Regeringens udspil om reform af de forberedende uddannelser ”Tro på dig selv – det gør vi” 31. maj 2017.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?
Advertisements

Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Velkommen til VUC Aarhus. 1.Kort præsentation af skolen og VUC-sektoren 2.FVU og OBU aktivitet i Aarhus 3.Fremtidige udfordringer for FVU/OBU Emner i.
”Nye veje til at motivere og aktivere de unge på arbejds- markedet”
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Mål 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Resultatmål.
MARTS 2011 DET FÆLLES ANSVAR II Title slide EVALUERING AF DET FÆLLES ANSVAR II ERFARINGER OG PERSPEKTIVER.
Dato: 3. februar 2011 Titel: Fokus på Samarbejdet med Jobcentret og UU Fokus på samarbejdet mellem Jobcentret og UU Ungegruppen i Jobcenter Hedensted UU.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Kvalitet i skolepraktik Hvordan skaber vi et godt alternativ til den ordinære praktikaftale Direktør Peter Amstrup Formand Danske Erhvervsskoler – Lederne.
Program for mødet Kl : Velkomst Kl : Introduktion til lovændringen og de særlige opmærksomhedspunkter v/ Socialstyrelsen Kl : Særlige.
Ungeindsats i jobcenter Middelfart Middelfart. Ungeindsats i jobcenter Middelfart 2008 politisk fokus på ungeindsatsen, herunder deltagelse i UTA Januar.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.
Mål, delmål og progression - Ressourceforløb den
”Brug for alle” Temamøde den 18. juni Hvor var det vi startede?  Stor stigning i antallet af personer i målgruppen på passiv offentlig forsørgelse.
EGU på bygge og anlæg Erfaringsseminar Korsør Produktionshøjskole, tirsdag d. 1 november 2011 Selandia EUC Sjælland Korsør ProduktionsHøjskole Byggeriets.
Koncept for åbent værksted, materialebank og kompetence- pakke Tilbud om kursus for ledere i virksomheder om deres rolle i medarbejdernes uddannelse og.
SPS = specialpædagogisk støtte (Kilde.
Skole- og uddannelsesområdet - Den kommunale ungdomsskoles rolle
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
Brobygning – EUD og efterskolerne
Den virksomhedsrettede integrationsindsats
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Ny målsætning som afløsning af ”den gamle” 95% målsætningen.
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
En forenklet beskæftigelsesindsats
UU - Status og uddannelsesstatistik
UU og Jobcenter samarbejdet Praksis-eksempler
Anerkendende pædagogik
Ekspertudvalgets anbefalinger - et forsøg på overblik set med UU øjne
17. september 2018 Informationsmøde om ansøgningspuljer i 2018 Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet.
Indhold Forberedende grunduddannelse (FGU)
Tro på dig selv - det gør vi
Torsdag den 11. maj 2017, UCCs årlige vejlederkonference (skype)
Handlingsplan for øget gennemførelse
Styrkede gymnasiale uddannelser
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Tilsyn med Produktionsskolerne
UU - Status og uddannelsesstatistik
Inklusion i Folkeskolen
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
Forældremøde.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Ungdommens Uddannelsesvejlednings Årskonference 2012
Skoleudvikling i Praksis 1
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Aktuelt fra MBUL Lisbeth Bang Thorsen Hanne Woller
FGU og kommunal ungeindsats
Forberedende ungdomsuddannelse – FGU
Nyt fra ministeriet Billeddias
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Præsentation af 7. kl. Skoleåret 2019/20.
En forenklet beskæftigelsesindsats
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
Sammenhængende Unge Indsats i Vallensbæk Kommune
Lige adgang til lejligheder og sæsoner for alle
Autisme-messe Lørdag d. 1. juni 2019.
Sammenhængende borgerforløb i Furesø Styring på tværs
Årsmøde
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Undervisningsplanlægning
Forældremøde 2019/2020 Specialtilbud.
Præsentationens transcript:

Regeringens udspil om reform af de forberedende uddannelser ”Tro på dig selv – det gør vi” 31. maj 2017

Dagsorden Hvad foreslår regeringen? En ny Forberedende Grunduddannelse (FGU) på nye skoler Hvad indeholder Grunduddannelsen? Hvordan skal den nye uddannelse organiseres? Godt og skidt i regeringsudspillet set med mine briller: Intentionen er rigtig Rammer regeringen rigtigt i forhold til målgruppen? Hvad bør laves om? Anbefalinger og diskussion

Tro på dig selv - det gør vi Titeldias Regeringsudspil maj 2017 24-12-2018

En ny Forberedende Grunduddannelse Regeringen vil etablere en ny forberedende uddannelse for unge op til 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse. 24-12-2018

En ny Forberedende Grunduddannelse Enkelt og overskueligt tilbud med høj kvalitet og stor fleksibilitet Praksisnær undervisning og holdfællesskab Tre spor målrettet de unges forudsætninger Klare mål for progression og trivsel Indførelse af specialpædagogisk støtte Kompetenceløft af lederne og lærere 24-12-2018

Uddannelsesdækning i hele Danmark Kommunale samarbejder opretter institutionerne Ca. 75 udbudssteder Alle udbudssteder skal have faglig bredde og være økonomisk bæredygtige Regelforenkling og plads til lokale løsninger Veltilrettelagt proces for overgang fra de nuværende institutioner

Et samlet kommunalt ansvar for de unge

Et samlet kommunalt ansvar for de unge Kommunen skal følge alle unge op til 25 år Koordineret og sammenhængende ungeindsats Kommunalt ansvar for den nye Forberedende Grunduddannelse Én plan, der leder til uddannelse og beskæftigelse Én kontaktperson gennem hele forløbet for dem der har behov Udbrede brugen af eud8+eud9 24-12-2018

En ny målsætning med ambitioner for alle unge Alle unge skal have en ungdomsuddannelse eller opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. I 2030 skal: 90 pct. af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse, andelen af unge op til 25 år, som ikke har en uddannelse eller tilknytning til arbejdsmarkedet, skal være halveret. 24-12-2018

Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) ”Forberedende Grunduddannelse” får tre spor: Almen grunduddannelse – indeholdende AVU fra VUC’erne (2/3) kombineret med 1/3 værkstedsundervisning/praktik. Målgruppen: Relativt afklarede unge der vil fortsætte i eud eller HF Produktionsgrunduddannelse – 2/3 værkstedsundervisning, 1/3 teori. Målgruppen: uafklarede unge med praktisk læringstilgang som eventuelt vil i eud eller beskæftigelse Erhvervsgrunduddannelse – indeholder 2/3 erhvervspraktik, 1/3 teori. Målgruppen: Relativt afklarede unge der ønsker beskæftigelse eller EUD

2. Godt og skidt set med mine briller

Det gode: Intentionen er rigtig. Vigtigt med øget fokus på de udfordrede unge. De har brug for et bedre sikkerhedsnet med mere støtte Mere praksis, projektorienteret undervisning og anvendelsesorientering i uddannelserne er godt for mange i målgruppen og kan måske hjælpe med at øge optaget på EUD Virksomheder involveres mere i uddannelserne ”Én indgang” til de unge mellem 15 og 25 med én kontaktperson i kommunen Fælles rammer og økonomiske betingelser så kassetænkning bliver mindre attraktivt Entydigt myndighedsansvar under en sammenhængende kommunal ungestrategi (men er kommunen den rette institutionsejer…?)

Det knap så gode – herunder noget som er rigtig dårligt… Almen grunduddannelse: Hvis alle under 25 SKAL gå der, kommer målrettede og afklarede voksne til at spilde tiden og føle sig forkert placeret. Er det fornuftigt at tvinge afklarede voksne ind på den nye uddannelse? Hører de til målgruppen ”udsatte unge”? Har de brug for 1/3 af tiden til værkstedsundervisning/praktik? Har de brug for en kommunal sagsbehandler? Erhvervsgrunduddannelsen/Produktionsgrunduddannelsen: 1/3 boglig undervisning. 2-årigt forløb = 64 dages boglig undervisning. Svært at opnå 02 i dansk og matematik. ”Uddanner” vi på de to linjer sammen med 90/10 målsætningen fremover bevidst unge til ufaglært arbejde? Nye institutioner skabes ved at nedlægge produktionsskolerne, flytte 50% af VUC’erne’s AVU, virksomhedsoverdrage medarbejdere og bygningsmasse til de nye, kommunalt ejede institutioner. Dyrt og bureaukratisk når eksisterende skoler kan løfte opgaven i forpligtende samarbejde – se fx. Garantiskolen i Silkeborg

Det knap så gode… 25 moderskoler og 75 uddannelsessteder. Eleverne kan få langt til uddannelse. Til sammenligning nedlægges 82 produktionsskoler og VUC’erne har i dag 90 udbudssteder. Vedtages regeringens forslag er 25 VUC-afdelinger i Danmark lukningstruede, da kursistgrundlaget bliver for tyndt Bliver skolerne for store? Udsatte unge har brug for tætte og nære relationer i overskuelige miljøer – som f.eks. produktionsskolerne Kommuner er ikke de rette ejere – risiko for uens tilbud i Danmark og årlige kommunale sparerunder Forskellig forsørgelse; hvorfor? Produktionsskoleydelse til elever på FGU (ca. 5100 kr. i måneden). SU på andre uddannelser (ca. 6.000 for udeboende). Er reformen en skjult spareøvelse?

Det knap så gode… Hvad med integrationen? Flyttes alle nuværende AVU-kursister under 25 væk fra VUC, så vil der blive en fremtidig fordeling på AVU med overvægt af ikke-etnisk-danske kursister (DK-tal: AVU kursister under 25: 70% danske/30 % anden etnisk baggrund. Over 25: 45 % danske/55 % anden etnisk baggrund) Hvad med muligheden for at læse AVU-fag på 9. og 10. klasses niveau samtidig med HF-fag? Den mulighed benyttes i dag af mange AVU-kursister under 25 og forsvinder, hvis alle under 25 tvinges på Forberedende Grunduddannelse Hvad betyder det for FVU og OBU, hvis hold ikke kan gennemføres pga. holdstørrelsen (VUC’erne mister fx. 50% af AVU-kursisterne)? Risikerer vi at miste nødvendig kompetenceopbygning i den aktive del af arbejdsstyrken?

Vigtigste anbefalinger til ændringer Konkret uddannelsesparathedsvurdering i stedet for rigid aldersgrænse på 25; husk at målet er at forbedre tilbuddet til de udsatte unge. Alternativt kan aldersgrænsen sættes ved 20 år. Det passer bedre til den reelle målgruppe, dimensionerer FGU efter den varige målgruppe og løser indfasningsproblemet for FGU Analyser konsekvenserne for udbuddet af FVU og OBU Bevar muligheden for at læse AVU og HF på samme tid for de 18 - 25-årige Statslig forankring i stedet for kommunal Konsortier mellem eksisterende institutioner i stedet for at opbygge nye og svække/lukke eksisterende institutioner Sikre et godt udbud i hele landet – også yderkommunerne: 90 VUC-afdelinger og 82 produktionsskoler giver bedre dækning end 75 udbudssteder for FGU. FGU nedlægger produktionsskolerne, risikerer at lukke VUC-afdelinger og dermed at skabe et endnu skævere Danmark