Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen"— Præsentationens transcript:

1

2 Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen

3 Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Integreret og stabil vejledning: Vejledningen er en del af en samlet årsplan Flere forskellige vejledningsaktiviteter Samarbejde mellem faglærere, kontaktlærere og vejledere Forældreinddragelse Systematisk udvikling af vejledningen Ledelsens interesse og bevågenhed

4 Efterskoleforeningens vejledningssyn
Integreret dimension Danne og uddanne Understøtte skolens værdigrundlag Tilrettelægge livsforløb Træffe reflekterede valg Efterskolens særlige rum Fællesskaber Samspil Tillid, respekt osv.

5 Integreret vejledning

6 Integreret vejledning
Hvorfor er det en god idé at samarbejde med kollegerne om vejledningsopgaven? Skal vi nu alle sammen til at være vejledere? Skal jeg nu til at lave dit arbejde? Får jeg timer for det? Det gider jeg f….. ikke!

7 Integreret vejledning
Efterskolelæreren – én person, mange kasketter Hvordan kan faglæreren bidrage til vejledningen? (Hvordan kan kontaktlæreren bidrage til vejledningen?)

8 Hvordan? Tage ledelsen i ed Informere om vejledningen
- Lovgrundlag, UU, ”stå mål med”, eVejledning, brobygning, OSO, efterskolernes muligheder, osv. Invitere til samarbejde Give (teoretisk) viden Hvad gør vi godt i forvejen? Hvordan kan vi gøre mere af det?

9 Faglæreren Linda Gottfredson: Kognitive kort over erhverv
Afgrænses i forhold til køn, prestige og interesse Zone af ”acceptable muligheder” Fravalg fremfor tilvalg – ”good-enoughs” Reproduktion af forældres sociale orden?

10 Gottfredson Vejledning skal: Udvide det indsnævrede perspektiv
Understøtte vækst og reducere angst og usikkerhed i forbindelse med valgsituationer = kompensatorisk

11 Gottfredson Gottfredsons anbefalinger: Læring Oplevelser og erfaringer
Selvindsigt Aktive engagement

12 Undervisningsbaseret vejledning
I praksis arbejdes der i fagene med alle fire felter: Implementering i undervisningen: - valg af temaer, emner, forløb, materiale, tekster, arbejdsmetoder, (selv)evaluering, ud-af-huset, ind-i-huset, italesættelse af valg, erhverv, ”den gode historie”, mm. = Vejleder og faglærer i samspil

13 Integreret vejledning - få gang i kollegasamarbejdet
Tag ledelsen i ed Informér dine kolleger Inviter til samarbejde Hvad gør vi (godt) i forvejen? Spørg i fællesskab

14 Integreret vejledning - faglæreren i samspil/undervisningsbaseret vejledning
Uddannelse og job - det timeløse fag Kompetenceområder: - Personlige valg - Arbejdsliv - Fra uddannelse til job - med hver tre færdigheds- og vidensområder

15 Uddannelse og job – det timeløse fag
Placeres i de obligatoriske fag og i tværfaglige forløb Temaer og aktiviteter, der “foregår i eller inddrager det omgivende samfund” Eleven “afprøver sig selv i praktiske opgaver i og uden for skolen” Eleven skal bibringes ”en mangfoldighed af inspiration og perspektiver”, hvori den enkelte elev kan ”afspejle sine muligheder, relatere sig til andres karriereveje og motiveres til at lære mere for at nå sine egne mål” lærer/ffm/uddannelse-og-job


Download ppt "Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google