Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen"— Præsentationens transcript:

1 Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Forankringsseminar Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen BUPL og KL Bjarne Wahlgren 6. december 2017 Projektet er godt tænkt og planlagt. Det er godt gennemført. Der er sket en udvikling af den faglige selvtillid. Man oplever, at man anvender det, man har lært. Men der er plads til forbedringer.

2 Hvad er en god kompetenceudvikling?
Man skal anvende det, man lærer Man skal gøre noget, der er bedre På grundlag af dokumenteret viden Man skal kunne handle kvalificeret. Vi vil gerne sige vi er blevet klogere, men vi vil gerne gøre som vi plejer. Ændring af handlinger er vanskeligere end tilføjelse af ny viden. Praksis er vanskeligere at ændre end relevant viden. Vaner er vanskelige at ændre. Det forudsætter løbende support, så man ikke falder tilbage til rutinerne.

3 Kompetenceudvikling er en proces
Den begynder før den systematiske undervisning Den omfatter vekselvirkning mellem praksis og undervisningen Den omfatter implementering i anvendelseskonteksten I form af uddannelsesaftalen I den vekselvirkning, der er tilrettelagt. Praksisopgaver. Samtaler med leder I form af bl.a. implementeringsseminar. Hvor er der den største effekt med henblik på anvendelse? Efter undervisningen.

4 Hvorfor er implementeringen den vigtigste fase?
Man lærer teori ved at anvende teori Man husker det, man har gjort Man forankrer viden i praksis

5 Personlige faktorer Jo stærkere ønske om ændring, jo mere transfer
Jo mere klart og målbart målet er, jo mere transfer Jo mere tiltro til egne evner, jo mere transfer Evaluering: 1/3 af pædagogerne er moderat motiverede for at deltage Evaluering: Pædagogerne anvender faglige begreber mere, men viden om faglige begreber opleves ikke som større Evaluering: Stort set alle har opstillet uddannelsesmål 1. Man skal ville gøre noget andet! Udgangspunkt i ønsket om at ville blive bedre. Hvad skal jeg blive bedre til? 2. Målene skal formuleres så man kan se meningen og progressionen. Ambitiøse, realistiske og målbare med henblik på at blive bedre. En læringskontrakt. Målene skal være selvformulerede. 3. Den psykologiske side (selv efficacy) er helt afgørende. Lederen har en klar opgave her. Derfor det socialpædagogiske indhold i en lærerkompetence. Du er god. Du har mulighed for at blive endnu bedre.

6 Effektiv kompetenceudvikling er en vekselvirkning mellem undervisning og praksis
Inddrag og systematiser erfaringer fra praksis og oversæt relevant teori/viden Træn transfer som en del af undervisningen – også på arbejdspladsen Brug undervisere, der har kompetencer til at skabe transfer Evaluering: At der er anvendt mere tid til læsning end på praksisopgaver Evaluering: At der ikke i tilstrækkeligt omfang er ‘taget højde for deltagernes forudsætninger’ Evaluering: At praksisopgaverne opleves som mindst anvendeligt Undervisningen skal samle dagligdags erfaringer med henblik på mulige forbedringer. Undervisningen skal tage udgangspunkt i målene. Undervisningen skal oversætte teorien. Deltagerskal selv oversætte. Deltagerne skal trænes i at oversætte. Jo mere realistisk læringssituationen er jo mere transfer. Træningen består i at afklare barrierer og forudsætninger. Man skal lære at anvende! Man skal trænes i transfer! Underviseren skal kende virkeligheden – og kunne skabe social relationer (karisma?)

7 Anvendelsessituationen
Arbejdet skal give mulighed for anvendelse: tilrettelæg forløb Oplevelse af fremdrift: formuler og reflekter over progression Evaluering: Der sker ikke en stigning i anvendelsen efterfølgende Evaluering: ‘Manglende handlingsplan’ Evaluering: manglende ‘overskud’ til implementering Vekselvirkning mest effektivt. Jo kortere tid, jo mere transfer. Tilrettelæggelsen af det konkrete kompetenceforløb har været gennemtænkt og godt. h Arbejdet skal tilrettelægges så det bliver muligt at anvende og udvikle kompetencen. Ny opgaver eller ny måde at løse opgaverne på. Det skal være klart for alle, at der opnås noget positivt: kvalitet, arbejdsglæde, samarbejde.

8 Transfermiljø Support i dagligdagen fra kolleger og ledelse
Udviklings- og læringskultur på arbejdspladsen Tolerance og tryghed Evaluering : At motivationen til anvendelse ikke er steget efterfølgende Evaluering: Den organisatoriske opbakning til implementeringen kan styrkes Evaluering: Pædagogkolleger mangler viden om projektet Tro på at man må, at der er vilje til forandring. Eksemplet fra FAHOT-projektet: Skab rummet så pædagogerne får lejlighed til at træne anvendelse. Kolleger skal støtte – gerne flere af sted (mere end en, men ikke nødvendigvis hele afdelingen). Livskvalitetsprojektet viste, at der var større opbakning fra ledelsen end kolleger (56% i forhold til 43% har forståelse eller opbakning) Eksempler på institutioner, hvor udvikling er en positiv del af dagligdagen (de fire VUC’er)

9 Opfølgning Tilbagemelding til undervisningen
Systematiske ‘refleksionsrum’ Supervisering og coaching Hvordan sikres fortsat kompetenceudvikling? Tilbagemelding styrker læring og transfer. Tilbagemelding til underviser i form af 14-dages rapporter øger læringen. Hvad har jeg anvendt? Hvad er der kommet ud af det? Eksempel: log bøger - cooperative learning. Der skal være tid og rum for at drøfte anvendelse og fortsat læring, det skal være systematisk og planlagt. Det skal organiseres. Hvis faglærere, erfarne medarbejdere, professionelle supervisorer tilknyttes. Læreruddannelsesprojekt på erhvervsskolerne. Anvendelsen mangedobles ved supervision/coaching. Supervision fastholder en løbende udvikling. Erfaringer fra FAHOT-projektet: Sikring af rammerne for lærernes arbejde mere effektiv end ledelsesmæssig opbakning.

10 Det gode kompetenceforløb
Hvad vil jeg blive bedre til at gøre? Hvilken kompetence kræver det? Hvordan skal mit kompetenceforløb tilrettelægges? Hvilke forhold skal være i orden, hvis jeg skal anvende kompetencen? Hvordan ved jeg, om jeg er blevet bedre? Hvordan kan jeg fastholde og videreudvikle min kompetence?

11 Mere viden om transfer Web-tv om transfer på www.nck.au.dk
Bjarne Wahlgren (2010): Voksnes læreprocesser. Akademisk forlag. Bjarne Wahlgren og Vibe Aarkrog (2012): Transfer – Kompetence i en professional sammenhæng. Aarhus Universitetsforlag. Bjarne Wahlgren (2013). Transfer i VEU. Tolv faktorer der sikrer, at man anvender det, man lærer.


Download ppt "Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google