Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Grammatik hvorfor og hvordan?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Grammatik hvorfor og hvordan?"— Præsentationens transcript:

1 Grammatik hvorfor og hvordan?
Tricia Hedge: Teaching and learning in the language clasroom

2 Hvorfor skal vi undervise i grammatik?
Viden om et sprog giver basis for sammenligning med det/de sprog man kender. Eleverne skal have nogle knager, at hænge deres sprog op på.

3 Hvordan skal vi undervise i grammatik?
Forskning viser, at det er bedst at undervise induktivt i grammatik. Det betyder, at eleverne selv skal finde reglerne. Man kan vente på at eleverne selv finder reglerne, og ikke undervise i det, ELLER man kan sætte eleverne i nogle situationer, hvor de skal reflektere og finde ligheder eller forskelle mellem det nye sprog og modersmålet. Vi må ikke gøre grammatik til ø-viden. Hvis man underviser i et emne, skal man tænke grammatikken ind, som en del af emnet. Hvis man læser en tekst i nutid, kan opgaven være, at finde ord i nutid, skrive sætninger i nutid, omskrive at-form til nutid eller omskrive til datid. Det tager tid at lære og undervise i grammatik. Man kan ikke sige en regel i 7. klasse og forvente, at de kan huske den i 8. klasse. Man skal med mellemrum arbejde videre med de regler, som man har lært.

4 Hvordan skal vi undervise i grammatik?
Grammatik skal planlægges. Det betyder, at du skal bestemme dig for, hvilke regler eleverne skal lære hvornår? Det nytter ikke noget, at lære lidt om navneord, lidt om udsagnsord. Der skal være en naturlig progression. Målsætninger er vigtige. Vær ikke bange for grammatikken. Hvis det bliver gjort rigtigt og bliver gentaget med mindre mellemrum, vil eleverne opleve det som en hjælp. UNDGÅ at undervise i grammatik KUN gennem test, udfyldningsopgaver el. lign. som ofte findes net på nettet. Det er ikke noget, eleverne vil huske eller kunne bruge. Husk at rette eleverne. Alt med måde, men hvis der er fokus på navneord i bestemt form, så ret de fejl, der er her. Både mundtligt og skriftligt.

5 Hvordan KAN vi undervise i grammatik?
7. klasse: Eleverne skal kunne bruge nutids-reglen og kende disse fem ord, som ikke følger reglen: synes, kan, vil, skal, må. Eleverne skal kunne benytte reglerne for navneord i ental i bestemt og ubestemt form. Eleverne skal lære at slå op i en ordbog, og finde ordklasse og andre relevante oplysninger om ordet. Eleverne kan de danske forholdsord. 8. klasse: Eleverne benytter reglerne fra 7. klasse og disse repeteres. Eleverne lærer regler for datidsendelser: -te, -ede, ingen endelse. De lærer, at slå op i ordbogen og finde datidsformen. Eleverne lærer de særlige datidsformer med de samme uregelmæssige verber fra 7. klasse. Eleverne lærer de mest almindelige tillægsord(sæt eventuelt tal på, eller lav en liste over de ord, som eleverne skal kunne) samt deres bøjning(som jo ligner islandsk meget!). 9. klasse: Alt fra 7. og 8. klasse repeteres. Fremtidsformen introduceres- de udsagnsord, som kan sige noget om fremtid. 10. klasse: Alt fra 7., 8. og 9. repeteres. Før nutid og før datid introduceres.


Download ppt "Grammatik hvorfor og hvordan?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google