Klasserumskultur, inklusion og fraværsbeskæmpelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Klasserumskultur, inklusion og fraværsbekæmpelse Sparringsklyngebesøg
Advertisements

5 IT-didaktiske principper
Et teamprojekt Uddannelsesteam C
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Klasserumskultur, inklusion og fraværsbekæmpelse
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Projekt 5 i 12 Laboratorium 9: 26. februar 2013 ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag” ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag”
Klasserumsledelse og elevinddragelse Startkonference 5. september 2013
”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” August 2010 – September 2012.
LENA LINDENSKOV LEKTOR AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) 5. FEBRUAR 2014 UNDERVISNINGSFORSØGETS RESULTATER LENA LINDENSKOV.
Skolereform august 2014………………
KOMpetenceMål i PraksIS
Praksisudviklings projekt Vellykkede samtaler i sammenhængende forløb
Klasserumsledelse og elevinddragelse
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Opsamling på gruppearbejde på SIP2. Tema SIP 3: ”At skolerne udvikler deres undervisningspraksis, undervisningsorganisering og årsplanlægning med henblik.
for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
Fællesskaber fastholdelse og personlig udvikling
18. April 2012 Fællesskaber for Alle - Dagtilbuddets Fællesskaber Velkommen.
Dansen omkring handicapbegrebet
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Øget fokus på differen- tierede CL struktureres anvendelighed i forhold til en generel kønsspecifik indlæringsproblematik Nye arbejdsmetoder/nyt værktøj.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
ATV – Science i skolen 3. maj 2010 Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Danmarks Pædagogiske Universitetsskole/Aarhus Universitet.
Præsentation til opstartsmøde for projektledere 12. oktober 2010.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
iPads i sprogundervisningen – erfaringer fra forskning i praksis
Uddannelse mellem skole og praktik -Et aktionsforskningsprojekt på Social- og Sundhedsskolen Fyn Kvalitet i praktikken – så godt det kan være i EUD Workshop.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Fra forskning til forandring Lektor og udviklingsleder Camilla Hutters Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus universitet
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Undervisningsorganisering,-former og -medier på langs og tværs af fag og gymnasiale uddannelser Slutkonference for 3. runde af Forsknings-, udviklings-
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Lederseminar 2014 Varde Kommune
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Læringskultur og elevinddragelse
Afprøvning og dokumentation af Åben Dialog som metode
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Velkommen til Konference om rammeforsøgene: Studietid, Timepuljer og Studiefællesskaber 26. Februar 2013 Konference om rammeforsøg 26. februar
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" 1. november.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Fra model til effekt Metodisk kompetence- udvikling i det nye bibliotek 31.August 2012.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Klasserumsledelse og elevinddragelse Arbejdsseminar 28. august 2014 Camilla Hutters & Astrid Lundby Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet København.
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Inklusion og inkluderende processer
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Kompetencerejsen netværksmøde den 17. august 2002.
Tom Nyvang Forandring af undervisningsorganisationer.
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
Uddannelse til bæredygtig omstilling Universiteternes bidrag Ulrik Jørgensen, prof., centerleder DIST, Aalborg Universitet København 1 Ulrik Jørgensen.
Naturvidenskabeligt grundforløb på Gladsaxe Gymnasium
CLARA Projektbeskrivelse
Lærerrolleprojektet Titel: ’Nye lærerroller på VUC – øget gennemførelse gennem social ansvarlighed’ Formål: At nedbringe fravær og frafald på.
Naturfag.
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
PUK Et team af pædagogiske udviklingskoordinatorer i VVK C
Velkommen til fagligt samspil
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Klasserumskultur, inklusion og fraværsbeskæmpelse Hvordan skal forskning og udvikling spille sammen? 12 projekter, 16 skoler Hver skole vælger en koordinator Lektor Camilla Hutters & Phd. stip. Susanne Murning Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus universitet www.cefu.dk

Samspil mellem forskning og udvikling Projektet skal: Understøtte praksisudvikling – ved at afprøve nye initiativer og metoder Bidrage til kompetenceudvikling – ved at lærere, ledelser (og forskere) får ny viden og lærer nye måder at gøre tingene på. Medvirke til vidensudvikling – dvs udvikle ny viden om hvordan man kan fremme en god klasserumskultur og derved styrke inklusion, motivation og læringsudbytte, Det kræver et stærkt samspil mellem forskning og udvikling, viden og anvendelse!

Transformativ forskning Dvs forskning som: er koblet til konkrete forandringsprocesser og som har fokus på at forbedre og forandre konkret praksis tager afsæt i praktisk problemer – problemer, der problemer for nogle og som mangler løsninger! inddrager viden til at designe de mest hensigtsmæssige udviklingstiltag måles på praktiske konsekvenser/effekter – hvad blev forbedret/forandret? Hvad gjorde en forskel? Hvorfor – hvorfor ikke? Vurderer overførbarhed. Hvad er kontekstbestemt – hvad kan overføres? (Jvfr Ravn 2010) Projektet danner derfor ramme om en særlig forskningsform – og også en særlig udviklingsform. Nemlig for forskning og praksisudvikling kobles i forhold til at skabe nogle ønskede forandringer. Kræver at man har en forståelse af forandring (en forandringsteorei). Hvad er det, der skal forandres og i forhold til hvad? Fokus er på social forandring – dvs. forandring i en social og kulturel kontekst – man kan ikke lave et vakuum som i naturvidenskaben. Derfor heller ikke tale om generel viden, men viden der kan overføres eller kræver bestemte kontekstfaktorer, for at kunne overføres (fx at eleverne har en bestemt social baggrund)

Forskningsdesign Udfordring: Hvordan inkluderes en stadig mere sammensat elevgruppe? Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Udvikling, afprøvning, dokumentation Viden, værktøjer, analyse Forandringsteori: Hvis man skaber en inkluderende klasserumskultur, så vil flere elever gennemføre, være mere motiverede og lære mere. Ny viden: Hvordan kan man skabe en inkluderende klasserumskultur? Hvordan pårvirker det elevernes motivation, læring og gennemførelse?

Vidensbasering i projektet Vidensgrundlag – det står vi på Praktiske erfaringer (fx fra tidligere udviklingsprojekter) Teoretiske inspirationer, tidligere forskning Vidensproduktion – det skaber vi sammen fx Nye metoder, værktøjer protyper Erkendelse og refleksioner om hvordan de virker Data om hvordan de virker Vidensoutput – her samles og formidles viden, så den kan spredes til andre. Afsluttende rapport Afslutningskonference

En udfordring, mange indsatser Individuelle indsatser (fx frafaldstruede, elever med mistrivsel) versus klasseindsatser (inkluderende arbejdsformer, heldagsskole, aktiverende undervisning). Forandring af elever (fx nye undervisnings- eller vejledningsformer) versus forandring af lærere (fx nye lærerfunktioner, kompetenceudvikling. Nyt tiltag, arbejde videre med tiltag, sprede tiltag Enkeltstående tiltag (fx følge 1.g. klasse, forsøgsklasser) versus vifte af udviklingstiltag

Model for eksperiment – og vidensflow (eksperimenthjul) En metode at koble praksisudvikling og forskning er uddannelseseksperimenter – en metode der pt er ved at blive udviklet i UDDx, region hovedstaden. Tanken er: Dels at finde en mere systematisk måde at arbejde med forandringer i en uddannelseskontekst. Dels en mere systematisk måde at inddrage viden i udviklingsprojekter. Bla ved at tydeliggøre hvad det nye er – hvad er det for en konkret eksperiment? Brug af hypoteser – hvad er det for en forandring, man antager eksperimentet vil afstedkomme? Hvad sker der, når det gennemføres? I hvilket omfang bidrager det til den ønskede forandring?

Uddannelseseksperimentets seks faser Problemformulering. Hvad er udfordringen – hvor er der behov for forandring? Startbilledet. Hvad ved vi allerede – om metoden ? Om eleverne? Design. Hvad er det for et eksperiment, vi vil gennemføre. Hvad er det nye? Hvilken hypotese skal eksperimentet teste? Udførsel af eksperimentet. Hvad sker der? Hvordan kan vi dokumentere, det der sker? Evaluering. Hvad blev bedre/forandret. Hvorfor/hvorfor ikke Hvad skal udbredes (til resten af skolen)? Hvad skal korrigeres (næste gang) Hvad skal stoppes?

Fokus på elevernes perspektiv Hvordan inddrages elevernes perspektiver i : - problemidentifikationen? - udviklingsarbejdet? - dokumentationen? - afrapporteringen? Metoder hertil introduceres om eftermiddagen.

Metoder til at undersøge elevperspektiver Gruppeinterviews: diskussioner, fortællinger, oplevelser = sociale gruppers fortolkninger, interaktioner og normer. Fokuseret socialitet. Indhold og interaktionsformer / forhandlinger. Optages (evt. med iphones) Mindmaps: i mindre grupper eller på klassevis. Opmærksomhed på deltagelsesmønsteret – ikke hvem, men hvilke positioner / perspektiver. Netværkskort. Hvem er sammen med hvem – hvornår, om hvad? Lav evt. et start og slutbillede. Har elevernes netværk rykket sig i løbet af projektet Associationskort / billeder: oplevelser, følelser, før-nu-fremtid. Observationer: noter, billeder, tegninger, optagelser. Skriftligt: Dagbøger, non-stopskrivning, mindmaps, plancher mm (anonymt?) Institutionsdata: Fx tal på fravær. Frafald, karakterer, trivelseundersøgelser, henvendelsesstatistik i studievejledningen. 10

Opmærksomhed og ressourcer Elevperspektiver hvornår og hvorfor i projektets forskellige faser? (problemidentifikation, udviklingsarbejdet, dokumentation, afrapportering) Åbenhed og relation til facilitator (interviewere, deltagere, fortrolighed) Betydningen af roller og relationer (lærer og bedømmer) Sammensætning af grupper (interview, diskussioner etc.) Positioner og perspektiver repræsenteret og ytringsbetingelser Elever og andre lærere som ressourcepersoner? Som led i undervisningen? Udviklingsarbejde, fortolkninger, mønstre? 11

Oversigt over sparringsklynger Nummer Detagende skoler Tilknyttet forsker 1. Erhvervsskolerne Aars – EUC Nord Hjørring – Randers Statsskole Susanne Murning/post. doc. 2. Mercantec – VUC Sønderjylland 3. Faaborg Gymnasium– Svendborg Erhvervsskole – Fredericia Gymnasium Camilla Hutters 4. Frederiksberg Gymnasium, Skt Annæ Gymnasium – Slagelse gymnasium – Århus Statsgymnasium. 5. Vordingborg gymnasium & HF – Københavns VUC 6. Nærum Gymnasium– Herlev Gymnasium & HF Netværk opdelt både ifht. geografi og indsatsområder

Diskuter i sparringsklynger Udfold efter tur hinandens projekter med afsæt i nedenstående spørgsmål: Problemformulering. Hvad er udfordringen – hvor er der behov for forandring? Startbilledet. Hvad ved vi allerede – om metoden ? Om eleverne? Design og prioritering. Hvad er det for et ’eksperiment’, vi vil gennemføre. Hvad er det nye? Hvad er det mest centrale at få gennemført og dokumenteret? Elevernes perspektiv. Hvordan kan vi inddrage eleverne – i planlægningen? I udførslen og i dokumentationen? Hvad kan vi bruge hinanden til i klyngen? Organisering – hvem er projektkoordinator? Hvem deltager i øvrigt? Hvem indkalder til møder, tager referat osv? Husk at bede dem overveje at prioritere, hvis de har gang i mange udviklingstiltag. Hvad er det især, der kan kvalificeres ved at deltage i dette projekt? Hvor mange tiltage kan de dokumentere? Skelne mellem det overordnet udviklingsprojekt/eksperiment – og forskellige faser.

Tidsplan for forsknings- og netværksprojekt Aktivitet 28. November 2012 Startkonference 14. December 2010 Frist for at indsende revideret projektbeskrivelse Februar - marts 2013 1. Forskerbesøg i sparringsklynger 14. maj 2013 10 – 14.30 koordinatormøde. Fokus: Inklusion, motivation og dokumentation Efterår 13 2. Forskerbesøg i sparringsklynger Februar 2014 2. Koordinatormøde Fokus: Evaluering, rapportskrivning, konklusioner Forår 2014 Sparingssamtale om rapportskrivning, over mail eller telefon Juni 2014 Frist for indsendning af rapport Oktober 2014 Slutkonference

Fornandringskæde - skabelon Fælles vidensproduktion: Konkretisering af projekternes forandringsperspektiv – forandringsniveau og –kæder samt vægtning af projekterne for de skoler, der har flere projekter. Det fokus er her at få indblik i projekterne, de forståelser der ligger bag, hvilke niveauer de bevæger sig på, og hvordan projekterne knyttes til det overordnede tema: klasserumskultur og inklusion. Dette både for at vi får et bedre indblik i projekterne, men også for at fastholde ’deltagerne’ på at deres projekter er del af et større projekt med fokus på forandring / udvikling af klasserumskultur og inklusion i gymnasiet. Hvilke forsøg er i laboratoriet Organisering og status – enten som selvstændigt tema senere eller som undertemaer vi spørger ind til løbende med forandringsperspektivet? Organisering: Hvordan søger man at igangsætte og gennemføre forandringerne? Hvilke elever, klasser og lærere involveres – og hvor mange? Hvad er projekternes faser og tidshorisont? Kan godt opleves som vanskelige spørgsmål at svare på => pointe i at gøre det i fællesskab. Diskussionerne giver desuden også indblik i, hvad det er der gør det vanskeligt at svare på.