27. marts 2008 Mahad Huniche Internetbaseret Patientdagbog Brugerdreven Lean Innovation Forum for Patientforløb.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
National kortlægning og tema om Brugerstyret kontakt
Advertisements

Debatmøde om patientinformation 11. december 2008 Hans von der Maase Klinikchef, professor, dr. med. Onkologisk Klinik Rigshospitalet.
Patientpakker Angina /NSTEMI
Den Danske Kvalitetsmodel
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Manuelle målstyrings-tavler
Værdistrømsanalyser.
Introduktion ved Anne Reuss
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Ledelse…for, gennem og med patienten
Forældremøde X årgang.
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Facilitatorordningen i almen praksis Eva Branner
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Nov J.J. O-3 Kvalitet i sygeplejen i det accelererede forløb ved hofte- og knæalloplastik Trine Kruse Helle Bergstedt Marianne Lundegaard.
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Det Nye Universitetshospital i Århus Arbejdsvision for byggeriet af DNU Det Nye Universitetshospital: sammenhængende, bæredygtigt og effektivt byggeri.
Forbedringstavlen – er et must
Praksis Matrix Evalueringsundersøgelse
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
1 Procesoperatøruddannelsen INNOVATION – Hvad er det ? OECD definerer innovation som implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Hvordan får man fagfolk til at gøre det rigtige – i tide?
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Efter konsensus. Det er spild af tid at gennemføre en selvevaluering uden at følge den op med klare forbedringsprojekter! Prioritering Alle forbedringsområderne.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Kaizen tavle Forbedringstavlen.
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
OPI EFFEKTMÅLINGSVÆRKTØJ
Skemaet er lavet som felter til indtastning af tekst
Status for akutuddannelsestiltag til FAM-personale i Region Nordjylland v/ projektleder Dan Fanøe Nilsson, PKA 6. november 2009, Konferencecenteret Koldkærgård,
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Patientoplevet Kvalitet - Fra måling til konkret handling i ambulatoriet Afdelingschef Morten Freil.
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Hvad er lean? Lean er at opnå en kultur, baseret på løbende forbedringer, hvor der fokuseres på, hvad der giver værdi, set med kundens øjne. Alt andet.
Beskrivelse af strategisk projekt: Prioriteret forskningsportefølje Strategi Indsatsområde: Forskning og Samarbejde Programejer: Tomas Joen Jakobsen.
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Patientfeedback - Hvad siger patienterne? Udviklingssygeplejerske Jannie C Frølund - Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus – det naturlige valg!!!
”…risikoen for at falde mellem to stole blev minimeret for den ældre borger i Odder; man tilbød og realiserede ”det gode patientforløb” fra første symptom.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Kort gennemgang – der kommer en nærmere beskrivelse på modul 3
Modul 2.1 – Go’dag til Cura og Fælles Sprog III
Forberedelse til kick off 7. december 2016
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Kvalitetsudvikling hvordan
Værdibaseret styring i Hjertecentret Sundhedsudvalgsmøde 20. juni 2017
Grundliggende principper
Chefsygeplejerske Judith Mølgaard, Sygehus Fyn
Virksomhedssamarbejde
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Hvorfor en Sundhedsplatform?
Metoden fælles beslutningstagning
Det nationale PRO-arbejde Fagligt Selskab for Lunge- og Allergi sygeplejersker d. 15. marts 2018 Sanne Jensen.
Øget professionalisme som resultat af fokuseret uddannelse v
Præsentationens transcript:

27. marts 2008 Mahad Huniche Internetbaseret Patientdagbog Brugerdreven Lean Innovation Forum for Patientforløb

Problemstilling Krav om øget inddragelse af patienten med henblik på større patienttilfredshed Lean effektivisering af hele patientforløbet uden at det sker på bekostning af patientens positive oplevelse af det samlede patientforløb Et ønske om at ændre patientens status fra passiv patient til aktiv medspiller, hvor patienten selv påtager sig medansvar for et vellykket patientforløb ”Det er muligt at forbedre kvaliteten (levere bedre patientbehandling til tiden), gøre arbejdet mindre stressende og mere meningsfyldt for medarbejderne og højne produktiviteten og effektiviteten (og dermed tilgodese politikerne og skatteyderne) på samme tid”. (Frit oversat efter Jones & Mitchell 2006, p. 3).

Løsning Patientdagbogen er en af flere virkemidler, der skal hjælpe klinikken med at imødekomme kravet om øget inddragelse af patienten med henblik på større patienttilfredshed Dagbøgerne skal struktureres efter følgende 3 afsnit: 1.Et afsnit omkring de mange generelle informationer, der er behov for i forbindelse med indlæggelsesforløb 2.Et afsnit der informere om den aktuelle sygdom, om behandlingsmuligheder, forløbet og om eventuelle komplikationer, der kan opstå. 3.Endelig det egentlige dagbogsafnit, hvor man interaktivt spørger ind til en række forhold under forløbet, og på den måde sikre, at patienten tager stilling til, hvorvidt de er tilstrækkeligt informeret, og om forløbet har været som planlagt Projektets overordnede formål: ’Projektet skal være med til at udvikle nye værktøjer til at skabe en intern bruger drevet forbedringskultur på Region Sjællands sygehuse samt fremme ekstern erfaringsudveksling af den bedste lokale praksis mellem de danske sygehuse’.

Mere om løsning (2) Den internetbaserede interaktive proces sikre, at patienten kan følge med i behandlingen og fungere som egen kontrol i forløbet Patienten får ved forundersøgelsen udleveret brugernavn og password. Patienten kan når som helst og hvor som helst gå på nettet på sin personlige dagbog, som vedrører forløbet lige fra henvisningstidspunktet til afslutningen af de efterambulante kontroller Netdagbogen skal kunne rumme muligheder for yderligere information, links til relevante sider, oplæring i praktiske øvelser via videoklip, oplæsning af teksten for læsesvage patienter samt information til etniske patienter på eget sprog

Mere om løsning (3) Netdagbogen skal indeholde en brugerfunktion ”spørg personalet”, hvor patienten har mulighed for at at stiller spørgsmål til personalet. Spørgsmålene besvares på patientens private mail. Afhængig af relevans lægges spørgsmål/svar ligeledes på hjemmesiden til glæde for andre patienter, naturligvis i anonymiseret form. Hidtidige erfaringer viser, at patienternes adgang til at stille spørgsmål til personalet via mail øger patienternes tryghed, ligesom funktionen mindsker patienternes behov for løbende telefonisk kontakt til klinikken. Erfaringer viser at løsningen indebærer samlet set en reel aflastning af personalet ”I realiteten er det kun patienten, der oplever det samlede forløb, herunder om oplevelsen er karakteriseret ved kontinuitet, koordinering, god kommunikation og høj, faglig kvalitet”. (Juhl 2007, s. 82):

Forventet positive effekter baseret på erfaringer fra klinik på Frederiksberg hospital Hidtidige erfaringer viser, at patienternes adgang til at stille spørgsmål til personalet via mail øger patienternes tryghed, ligesom funktionen mindsker patienternes behov for løbende telefonisk kontakt til klinikken. Erfaringer viser at løsningen indebærer samlet set en reel aflastning af personalet. Erfaringer viser at patienterne udtrykker stor tilfredshed med patientdagbogen. De er velforberedte inden indlæggelse, deres forventninger afstemt til de forventede forløb. De forholder positivt kritisk til afvigelse fra forløbet og tager medansvar for eget forløb.

Netdagbogen er et vigtigt redskab for indførelse af Lean principper Netdagbogen kan også bruges som indgang til patienttilfredshedsmålinger. I overensstemmelse med ideen om Lean Kaizen skal netdagbogen også understøtter løbende forbedringer. Til det formål kan Websitet der indeholder dagbøgerne f.eks. bygges op efter principperne i forbedringshjulet (se figur til højre). Klinikken har således en løbende evaluering af afdelings funktioner og et redskab til hurtigt at sætte ind, hvis der konstateres mangler i information, forløb eller lignende Statusbeskrivelser for forbedringsprojekter online. Figur 1: forbedringshjulet Forslag Prioriteret Igangsat Afsluttet Indkomne forslag Prioriteret af procesområdet Igangsatte forbedringer Gennemførte forslag

Online Forbedringer Websitet skal designes i overensstemmelse med kvalitetsforbedringsprocessen Websitet skal indeholde oplysninger om indkomne forbedringsforslag (Elektronisk Postkasse). Websitet skal indeholde oplysninger om antal vedtagne forbedringsforslag. Websitet skal indeholde oplysninger om målbeskrivelser, aktiviteter, ansvar og deadlines (Elektronisk aktivitetstavle). Websitet skal indeholde oplysninger om fremskridt (i proces, afsluttet). Websitet skal indeholde oplysninger om effekten af de gennemførte forbedringsforslag. Websitet skal indeholde eksempler på ’best practices’. IdeerIdekasse Prioritering Aktivitetstavle Spring over 30-dages plan Nye projekter Quick hits Evne til at gennemføre Effekt Effektmåling Løbende forbedringer Plan Do Check Act