Handleplan for læsning Tårnby Kommune

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg for Integrationsrådet 10. april 2013
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Informationsmøde på Lindebjergskolen
Elevplaner på Skolen på Herredsåsen
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Elevplaner: Lov f.o.m. 2007/08 Grundlaget nævnes også i ”En guide til arbejdet med elevplaner”, Aalborg Kommune. Brev til forældrene er undervejs, men.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Gjellerupskolen.
Årsmøde for alle forældre 8. marts 2007 ”Skolen sprænger alle rammer” Årsmøde for alle forældre Mårslet Skole Torsdag den 8. marts 2007 Klokken
Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU-Træf 1. december 2009
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Skolepolitiske visioner og mål
V ELKOMMEN TIL ÅRSMØDE Kollerup Skole Tirsdag d. 11. juni 2013.
FASEOPDELT SKOLE En videreudvikling af Holme Skole i forhold til at organisere undervisning og samarbejde.
Introduktion til Sprogpakken
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
De nationale test Dette oplæg er målrettet mod forældre og har fokus på tre områder: Formålet med de nationale test Testenes funktion og indhold Brug af.
Engelsborgskolens Kompetencecenter
Informationsmøde ny skolestartere 20. november 2013
Skolebestyrelsens bud på "Fremtidens skole " på Lemtorpskolen 10
HØJELSE SKOLE.
Brugen af Angusakka Juliane Enoksen.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
0.-6. årg., Haderslevreformen og Folkeskolereformen Juni 2014
Udvikling af elevrådet på Blågård Skole
Sanna Dragholm projektleder
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
2014. Skolen inddeles  Indskoling – 0.-3.kl med følgende lærer: Annette, Tina, Henriette, Julie, Lisbeth, Eigil, Hans-Jørgen, Andres, Louise, Janne og.
Januar Indledning Vi har i skolebestyrelsen udarbejdet et årshjul som viser de faste aktiviteter og emner, vi skal arbejde med i løbet af skoleåret.
Folkeskolereform Version 1.0
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Faglig fordybelse i indskolingen
30. maj 2013Ordrup skolebestyrelse - Årsberetning1 Årsberetning Ordrup Skole V/ Pierre Vernet, Bestyrelsesformand.
Møde m. skolebestyrelsesformændene d. 19. januar 2011
Ressourcecenteret Specialreform 2.0: Oprettelse af ressourcecentre på alle folkeskoler i København Mål: At styrke tidlig indsats og bedre inklusion Sikre.
Elevplaner 2009 Det reviderede fælles elevplanskoncept Fælles Mål 2009
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Folkeskolereformen på vores skole
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Sunds skole Evaluering
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Det brede læringsbånd Ejerslykkeskolen. Ramme Indskoling i 3 spor 235 elever 4 børnehaveklasseledere. 20 lærere 4 pædagogmedhjælpere (6 lektioner) 10.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Elevplaner forældreinformation. - at styrke grundlaget for undervisningens planlægning og tilrettelæggelse - at styrke den løbende evaluering af elevens.
27. marts 2009 Landskursus – Landsmøde Tema: Sprog med alle sanser Gl. Avernæs 1.
Dialogmøde 17. januar 2011.
Birgit Lise Andersen Mandag d 13/ Konference KL Styrket almenundervisning – fokus på inklusion.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
Elevplaner Debatmøde med kontaktforældre. Dagsorden Velkommen Elevplaner Skolebestyrelsens indflydelse Elevplaner i den offentlige debat Fiktive elevplaner.
Læringsmål på Ans Skole del III
BYRÅD SBU Skolebestyrelser Skoleforum Styrelsesvedtægt.
Fælles møde med Børne- og Ungeudvalget og strategiudvalget 18. august 2008.
Den Sammenhængende Skoledag På Holluf Pile Skole Odense.
Kommuneqarfik Sermersooq Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
1 Indskoling kl Mellemtrin 4. – 6.kl Overbygning kl. Kontor.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.
Fællesfaglig naturfagsprøve på Øster Farimagsgades Skole
Årsplan skolesundhedsplejen 2015,
Hvilken betydning har en faglig handlingsplan for mit barn?
Hvilken betydning har en faglig handlingsplan for mit barn?
Skolestart på Hillerød Vest Skolen
Præsentationens transcript:

Handleplan for læsning Tårnby Kommune Tillæg udarbejdet af læsegruppen 2008-2009

Kommunalt besluttet indsatsområde Indhold Evaluering af tiltagene fra ”Handleplan for læsning – Tårnby Kommune” 2008-2009 Nye tiltag for skoleåret 2009-2010 Skolernes lokale læsehandleplaner Opfølgningsplan for 2009-2010

Evaluering - Småbørnsområdet Konkrete fokusområder 2008/2009 De pædagogiske læreplaner - Sprogområdet bliver vægtet højt Sprogscreeninger - Antallet af 3-års sprogvurderinger skal hæves væsentligt i 2009 Overflytningsplan - Tegn på brug af planen – dog vanskeligheder med overlevering af dokumentation. Især fritidsinstitutionerne er ikke inkluderet i tilstrækkeligt omfang

Evaluering - Indskolingen Konkrete fokusområder 2008/2009 Børnehaveklassen - I maj/juni 09 følges op på de strukturerede kursusforløb til børn, der har sproglige vanskeligheder ved en skolerunde Tosprogede i indskolingen - Særlige kursusforløb i sprogforståelse på halvdelen af skolerne - Brug af indstiksarket for dansk som andetsprog på lidt over halvdelen af skolerne Indskolingen 1.-3. klasse - Indstiksarket for dansk betragtes som et godt redskab i og til den løbende evaluering. - Alle skoler afholder klasselæsekonferencer

Evaluering – Mellemtrin og Udskoling Konkrete fokusområder 2008/2009 Tosprogede - Fokus på at få faglærere til at inddrage dsa som dimension i undervisningen - Brug af indstiksarket for dansk som andetsprog på lidt over halvdelen af skolerne 4. – 9. klassetrin - Indstiksarket for dansk betragtes som et godt redskab i og til den løbende evaluering - Bogboksen fortsætter med to perioder næste år – efterår og forår – Biblioteksspillet fortsætter og forfatterarrangementet med Kenneth Bøgh Andersen afvikles en gang i november og en gang i marts

Evaluering - Det Pædagogiske Læringscenter Hver skole udarbejder et læsekursus (skønlitterært og fagligt) for ét klassetrin. Samarbejde mellem læsevejledere og skolebibliotekarer. - Blev præsenteret på PC den 23/6 – Alle kurser er etableret – På 6. klassetrin er kurset trukket tilbage på grund af naturfaglige årsager. Turnusliste til skolerne er etableret. Der oprettes en it-læseplads på hvert skolebibliotek med CD ORD 6 og scanner. - Alle skoler har nu mindst én it-læsearbejdsplads. Udnyttelsen af læsepladsen er kun så småt ved at komme i gang.

Evaluering - Skoleledelsen Den lokale læsehandleplan - Klasselæsekonferencer på 1., 3., 4. og 7. klassetrin - Udarbejdelse af ét læsekursus på hver skole - Udarbejdelse af skolens testplan - Gode råd til forældrene om læsestøtte - Lægges på skolens hjemmeside i foråret 2009 - Alle skoler har udarbejdet lokale læsehandleplaner og lagt dem på skolens hjemmeside. - Skolerne opfordres til at have fokus på test- og prøveplanen, så svage læsere kan opdages i tide.

Nye tiltag for 2009 - 2010 Børnebogskanon i daginstitutionerne Sprogvejledere, børnebibliotekarer, talehørelærere og konsulenter kommer med forslag til hvilke bøger, der skal arbejdes med i efteråret 2009. Listen med bøger og arbejdsforslag udsendes til institutionerne i januar 2010. Sprogscreening i børnehaveklasserne Ministeriet har vedtaget, at alle børn skal sprogscreenes i starten af børnehaveklassen. Fokus på at styrke børnehaveklasselærerne og tosprogslærerne i deres arbejde med sprogscreeningerne til brug for deres fremadrettede arbejde med børnenes sprog.

Nye tiltag for 2009 – 2010 - fortsat Børn med skriftsproglige vanskeligheder Funktionslærerne er tovholdere. Fokus på de elever, der har så svære skriftsproglige vanskeligheder, at de ikke følger den normsatte læse- og skriveudvikling. Et af målene er, at eleverne i ordblindeklassen skal kunne gå til FSA med kompenserende hjælpemidler. Et andet af målene er, at it inddrages i alle fag, og at der er mindst et it-kursus om året, der har relevans for elevens løbende udvikling. LæseLøft-projektet Kursus afholdes efterår 2009 – Januar 2010 tilbydes elever fra 1. klasse et ”Læseløft Projekt” i 20 uger. At få minimeret den ”drypvise” specialundervisning.

Nye tiltag for 2009 – 2010 - fortsat Overleveringsmøder ved faseskift Primo juni 2010 afholdes overleveringsmøder på alle skoler med udgangspunkt i det afgivende teams elevplaner. Læsekassekurser i turnusordning på alle årgange på skolerne Ved en skoles afslutning af sin tre-ugers periode opsamler skolebibliotekar og læsevejleder skolens erfaringer, som overbringes læsevejledernetværket. De lokale læsehandleplaner Skolerne opfordres til at udarbejde interne evalueringsplaner, så det igangsatte arbejde kan følges op og videreføres de kommende år.

Opfølgningsplan for 2009 - 2010 Den nedsatte læsegruppe evaluerer løbende tiltagene. Hvert udvalgsmedlem er ansvarlig for egne tiltag. Hvis læsekassekurserne bliver en succes etableres kurserne permanent på hver skole. B&S-udvalget ansøges om midler. Fornyelse af kurserne sker herefter inden for skolernes eget budget. De lokale læseplaner evalueres på skolerne.