Marion Westh Rikke Brændgaard Annemarie Dalsgaard

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Uddannelse til tværfaglighed
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
Energi- & Vandværkstedet
Lederudvikling.
Lærerprofessionen.
Møde med KKR den 28. august 2012 Oplæg v/ Johannes Flensted-Jensen & Harald Mikkelsen.
Målet med projekt Entreprenørskab på kryds & tværs er:
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Platangårdens Ungdomscenter VISO – leverandør
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Innovation og iværksætteri
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Date :31 1.
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Digitalisering i Praktiken Workshops den 9. februar 2007
LUP. Social og sundhedsassistent uddannelsen
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Den gode medarbejder Hvad er en god medarbejder?
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
SEO PÅ AU.
Velkommen til E-business
Vejledning i projektarbejde
CUPP konference Roskilde 9. november 2010 Sundhedsuddannelserne Campus Næstved.
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Højskolen for Efter-og Videreuddannelse Interprofessionel Læring og Samarbejde 10. november 2013Chefkonsulent Kirsten Willemoes Knudsen 1.
Kodeks for offentlig topledelse
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
1 Vi har brug for mange virtuelle læringsfunktionaliteter – og når vi har dem kan vi tage dem for givet og glemme dem for en stund - først herefter kan.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET Institut for Folkesundhedcand.cur. Afdeling for Sygeplejevidenskab MASTERUDDANNELSEN I KLINISK I SYGEPLEJE VELKOMST TIL.
INNOVATIONSFORUM # 2 VIDENSFORMER OG VIDENSKILDER.
Et fagligt løft af folkeskolen.
Gymnasiet (Stx)
: 2KSS Lærerroller i det virtuelle læringsmiljø Robin Cheesman 17. juni 2002 Københavns Socialpædagogiske Seminarium.
Professionsuddannelser og læremidler
Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker Workshop Roskilde 29.august 2013 Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent.
Fra model til effekt Metodisk kompetence- udvikling i det nye bibliotek 31.August 2012.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Claus Brabrand, ITU, Denmark Mar 10, 2009EFFECTIVE JAVA Effective Java Presentation Workshop Claus Brabrand [ ] ( “FÅP”: First-year Project.
Mød Aalborg Universitet
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Grunde til at jeg elsker dig
Birgit Mikkelsen FC FIRST CLASS. Birgit Mikkelsen FC Hvad? Hvordan?
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
Sygepleje og fagidentitet
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Vidensbaseret praksis i botilbud
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Bydækkende netværk for kliniske vejledere
Bekendtgørelse 2016 Studieordning 2019.
Præsentationens transcript:

Marion Westh Rikke Brændgaard Annemarie Dalsgaard 03-04-2017 Det tværprofessionelle element Modul 5 UCN – Sygeplejerskeuddannelsen Hjørring Marion Westh Rikke Brændgaard Annemarie Dalsgaard

03-04-2017 Struktur 3 uger 7 uger Tværprofessionelle element på tværs af lærer- pædagog og sygeplejerskeuddannelsen Cases Præsentationsportfolio Fremlæggelse Tværprofessionelt samarbejde om patientforløb: Kliniske problemstillinger fra praksis Webblog Intern prøve, gruppeeksamen

Modul 5 har fokus på Profession og tværprofessionelt samarbejde 03-04-2017 Modul 5 har fokus på Profession og tværprofessionelt samarbejde Retlige og etiske aspekter Kommunikation og informationsteknologi Dokumentation og kvalitetssikring Søge- formidle og anvende praksis-, udviklings- og forskningsbaseret viden Samfundsvidenskabelige forestillinger om viden samt eksempler på samfundsvidenskabens bidrag til sygeplejepraksis (Modulbeskrivelse, Modul 5, 2013)

Efter modulet har den studerende bl.a. opnået følgende læringsudbytte: 03-04-2017 Efter modulet har den studerende bl.a. opnået følgende læringsudbytte: At indgå i tværprofessionelt samarbejde med respekt for og anerkendelse af egen professions ansvar og kompetence såvel som øvrige sundhedsprofessioners ansvar og kompetence i forhold til en flerfaglig opgaveløsning At beskrive retlige og etiske aspekter i sundhedsvæsenet og forklare, hvilke rammer disse sætter for udøvelsen af egen profession og et tværfagligt sundhedsprofessionelt samarbejde

Den Pædagogiske hovedpointe.. 03-04-2017 Den Pædagogiske hovedpointe.. Udgangspunkt er Problembaseret Læring (PBL). (Roar. C. Pettersen 1999). Det pædagogiske grundsyn i PBL baserer sig på en konstruktivistisk læringstilgang, hvor den studerende er i centrum og styrer sin egen læreproces. Metoden er pædagogisk og kundskabsteoretisk baseret på pædagogen og filosoffen John Deweys arbejde, som allerede i 1910 udarbejdede en idealmodel for problemløsning.

Der er flere personer, der har bidraget til filosofien bag erfaringsdannelse 03-04-2017 Dewey hævder, at kundskab ikke kan overføres, men er noget studenten selv må lære at mestre. ( 20.10. 1859 – 01.06.1952)…. Den mest indflydelsesrige er John Dewey. Dewey var optaget af samspillet mellem individ og miljø, det at påvirke og blive påvirket.

Erfaring – et flertydigt begreb: 03-04-2017 Erfaring – et flertydigt begreb: Det provokerende element i udviklingen af erfaring opstår, når vante tanker og handlinger forstyrres af mødet med usikre situationer. Denne forstyrrelse kan være startskuddet til at kigge nærmere på situationen, at udforske den, og som resultatet af udforskningen at gøre nye erfaringer For Dewey er udforskning: metoden til at gøre erfaringer, binde dem sammen, lære af dem samt skabe viden og identitet (Illeris 2012 s.320 -326)

Deweys udforskningsproces grafisk 03-04-2017 Deweys udforskningsproces grafisk Forstyrrelse og usikkerhed, vanemæssige handlinger virker ikke Intellektualisering og definition af problemet Undersøgelse af situationens betingelser og formulering af en arbejdshypotese Ræsonnement Afprøvning af hypotesen i handling Ide, begreb Løsning af problemet og kontrol med handlingen Forstyrrelse og usikkerhed Definition af problemet Formulering af en arbejdshypotese Ræsonnement Afprøvning af hypotesen Ide, begreb Løsning af problemet (Illeris S. 324 )

Principper omkring vejledning 03-04-2017 Vejlederen skal være facilitator, dvs. aktivt gå ind og lette lærings – og gruppeprocessen uden dog at være initiativtager. Den faglige vejledning skal begrænses, for en af ideerne med PBL er, at de studerende lærer gennem selv at opdage. Vejlederen skal gennem spørgsmål sikre, at de kundskaber, som de studerende tilegner sig, er korrekte, klare og præcise. Der skal være fokus på metode – og procesvejledning.

Principper omkring vejledning - fortsat 03-04-2017 Principper omkring vejledning - fortsat Vejlederen skal medvirke til at skabe et kreativt læringsmiljø med passende udfordringer. Sagt på en anden måde: Læringens vilkår handler om den ” tilpasse” udfordring Den ”tilpasse” udfordring tager udgangspunkt i spændingsfeltet mellem, det den studerende kan og det den studerende er i stand til at tilegne sig, hvilket er essentielt i mange læringsteorier

03-04-2017 Faglighed Et fænomen af videnskabelig, kunstnerisk, håndværksmæssig eller teknisk art, udviklet af mennesker, som har beskæftiget sig med udvikling af sin kulturs erkendelse, virkefelt og arbejdsmetoder (Lauvås & Lauvås, 2006) - Fagene har forskellige briller

03-04-2017 Hvad er samarbejde? Indsats fra flere aktører og brug af virkemidler indenfor en enhedsstrategi, defineret ud fra en fælles målsætning (Glavin, 2000)

Hvad er flerfagligt samarbejde? (Multidiciplinarity). 03-04-2017 Hvad er flerfagligt samarbejde? (Multidiciplinarity). Ingen direkte kontakt mellem repræsentanterne fra de enkelte fag Hvert fag bidrager til at belyse et givent problem – uden direkte kontakt til andre involverede. Andre udenfor fagmiljøet kan foretage syntesen af den frembragte indsigt (Lauvås og Lauvås)

Tværfagligt samarbejde (Inter/trans -disciplinarity) 03-04-2017 Tværfagligt samarbejde (Inter/trans -disciplinarity) Gradvis opløsning af faglig skillelinje – og udligning af forskelligheder i kundskaber og erfaring Syntesen af de involverede fags kundskaber skabes i fællesskab med et fælles mål i sigte (Lauvås og Lauvås)

Hvad er tværfaglighed? - lære af, om og med hinanden 03-04-2017 Hvad er tværfaglighed? - lære af, om og med hinanden Tværfagligt samarbejde opstår, når to eller flere professioner lærer med, fra og om hinanden med henblik på at forbedre kvaliteten (CAIPE 2002, Centre for the Advencement of Interprofessional Education)

03-04-2017 Et eksempel

Pia 15 år Mistet sin far Moderen har en depression Mistrivsel Gruppe 03-04-2017 Pia 15 år Mistet sin far Moderen har en depression Mistrivsel Gruppe Pædagogen John Misbrug Graviditet

Ved DU hvad en SSP konsulent laver? 03-04-2017 Ved DU hvad en SSP konsulent laver?

03-04-2017 Føler du dig presset af din omgangskreds til at drikke alkohol, prøve stoffer eller ryge?

28 % mener ikke at de har fået nok info om stoffer og alkohol 03-04-2017 28 % mener ikke at de har fået nok info om stoffer og alkohol Hvad tror i løsningen er på det?

Hvordan føles det at være teenager? 03-04-2017 Hvordan føles det at være teenager? Fucking fedt Nice Ensomt Hårdt Fantastisk Det er sgu ok Røv Forvirrende Kompliceret Stressende Dyrt Fedt Sjovt Fint nok

Tværprofessionelt samarbejde om patientforløb (7 uger) 03-04-2017 Tværprofessionelt samarbejde om patientforløb (7 uger) Tværfagligt samarbejde om patientforløb, er et 7 ugers forløb for sygeplejestuderende Der arbejdes med tværfagligt samarbejde i patientforløb, kontinuitet og kvalitet i sundhedsvæsenet Dette er med udgangspunkt i Sygeplejerskeuddannelsens Studieordning og den fælles aftale på landsplan omhandlende det fælles modul 5. De 7 uger udgør 9 ECTS point

Hvad taler vi om? Innovation: 03-04-2017 Hvad taler vi om? Innovation: Udvikling af et nyt produkt eller udvikling af service Kreativitet: Evnen til at lege med ideer, tanker, muligheder og materialer. Innovation er altid forbundet med en strategiske retning, mens kreativitet er en inspireret aktivitet. Innovation og kreativitet kædes ofte sammen Entreprenørskab: Forbindes ofte med innovation – innovation er entreprenørens metode til at skab ny virksomhed. En form for iværksætteri – at sætte noget i gang ved hjælp af nytænkning I Darsøes forskning er den sociale dimension altid afgørende for om innovation lykkes. Innovation indbefatter nye former for organisering og interaktion mellem mennesker. Innovation fremme samvær, interaktion og samarbejde. (Darsøe, 2003)

Innovationsslangen Forventningsafklaring Research 03-04-2017 Innovationsslangen Forventningsafklaring Research Analyse og kategorisering Konceptudvikling og design Prototyping og test (Implementering) (Biegel 2009)

03-04-2017 Projekt Nytænkning Den kreative platform

03-04-2017 Og så er det Jer……

Et eksempel fra klinisk praksis 03-04-2017 Et eksempel fra klinisk praksis Repræsentanter fra klinisk praksis præsenterer forskellige problemstillinger, som er til ”salg” Fra akutmodtagelsen ønskede man at få undersøgt: Hvis ansvar er det at tage sig af patienter, der henvender sig i modtagelse med brystsmerter uden visitering?

03-04-2017   Innovative læreprocesser ud fra en praksisnær problemstilling i projektarbejde med webblog.

Hvorfor webblog At dokumentere gruppens arbejde med entreprenørskab og innovation til at bidrage til videreudvikling af klinisk praksis At kunne formidle et fagligt stof til borgere, pårørende og samarbejdspartnere At udvikle informationsteknologikompetencen Eksamensmateriale

Resultat af en gruppes arbejde - et eksempel 03-04-2017 Resultat af en gruppes arbejde - et eksempel www.gruppebs8.blogspot.dk

Afsluttende spørgsmål 03-04-2017 Afsluttende spørgsmål Uddybende spørgsmål?

03-04-2017 Referenceliste Biegel RH. Changepilot. Brugerdrevet innovation. Innovationsarkitektens værktøjskasse. Århus, 2009 Fischer M, Kern-Jespersen P, Grabæk D, Mulvad B: Slip burgerne løs på biblioteket. Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og biblioteker, Hovedbiblioteket Århus; 2009 Hansen S, Byrge C: Kreativitet som uhæmmet anvendelse af viden. Frydenlund; 2013 Illeris, K. (red). 49 tekster om læring. 1 udgave. Kbh.: Samfundslitteratur; 2012 Illeris, K.. Kompetence hvad hvorfor hvordan? 1. udgave. Kbh.: Samfundslitteratur; 2011. Pettersen, Roar. C. Problembaseret Læring. 1. udgave. Dafolo Forlag. 1999.