Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken forskel gør spørgsmål?
Advertisements

Refleksion i kommunikationen
Lokal kompetencedag marts / april Velkommen Lokal kompetencedag: • Opfølgning fra internatet • Fastholdelse af projektets mål • Input fra nulpunktsanalysen.
VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
Program Formiddag Teori: Om Ressourceorienteret kollegial feedback
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Læringscentret og nye vejledningsformer
Arbejdspladsudvikling
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Supervision og faglig feedback
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Opsamling på gruppearbejde på SIP2. Tema SIP 3: ”At skolerne udvikler deres undervisningspraksis, undervisningsorganisering og årsplanlægning med henblik.
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
Inspiration til reformarbejdet
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Lene Tortzen Bager Ph.d., lektor A A R H U S U N I V E R S I T E T Center for Undervisningsudvikling Det Humanistiske Fakultet og Teologi Studieprocessamtale.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Det almene gymnasium: informationskompetence i samarbejde mellem elev-lærer- bibliotekar Knud Holch Andersen, Thisted Gymnasium & HF.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Direktoratet for Kriminalforsorgen
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
M EDIEPÆDAGOGISK OG ORGANISATORISK VEJLEDNING Intro Rikke Schultz
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Inklusion og inkluderende processer
Kompetencerejsen netværksmøde den 17. august 2002.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Evaluering som et ledelsesredskab Doku:SEN. Hvorfor og hvordan? Udarbejdet af Toke Knudsmark, Varde Ungdomsskole.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
Synlig læring i praksis Workshop på konference Lise Mayland, Impact Uddannelse.
Indsæt hjælpelinjer til placering af objekter 1. Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis tegne- hjælpelinjer på.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
17. – 25. august Kl : Velkomst Kl – 17.00: Orientering og dialog om aktuelle forhold og politiske indsatser v/ Dorte Andreas og Claus.
Portfoliometoden i praksis Et udviklingsarbejde på Frijsenborg Efterskole Efterskoleforeningens Vejlederkonference Vingstedcenteret d. 19. og 20. sept.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
OPLÆG TIL PRAKTIKVEJLEDERTRÆF SOSU NORD, EFTERÅR 2016.
Præsentation af Praktikvejlederuddannelsen. Praktikvejlederuddannelsen En basisuddannelse med muligheder!
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
UNIVERSITY OF COPENHAGEN
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Matematikvejlederens virke Matematikvejlederuddannelsen ved UCSYD Modulet: ”Elever med særlige behov”
Oplæg fra Evalueringsudvalget
Vidensbaseret praksis i botilbud
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Inspirationsworkshop med fokus på
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg, Ann Christensen, vejledere på Frijsenborg Efterskole Trine Harck, selvstændig konsulent, Vejledning i udvikling, tlf

Workshop Introduktion til portfoliometoden Praksiseksempler fra Frijsenborg En lille opgave: Hvad kunne jeg have lyst til at sætte fokus på i udvikling af min vejlederpraksis? En snak på tværs - om fokusområder, mål og tegn Plenum med plads til spørgsmål, kommentarer, debat.. Udvikling af vejledning 2

3 Hvad er en vejlederportfolio? Portfoliometoden – en måde at tænke om læring og udvikling på dokumentation refleksiondialog udvikle Vejlederportfolio er en læringsstrategi og en evalueringsmetode, der med baggrund i dokumentation støtter og kvalificerer refleksion og dialog om vejledernes læring med henblik på at udvikle vejlederpraksis

Udvikling af vejledning 4

Afprøvning og undersøgelse i praksis Udvikling af vejledning 5

6 Refleksion En af hovedtankerne i portfolioarbejdet er, at man skal udvikle evnen til at analysere og vurdere egne handlinger samt at reflektere over egen læring i relation til bestemte kriterier og mål Portfolioen er et stillads omkring refleksionen, den iscenesætter en kontinuerlig systematisk refleksion – såvel en individuel som en kollegial refleksion  Refleksion er et tidsmæssigt afgrænset rum for en professionel praksis

Udvikling af vejledning 7 Hvordan foregår refleksionen? Individuelt (understøttes af en skriftlig form) I kollegiale sammenhænge - refleksive samtaler ud fra et oplæg fra den enkelte vejleder At introducere en ny faglig optik – at skabe forstyrrelse - understøttes af sparring/ supervision af konsulent

Udvikling af vejledning 8 Individuel refleksion – et eksempel En beskrivelse af, hvad der egentlig skete i situationen. Hvad iagttog/ bemærkede jeg? I situationen oplevede jeg/ følte jeg/ tænkte jeg… Nu, mens jeg skriver dette, gør jeg mig følgende tanker.. Vejlederportfolio, s. 32

Udvikling af vejledning 9 Refleksive samtaler - i en kollegial sammenhæng Refleksion fremmes gennem processer, der er kendetegnet af skift imellem tale - og lyttepositioner Refleksionssamtaler inddrager ”refleksionens domæne”: her spørges, tænkes, lyttes, afprøves hypoteser, drømme og visioner, refleksionen foregår fra et ”helikopterperspektiv” Samtalens forløb ”Scenen sættes” Procesleder indleder - klargør rammer og kontrakten Procesleder interviewer fokuspersonen Det reflekterende team taler med hinanden  Hvad var det centrale – set fra teamets perspektiv?  Hvad skabte forundring og nysgerrighed?  Hvad fødte det af tanker hos teamets medlemmer? Procesleder fortsætter interviewet af fokuspersonen Procesleder afslutter samtalen Procesleder lægger op til evaluering af processen

Udvikling af vejledning 10 Gode grunde til at arbejde med portfolio - fra et vejlederperspektiv Synliggør progression, udvikling og resultater gennem dokumentation Tydeliggør styrker, svagheder og udviklingsområder Skaber overblik og systematik i planlægning og indsats Skaber større grad af bevidsthed om egen praksis gennem refleksion. Hvad jeg gør/ ikke gør. Hvad jeg tror, jeg gør, men rent faktisk ikke gør. Hvad der virker/ ikke virker Afdækker flere perspektiver og handlemuligheder i forhold til en given ung/ målgruppe Fremmer anvendelse og afprøvning af nye fremgangsmåder/ metoder / indsatser – kobler teori og praksis Inddrager evaluering som en naturlig del i arbejdet med betydning for det videre arbejde Styrker det kollegiale samarbejde – bryder isolation og ensomhed Giver teamarbejdet mening og indhold

Udvikling af vejledning 11 Gode grunde til at arbejde med portfolio – fra et lederperspektiv Styrker det kollegiale samarbejde – bryder med vejlederen som privatpraktiserende Gør teamet til et forum for udvikling af vejlederfaglighed og bidrager med en struktur Et godt grundlag for MUS- samtaler Et godt redskab i kvalitetsudviklingen af vejledningen i organisationen Kvalificerer kompetenceudviklingen – såvel i forhold til den enkelte vejleder som i organisationen som helhed Selvevaluering som en integreret del af praksis, der får betydning får vejlederpraksis her og nu Et godt ledelsesværktøj

Udvikling af vejledning 12 Arbejdsportfolio og vejlederportfolio kan I portfolioarbejdet kan indgå to dele en arbejdsportfolio, som er et personligt dagligt arbejdsredskab for vejlederen og en forudsætning for vejlederportfolioen og selve vejlederportfolioen, som er beregnet på at indgå i kommunikation med andre. Vejlederportfolioen er åben og tilgængelig for andre i organisationen

Udvikling af vejledning 13 Arbejdsportfolioen Arbejdsportfolioen indeholder Mål for de konkrete fokusområder vejlederen arbejder med Kriterier for målopfyldelse – hvad skal evalueres? Hvilke tegn viser mig, at jeg er på rette vej? Refleksioner der beskriver både proces og resultat - individuelle og kollegaers bidrag Konkrete materialer fra praksis Evalueringer

Udvikling af vejledning 14 Vejlederportfolioen Vejlederportfolioen indeholder Et antal udvalgte materialer med tilhørende mål og kriterier Adgangsbilletter knyttet til materialerne, som begrunder, hvorfor materialet er med i vejlederportfolioen Refleksion over egen læring og udvikling og overvejelser over nye udviklingsfelter

Udvikling af vejledning 15

Udvikling af vejledning 16 Og hvordan komme i gang i efterskolen?? Portfolioarbejdet indgår i en kollegial sammenhæng og er på den måde en oplagt mulighed for at udvikle og kvalificere det kollegiale samarbejde om vejledningsopgaven på den enkelte efterskole og på tværs af efterskoler Kontakt Lis Brok med ideer… Trine Hinchely Harck (2010): Vejlederportfolio – en arbejdsform til dokumentation og udvikling af praksis. Studie og Erhverv