Personaleledelse - hvad er god personale ledelse?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
Advertisements

Medarbejderudviklingssamtalen
Værdigrundlaget i Greve
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Projekt 5 i 12 Laboratorium 9: 26. februar 2013 ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag” ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag”
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Nyt ansvar.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Det autentiske menneske
Danske fysioterapeuters og ergoterapeutforeningens Lederkonference
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Velkommen til Personlig ledelse og forandringsledelse!!
Personlig ledelse/ personale ledelse
NOEA/Aalborg Universitet
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
Ledelsesrummet Ledelseskraft Ledelsesmagt. Den fælles forståelsesramme Ledelsesrummet: Ledelsesmagt og ledelseskraft.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Praksisopgave 1 Intro til praksisopgave 1 2. Dag 1.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Kodeks for offentlig topledelse
Køb af processer Dialog med kaospiloterne hold september 2004 Lisbet Thyge Frandsen, adm.dir. BDO ScanRevision.
Vejlederens kommunikation
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Gruppeudviklingssamtaler
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Organisationsanalyse. Klar fælles vision og mål Se sammenhæng til eget job Åben kommunikation Accept af fejl Accept af teamarbejde Inddragelse/delegering.
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
Kvalitetssikring af lærerpræstationer - Hvordan?
Den lærende organisation
Ledelse i forskellige retninger
Randers Kommune. 2 Stabene i Randers Kommune - 2 Møde gruppen af stabsledere – Velkommen v. Klaus Christiansen - Introduktion til arbejdsprocessen.
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Koncern HR, Organisation og Ledelse Fra ledelsesevaluering til lederudvikling WORKSHOP 5 God ledelse i Region Midtjylland.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb.
LP-MODELLEN ● FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER
Lederskab og organisering - Om at skabe dynamiske rammer Børnechef Kirsten Pamperin.
1 Social kapital – én mulighed… Det handler om de skjulte velfærdsreserver.
Planlæg din kommunikation. Dette værktøj er til dig, som Står over for en kommunikationsindsats Vil sikre, at dine budskaber kommer frem Vil kommunikere.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
Ansvarlig.
Vidensbaseret praksis i botilbud
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Personaleledelse - hvad er god personale ledelse?

Ny i leder-rollen Myter Realitet Karakteristika ved den nye rolle Autoritet til at gennemføre mine ideer Afhængig af at kunne overtale andre Magt grundlaget Formel autoritet giver magten Magten fås efter fortjeneste Ønsket resultat Kontrol - de underordnede må rette ind Commitment - ellers er det intet værd Ledelsesmæssigt fokus At opbygge en ledelsesmæssig relation til alle underordnede Team-ledelse, skabe en selvledelses kultur Hoved udfordring At få driften til at fungere upåklageligt Skab forandring der får teamene til at fungere bedre Myter Realitet

Bytteforhold mellem organisation/ ledelse og medarbejdere Efterspørges på arbejdspladsen Efterspørges hos medarbejder - løn -arbejdskraft/timer - personlig og faglig udvikling - fleksibilitet - udfordringer - kreativitet - godt arbejdsmiljø - udviklingsevne - medbestemmelse - omstillingsparathed - interessante jobs - engagement - kompetenceudvikling - initiativ - karrieremuligheder - loyalitet - dygtig ledelse

De bedste organisationer: Har en stærk værdidrevet kultur hvor al adfærd er sammenstemt med værdierne Giver vedholdende opbakning til læring og fornyelse Tilpasser sig løbende, baseret på feedback indefra og fra omgivelserne Laver strategiske alliancer såvel internt som med eksterne partnere, kunder og leverandører De er villige til at tage risici og eksperimentere Har et balanceret værdibaseret koncept for måling og styring Colling og Porras

Værdibaseret ledelse Værdibaseret ledelses tager udgangspunkt i menneskelige værdier i en virksomheds kontekst - eks. "Det er ok at lave fejl, når blot man lærer af det" Tager udgangspunkt i hvad der er positivt og negativt og handler om adfærd Gode værdier er vedkommende, kommunikerbare, enkle og robuste over tid Værdier skal danne grundlag for tillid mellem medarbejderne og medarbejderne og ledelsen

Om værdier: Værdier i praksis: Virksomhedens værdier er de fælles værdier, der danner en del af rammerne for medarbejdernes frihed til i arbejdssituationer at beslutte og handle som han/hun finder bedst. Værdier i praksis: Handler om at oversætte værdierne til daglig handling og bruge værdierne aktivt i den daglige opgave løsning

Øvelse: 1. Formuler 4 værdier og forklar hvad de indeholder 2. Hvordan udmøntes de i praksis?

COWI (eksempel): Integrity Respect Informal communication Consensus Independence Professional level Freedom

Det personlige lederskab Kompetenceudvikling - Definition Kompetence forstås her som viden, færdigheder og holdninger, der bringes i spil og omsættes i konkret handling. Kompetenceudvikling er derfor udvikling af viden, færdigheder og holdninger, som herefter sættes i spil og omsættes i konkret handling.

Det personlige lederskab Kompetenceudvikling Fokus på andet end ”dagen og vejen” – det kræver, at både medarbejdere og ledere sætter et andet perspektiv på arbejdet og arbejdspladsen. Der skal tænkes på organisationens strategi og opgaver i et fremadrettet perspektiv samtidig med, at den enkelte medarbejder og leder skal fokusere på udviklingspotentiale i relation til både nuværende og fremtidige opgaver.

Det personlige lederskab Kompetenceudvikling Kompetenceudvikling omfatter mere end en vurdering af, hvilket kursus, en konference mv. man vil deltage i. Det handler ofte om at udvikle sine kompetencer og således blive ”klædt” på til at varetage nuværende opgaver på en ny og kvalitativt bedre måde eller at blive ”klædt” på til at varetage nye og mere komplekse opgaver. Eksempler: personlig udvikling, bedre til at kommunikere eller formidle, bedre til at holde oplæg/indlæg for større forsamlinger. Det kan også være mere opgaverettede så som blive bedre til at strukturere sit arbejde, blive mere målrettet mv.

Personale ledelse er også kompetenceudvikling Medarbejderne skaber selv motivation i en kreativ proces Nye rammer og tilrettelæggelse af arbejdet skaber udvikling Ny organisering og kompetenceudvikling understøtter hinanden Medansvar og selvbestemmelse skaber udvikling Topledelsen skal stå bag - men andre kan være drivkraften Ledelsesmæssig opmærksomhed er en selvstændig motivationsfaktor Gensidig tillid og dialog er en forudsætning for succes Mellemlederne er ofte nøglepersoner i udviklingsprojekter Forudgående læring understøtter organisatorisk forandring Udvikling og forandring tager tid

Pause

Det personlige lederskab MUS Medarbejderudviklingssamtale Det årlige kvalitetstjek Udviklingsfokus Må ikke træde i stedet for den daglige ledelse, og feedback omkring opgaver og trivsel

Det personlige lederskab… Hvordan gennemfører man MUS Afklaring for medarbejder og leder før samtalen Selve samtalen Aftaler fremadrettet

Det personlige lederskab Afklaring Overvej om du blandt dine medarbejdere har medarbejdere, der kræver særlig opmærksomhed med henblik på at foretage en udvikling af den/de pågældende medarbejder/-e. Overvej i den forbindelse hvad afdelingen allerede gør, som skal holdes fast i og overvej så, hvad afdelingen skal gøre anderledes eller arbejde mere med, som kan få indflydelse på de kompetencer, der er behov for. Hvilke typer kompetencer er vigtige for organisationen / afdelingen og hvordan bruges de? Nedskriv konkrete eksempler på, hvilke kompetencer der er relevante for afdelingen og prioritér hvilke kompetencer, der har særlig vigtig strategisk vigtighed for afdelingen. Overvej hvordan du i praksis vil skabe individuelle muligheder for de forskellige kompetencer.

Det personlige lederskab… Afklaring Nedskriv konkrete eksempler på opgaver/områder/situationer, hvor det er oplagt at afprøve nye kompetencer i stedet for ”at gøre som i plejer”. Overvej hvordan du vil udvikle de nødvendige kompetencer i din daglige ledelse. Nedskriv konkrete eksempler på, hvordan du vil tackle forskellige typer af kompetencer ved at behandle medarbejderne forskelligt. Hvilke opgaver skal medarbejderen varetage det næste år? Hvilke mål kan opstilles for disse opgaver? Hvilke forudsætninger og støtte har medarbejderen brug for med henblik på at kunne indfri målene? Er der behov for konkret kompetenceudvikling i forhold disse opgaver og mål? Og i givet fald hvilken?

Det personlige lederskab… Fremadrettet Oplist og drøft medarbejdernes udfordringer Aftal kommende indsatsområder - max 3-5 Efterspørg feedback af din lederstil og lederrolle

Det personlige lederskab Under samtalen Vær lyttende Stil spørgsmål Vær "interesseret" frem for "interessant" Fokus på medarbejdernes potentiale frem for hvad de er mindre gode til Fokus på udvikling frem for "året der gik"

Det personlige lederskab Principper og adfærd i rollen - Not to do - Indpisker - Kontrol - Instruktion - Minutiøs opgaveplanlægning

Det personlige lederskab Principper og adfærd + To do + Konstruktiv kritik + Feedback + Coaching om kommende udviklingspotentialer + De gode historier - hvad gik godt, hvad skal medarbejderen gør mere af

Det personlige lederskab Den vanskelige samtale Hvad er vigtigt: Forberedelsen - hvad skal du vide af regler, hvad er rammen og mandatet Vær ærlig, kontant og troværdig - sig tingene som de er Vær klar og tydelig om de fremtidige aftaler og indsatsområder -> skriftlighed

Krav til en moderne personale leder Skal kunne slippe sit ego - vær åben Kend dig selv - hvad er dine egne værdier? Skal kunne fungere som "rolle-model" Være åbne for feedback - vær lyttende Lær af modgang - det man ikke dør af lærer man af Slip kontrol og magt - have ikke en for stram og fast dagsorden Gør dig fri af frygt og bekymring - tag chancer Være god til at netværke

Det personlige lederskab - dit netværk Operationel Personlig Strategisk Formål At få ting til at ske Personlig og prof. Udvikling samt at hente nyttig information Få støtte til fremtidige prioriteter og udfordringer Sted Internt rettet mod aktuelle behov Eksternt rettet mod nuværende og fremtidige interesser Internt og eksternt rettet mod fremtiden Spillere Fremgår af organisationsplanen Ikke altid klart hvem der er relevant Strategisk sammenhæng men ikke altid klart hvem Karakteristika Længerevarende og stærk arbejdsrelation Kontakter der kan refereres til Skaber sammenhæng indefra og ud

Det personlige lederskab Øvelse Hvordan netværker du? - beskriv dine forskellige netværk

Det personlige lederskab Tak for nu!