk øvelser  Sætning skal matche til tegning  Øvelse af nutid og datid, lave forskellige sætninger  Affektive aktiviteter hvor man giver sin mening om et udsagn. Der er ikke korrekte og forkerte svar. Fokus på output. Outputbaseret træning fremmer produktionen. Grammatik – og opnåelse af kommunikativ kompetence:  Målrettet interaktiv feedback  Forberedelse eller afslutning i forb. Med kommunikative tasks.  Grammtikfokuserede tasks.  Samarbejde om at producere outout. Interaktiv feedback. Forhandle betydning med en partner. Grammatisk læring udvikles, og det er en form for eksplicit grammatikundervisning. Tasks. Her er det oplagt at inddrage et vist fokus på form – dvs. grammatikundervisning af en eller anden art, enten i fasen før eller fasen efter.

Side 3. Grammatikfokuserede tasks. Informationshul, blive enige om svar, og planlægge hvad de vil sige til klassen. Samarbejde om at producere output. Dictogloss opgave: Læreren læser en tekst i normalt tempo Læreren læser igen, eleverne tager noter om ord eller vendinger Eleverne arbejder i grupper med at genskabe teksten så nøjagtigt som muligt. Hver elev vil have forskelligt sprogligt fokus, som de udveksler med hinanden, og dermed opdager nye ting. Betydningen af et godt ordforråd. Det enkelte ord deles i 3 kategorier: ordets form (stavemåde og udtale) Ordets indhold, ordets brug (grammatiske mønstre mm) Gentagelse Vigtige faktorer: At ordet bemærkes Elevens behov for ordet Træk ved det enkelte ord Gentagelse Dybdebearbejdning Generativ brug i nye situationer