Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

FGU og kommunal ungeindsats

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "FGU og kommunal ungeindsats"— Præsentationens transcript:

1 FGU og kommunal ungeindsats

2 Baggrund Feb. 2017: Anbefalinger fra ekspertgruppen for
bedre veje til ungdomsuddannelse Maj: Regeringsudspil: Tro på dig selv - det gør vi. Reform af de forberedende tilbud. 13. oktober: Aftale om bedre veje til uddannelse og job: En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats Ny forberedende grunduddannelse Lovforslag fremsat februar 2018 Tre love samt supplerende love. Lovforslag om Forberedende Grunduddannelse Lovforslag om FGU-institutioner Forslag til lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v.

3 En ny uddannelsespolitisk målsætning
Alle 25-årige skal have gennemført en uddannelse, være i uddannelse eller være i beskæftigelse. Det betyder, at: I 2030 skal mindst 90 pct. af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse. I 2030 skal andelen af unge op til 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, være halveret. Alle unge under 25 år, der hverken er i gang med eller har fuldført mindst en ungdomsuddannelse har ret til en uddannelsesplan og skal gennem en opsøgende og opfølgende indsats tilbydes vejledning om mulighederne for at øge deres formelle kompetencer på kort og på længere sigt. Afløser eksisterende 95 %-målsætning jf. Profilmodellen.

4 Ny Forberedende Grunduddannelse (FGU)
Formål Den nye uddannelse skal give de unge kundskaber, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller opnå ufaglært beskæftigelse. Målgruppe Unge under 25 år uden en ungdomsuddannelse, og som ikke er i beskæftigelse eller i gang med uddannelse FGU er hovedvejen for unge, der ikke opfylder adgangskrav til eud eller gymnasiale uddannelser umiddelbart efter ophør af undervisningspligten Forventet antal elever i FGU-målgruppen fra Høje-Taastrup Kommune: estimeret ca. 550 (ca. 8,7% af unge år) 144 årselever Formål: Herunder opbygge de unges viden om og erfaringer med demokratiske processer i relation til det danske samfund og dets historie. Den skal styrke de unges selvstændighed og kompetencer til aktiv deltagelse i samfundslivet som ligeværdige borgere i et demokratisk fællesskab med udgangspunkt i de pågældende unge.

5 Opbygning af FGU Samler en række forberedende tilbud:
Produktionsskole, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), Erhvervsgrunduddannelse (egu), Almen Voksenuddannelse (avu), Ordblindeundervisning (obu) samt Forberedende Voksenuddannelse (fvu) Tre spor: Almen grunduddannelse (agu) Praksisorienteret undervisning i almene fag 2/3 teori - 1/3 praksis Produktionsgrunduddannelse (pgu) Værkstedsundervisning 2/3 produktion - 1/3 teori Erhvervsgrunduddannelse (egu) Praktikuddannelse 2/3 praktik - 1/3 skole Almengrunduddannelsen: Primært indhold: Undervisning i almene fag: dansk, dansk som andetsprog, matematik, it, naturvidenskab, historie, samfundsfag mv. Undervisningsform: Almen undervisning tilrettelagt praksisorienteret og med helhedsorienteret undervisning, der går på tværs af fag. Produktionsgrunduddannelse: Primært indhold: Skoleundervisningen er praksisrettet indenfor et fagligt tema og indeholder arbejdspladslære, samarbejdslære, erhvervslære samt dansk, dansk som andetsprog, matematik og it. Undervisningsform: Værkstedsundervisning med reel produktion af varer og tjenesteydelser med afsætning som mål. Undervisningen er rettet mod bestemte erhverv og linjer på eud. Erhvervsgrunduddannelse: Primært indhold: Virksomhedspraktik på ordinære arbejdspladser med praktikaftale samt skoleundervisning, der giver praktiske færdigheder, understøtter og kan avendes i virksomhedspraktikken, som fx dansk, dansk som andetsprog, matematik eller it. Undervisningsform: Virksomhedspraktik. Skoleundervisningen kan fx tilrettelægges som enkeltdage eller som hele uger. Giver erhvervskompetence som nuværende EGU.

6 Lokal proces for oprettelse af skoler og institutioner
Februar - maj 2018 Dialog mellem kommuner/KKR om placering af skoler og institutioner 1. Juni 2018 Indstilling til Undervisningsministeren fra de enkelte KKR Primo august 2018 Undervisningsministeren nedsætter institutioner og skoler August/september 2018 Udpegning af midlertidige bestyrelser Efterår Medio 2019 Klargøring af institution og skoler til drift 1. Januar 2019 Kommunerne påbegynder målgruppevurdering til FGU 1. August 2019 Første FGU-elever starter Placering af skoler skal tage udgangspunkt i: •Elevgrundlag •De eksisterende bygninger •Sammenhængende fagligt/pædagogisk skolemiljø •Alle tre spor af FGU Forventes, at der vil være basis for etablering af én skole eller institution i Høje-Taastrup Kommune. Bl.a. på baggrund af forholdsmæssigt mange unge i målgruppen for FGU. Eksisterende Produktionsskole (Høje-Taastrup og Greve). Opmand understøtter lokal proces Undervisningsministeren opretter institutionerne Lokal proces (4 mdr.) om placering af skoler og institutioner fra primo 2018 Kommunerne (KKR), eksisterende institutioner på det forberedende område og ungdomsuddannelserne stiller forslag til dækningsområder og placering af skoler i juni 2018 Undervisningsministeren træffer beslutning efter sommerferien. Efterår – oprettelse af bestyrelser på FGU, kompetenceudvikling og overdragelse af medarbejdere m.m. Målgruppevurdering til FGU fra 1. januar 2019 Opstart af første FGU-elever august 2019.

7 En sammenhængende kommunal ungeindsats
Kommunernes ansvar Gør alle unge parat til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse Koordinér den samlede ungeindsats i den enkelte kommune på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialindsatsen

8 En sammenhængende kommunal ungeindsats
Funktioner i forhold til FGU Målgruppevurdering (visitation) fra 1. januar 2019 Udarbejdelse af uddannelsesplan Tæt samspil mellem den kommunale ungeindsats og institutionerne/skolerne om den enkelte unge Opsøgende funktioner og koordinering i forhold til egu virksomhedspraktik Én plan – regeringsforslag. for borgere med komplekse og sammensatte problemer på tværs af beskæftigelses-, social- og integrationsområdet Uddannelsesplanen kan samordnes med Én plan. Fagligt værktøj til at understøtte en sammenhængende indsats over for den unge.

9 En sammenhængende kommunal ungeindsats
Støtte Koordination af tildeling af én kontaktperson (til at støtte den unge ifbm. uddannelsesplanen) Angivelse af kendt behov for specialpædagogisk støtte (SPS), pædagogisk-psykologisk rådgivning (PPR) og misbrugsindsats omkring tilblivelsen og realiseringen af den unges uddannelsesplan Jobcentrenes eksisterende funktioner og opgaver over for de unge (uddannelsespålæg mv.) Data Vedligeholdelse og ajourføring af Ungedatabasen. - Sikre aktuelt grundlag for arbejdet i den kommunale ungeindsats. Pligt til at følge unge under 25 år, der ikke er i uddannelse eller beskæftigelse Kontaktperson: Kontaktpersonordningen skal afløse de eksisterende mentorrelationer, som den unge i dag møder i den kommunale forvaltning samt i uddannelses- og vejledningssystemet. - Som udgangspunkt forankret i kommunen, så kontaktpersonen kan trække på alle fagligheder ift. støtte. Det er op til den enkelte kommune at afgøre, hvordan kontaktpersonordningen skal etableres med bagvedliggende understøttende funktioner og opgaver.  Kontaktpersonen erstatter ikke servicelovens bestemmelser ift. kontaktperson til særligt sårbare unge. (SEL § 11. stk. 3 - afgrænsede problemstillinger)

10 En sammenhængende kommunal ungeindsats
Uddannelses- og erhvervsvejledning Kommunerne afgør, hvordan de viderefører UU’s funktioner Uddannelses- og erhvervsvejledning sker med afsæt i UU’s opgaveportefølje (grundskole- og ungdomsuddannelsesvejledning) Vejledning skal fortsat varetages af personer med uddannelses-og erhvervsvejlederuddannelse Bevare UU-center, hjemtage eller oprette nyt UU-center.


Download ppt "FGU og kommunal ungeindsats"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google