DUA seminar den 5. oktober 2010

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
OMRÅDESELVRANSAGELSE OG PLANLÆGNING
Advertisements

Fortolkning af AMO reformen
Psykisk arbejdsmiljø.
Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Roskilde Handelsskoles APV-procedure
Organisering af arbejdsmiljøapparatet
Hjemmeopgaven i arbejdsmiljøuddannelsen
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Arbejdsmiljø mellem sidevogn og mainstream
3F vidensdag om ultrafine partikler fra køretøjer og fly i Københavns Lufthavn 8. sept
Systemejer organisation.
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Nybyggeri og arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøcertificering
Velkommen til en rejse gennem den nye Arbejdsmiljølov
SSID´s årskonference Arbejdstilsynet v/ Jens Jensen
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
Ændring i lov pr Uddannelse Kompetenceplan Årlig drøftelse
Ændring af arbejdsmiljøloven
MIA I DAG Sekretær for MIA Projekt X Projekt Y Bar jord til bord Projekt Z Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg (MIA) Bar jord til bord.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 – Opfølgning og evaluering Statusmålinger Fremdrift Svedan:
Mentorordningen i UUO Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Organisering af virksomhedernes interne AM-arbejde
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Velkommen til TEMA om Arbejdsmiljø-uddannelse
# DUA SEMINAR 2010 BRUGERINVOLVERING - hvordan? Ole Nielsen, COWI 5. oktober okt 2010 DUA SEMINAR 2010.
DUA seminar onsdag den 6. oktober
TUR’s truckkonference 2012 Indlæg fra Arbejdstilsynet
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Jan Toft Rasmussen Miljøkonsulent Dansk Metal
Kortlægning – seminar 2 INDLEDENDE STATUS PROJEKTPLAN KORTLÆGNING
Energieffektivitet af bygninger og bygningskomponenter
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Den gode projektansøgning
Omrejsende ledere - Svendborg Kommunes interne konsulentkorps.
Infinit - Usability Usability test i en mindre IT virksomhed.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Hvad er en APV og en arbejdspladsbrugsanvisning?
Sygefravær i Faaborg-Midtfyn Kommune 1. Kvt.2. Kvt.3. Kvt. Antal medarbejdere (fuld tid)3661,33649,53698,2 Fraværstimer Sygefravær.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Arbejdsmiljø og campusplan Sikring/forbedring af arbejdsmiljøet ifm campusplanens gennemførelse 1. AMO inddrages 2. Arbejdsmiljøfaglig understøtning 3.
29. april 2014, Albertslund Kommune
Aftale om psykisk arbejdsmiljø FTF’s arbejdsmiljøseminar Den 26. september 2007 Mette Bergmann - viceformand Lisbet Lund – faglig sekretær.
GYMNASIEFÆLLESSKABET Byggeprojekter GYMNASIEFÆLLESSKABET Gymnasiefællesskabet – historik og formål Historik GF er et barn af kommunalreformen.
1 Screening, tilpasset tilsyn, rådgivning og smiley-ordning fra 1. april 2007 Indlæg ved temamøde hos Miljøforum Fyn den 8. maj 2007.
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
Intern audit af psykisk arbejdsmiljø i certificerede arbejdsmiljøledelsessystemer CAVI-referencegruppemøde 9. marts 2016 Anne Helbo Jespersen.
Workcyclus Mere end 10 års erfaring Facilitering, rådgivning og gennemførelse af APV og trivselsundersøgelser m.m. Private og offentlige virksomheder.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Arbejdsmiljøvinkler TR møde 6. september Arbejdsmiljødata Trivselsundersøgelse 2015 Arbejdstilsynets psykiske arbejdsmiljøindsats på skoleområdet.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Kort gennemgang – der kommer en nærmere beskrivelse på modul 3
Funktioner og arbejdsdeling
SUF - gevinstrealisering
Leverandørprojektering og samprojektering
digitaliseringsstrategi
Sikkerhedskonference 2008
Hvad er Byggeri til Drift?
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Leavitt’s model Modellen er en oversigt over de dynamiske,
Rolle og arbejdsområder
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Velkommen til TEMA om Inddragelse af arbejdsmiljøhensyn ved nybygning og ombygning DUA seminar den 5. oktober 2010 Arbejdsmiljøkonsulent Merete Skov Habermann, Syddansk Universitet

… at tænke før handling … Arbejdsmiljøorganisationen skal deltage i planlægningen af ny produktion og ændringer i den eksisterende produktion, når det har betydning for arbejdsmiljøet. Men hvad kan de tilbyde? Arbejdsmiljøorganisationens medlemmer repræsenterer medarbejderne, som skal arbejde i den ny facilitet. De kender til krav de daglige arbejdsopgaver stiller og medarbejdernes behov og ønsker. De er også obs på lovkrav. De er ikke eksperter.

Arbejdsmiljøorganisationens bidrag Undgå kendte problemstillinger i det ny. Er APV kvalitetssikret i forhold til dette? Udarbejde kravspecifikation og behovsliste på baggrund af nuværende arbejdsmiljø-erfaringer. Kender arbejdsmiljøgrupperne målsætninger , besøgstider og har de nok forudsætninger for at indgå i arbejdet? Granske arbejdsmiljøet under hele processen. Hvilke ekspertise skal indgå? bistå omkring samarbejdet mellem flere arbejdsgivere; herunder relationerne til ”naboer” og servicefunktionerne. varetage evt. bygge-gener i forbindelse med byggeriet og udflytning vejlede om korrekt brug af bygninger og installationer Evaluere processen og resultatet Gennemføre arbejdsmiljøkontrol af overgang til drift i det færdige byggeri Systematisk identificere og håndtere arbejdsmiljøproblemer - Lave en APV af det færdige byggeri Krav og ønsker til fremtiden Granskning af oplæg, tegninger m.v. Bygge-gener Ibrugtagning Flytteplaner Kontrol Evaluering Drift

Er de gearet til opgaven? Arbejdsmiljø styring og ledelse Arbejdsmiljøekspertise Arbejdsmiljøorganisation Andre interes-senter Bruger grupper Er der klare målsætninger for arbejdsmiljøet i nybygningen? Er arbejdsmiljøorganisationen indskrevet tydeligt i procesplanen? Er arbejdsmiljøorganisationen repræsentativ, hensigtsmæssig og effektiv? Hvordan forvaltes arbejdsmiljø-ledelse og arbejdsmiljøekspertise? Hvordan sikres videndeling og kommunikationsplan til brugerne? Tænkes brugergruppen bredt nok i forhold til interessentgruppen?

Arbejdsmiljøgruppernes opgaver Sikkerhedsgruppen skal deltage i planlægningen af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på gruppens område. Det indebærer, at sikkerhedsgruppen skal inddrages ved planlægning af: Ændring i arbejdets organisering Udvidelse eller ombygning af afdelingen Anskaffelse og ændringer af maskiner og tekniske hjælpemidler – herunder indførelse af ny teknologi Indkøb af stoffer og materialer – herunder overvejelser om mulighed for at bruge mindre farlige stoffer. Når en virksomhed fx skal bygge nye lokaler, skal sikkerhedsgruppen inddrages allerede i projekteringsfasen. På den måde kan man undgå, at arbejdsmiljøproblemer, der kunne være forudset og løst i selve byggeriet, skal løses på et senere tidspunkt. Sikkerhedsgruppen skal inddrages ved sikring af, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt arbejdet med stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. Det er vigtigt, at sikkerhedsgruppen inddrages ved planlægningen af den enkelte ansattes arbejdsfunktioner. Arbejdstilsynets vejledning om Sikkerhedsgrupper

Arbejdsmiljøudvalgets opgaver Sikkerhedsudvalget skal planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i virksomheden – herunder sikkerhedsgruppernes arbejde. Sikkerhedsudvalget skal deltage i planlægningen af ny produktion og ændringer i den eksisterende produktion, når det har betydning for arbejdsmiljøet. Det gælder fx: Udvidelse eller ombygning af virksomheden Anskaffelse og ændringer af maskiner og tekniske hjælpemidler Indførelse af ny teknologi Indkøb og brug af stoffer og materialer Nye eller ændrede arbejdsgange, arbejdsprocesser og arbejdsmetoder. Sikkerhedsudvalget skal ved planlægningen sikre, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. Sikkerhedsudvalget skal også sikre, at der tages særligt hensyn til fx unge, ældre og handicappede medarbejdere. Arbejdstilsynets vejledning om sikkerhedsudvalg