Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Autisme-messe Lørdag d. 1. juni 2019.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Autisme-messe Lørdag d. 1. juni 2019."— Præsentationens transcript:

1 Autisme-messe Lørdag d. 1. juni 2019.
Rettigheder og muligheder for unge og voksne med en autismediagnose

2 Oversigt Præsentation STU og andre ungdomsuddannelser
Støtte under uddannelser Støttemuligheder på arbejdsmarkedet Overgangen fra barn til voksen lovmæssigt Støtte når man skal flytte i egen bolig Støtte når man bor i egen bolig

3 Præsentation Mette Andersen Socialrådgiver siden 1999
Lang kommunal erfaring indenfor beskæftigelsesområdet og voksen handicap. Ansat på Autismecenter Nord-Bo i 5 år som socialrådgiver, vejleder i beskæftigelsestilbud og laver enkelte specialpædagogiske konsulentopgaver.

4 STU og andre ungdomsuddannelser

5 STU og andre ungdomsuddannelser
STU- særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse. Målgruppen er unge der af fysiske og / eller psykiske årsager ikke kan deltage i en ordinær ungdomsuddannelse. 3 års varighed Skal være påbegyndt inden man fylder 25 år Skal have opfyldt sin undervisningspligt.

6 STU og andre ungdomsuddannelser
Formålet med uddannelsen er, at de unge opnår Personlige, Sociale og Faglige kompetencer. Det vil sige ikke udelukkende rettet mod videre uddannelse eller arbejde. UU vejleder i kommunen indstiller til et visitationsudvalg i forhold til om den unge er omfattet af reglerne for STU.

7 STU og andre ungdomsuddannelser
Uddannelsen kan indledes med et afklaringsforløb på 12 uger, hvor det afklares om den unge skal fortsætte i uddannelsen på uddannelsesstedet. Der laves en uddannelsesplan for uddannelsens indhold og mål.

8 STU og andre ungdomsuddannelser
Ydelse, hvis du er berettiget fra kommunen – uddannelsesydelse / aktivitetstillæg. Uddannelsesydelse: Under 25 år + hjemmeboende 2697 kr. Under 25 år + udeboende 6259 kr. Aktivitetstillæg: Under 25 år + hjemmeboende 855 kr. Under 25 år + udeboende 1103 kr. Befordringsgodtgørelse Over 22 km tur/retur svarende til billigste offentlige befordringsudgift / evt. taxi ved lægeerklæring.

9 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU

10 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU- Forberedende grunduddannelse. Uddannelsen er en sammenlægning af 6 forberedende tilbud: OBU, KUU, EGU, AVU, FVU og Produktionsskolen. Træder i kraft fra august 2019. Ungdomsuddannelsen har en varighed af 2 år.

11 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU Målgruppen er unge under 25 år der endnu ikke er parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager. Formålet med FGU er, at den unge efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job. Den kommunale ungeindsats forestår målgruppevurderingen og der er tale om en helhedsvurdering på baggrund af faglige, personlige og sociale forhold.

12 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU Uddannelsen består af 3 spor: 1.Almen grunduddannelse, er målrettet elever der vil forbedre sig i et eller flere boglige fag for at søge ind på en ungdomsuddannelse. Det boglige er kombineret med praktisk arbejde. 2.Erhvervsgrunduddannelsen der skal klargøre de unge til at få et job eller til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Her er man i praktik i en virksomhed det meste af tiden og lærer at indgå i dagligdagen på en almindelig arbejdsplads 3.Produktionsgrundunddannelsen der er målrettet elever, der godt kan lide praktisk arbejde, men også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik. Man bliver kvalificeret til at søge ind på en erhvervsuddannelse eller søge ufaglært arbejde. På de 3 spor er der optagelse 2 gange om året. Hvert spor indeholder et basisniveau, der kan vare op til 20 uger og der er løbende optag. Det er muligt at skifte spor i løbet af basisniveauet.

13 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU Unge der er af sociale eller personlige årsager har brug for støtte fra flere instanser, kan få tilknyttet en gennemgående kontaktperson, der følger den unge frem mod og fastholder i ungdomsuddannelse eller beskæftigelse. Den kommunale ungeindsats beslutter, hvem der skal have en kontaktperson.

14 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU Den kommunale ungeindsats udarbejder en uddannelsesplan, som beskriver mål, retning og varighed. Skolen udfolder uddannelsesplanen i en forløbsplan, der mere detaljeret beskriver hvordan målene nås.

15 STU og andre ungdomsuddannelser
FGU De unge kan få skoleydelse under uddannelsen. I 2019 er skoleydelsen følgende: 1516 kr. om måneden, hvis du er under 18 år 2631 kr. om måneden, hvis du er over 18 år og hjemmeboende 6106 kr. om måneden, hvis du er over 18 år og udeboende

16 STU og andre ungdomsuddannelser
Ordinære uddannelser og støtte under ordinære uddannelser

17 STU og andre ungdomsuddannelser
De ordinære ungdomsuddannelser: HHX, HTX, EUX, Eud, STX, HF, erhvervsuddannelser. Nogle steder har man oprettet særlige klasser målrettet unge med behov for ro og færre elever pr. klasse. Nørresundby gymnasium, HF3. En HF på 3 år med max 20 elever pr. klasse, rolige og klare rammer og mentor tilstede udover faglæreren. UU vejleder skal kontaktes, hvis man ønsker denne uddannelse. Aalborg Katedralskole, 2 årig HF for unge med en autismediagnose. Ugentlig kontakt med en mentor, lærere med viden omkring autisme og max 12 elever i hver klasse. Optagelse på Optagelse.dk og diagnosepapirer til skolen.

18 Støtte under uddannelser
Ordinære ungdomsuddannelser, almindelige SU regler. ( SU.dk) Handicaptillæg kan søge ved videregående uddannelser. Et ekstra tillæg som kan ydes ved siden af SU – takst 2019; 8770 kr. før skat. Betingelserne for at få tillægget er, at man har en funktionsnedsættelse, som påvirker evnen til at påtage sig et erhvervsarbejde / studiejob. Handicaptillæg søges på minSU.dk

19 Støtte under uddannelser
SPS – specialpædagogisk støtte på uddannelsesstedet fx støtte til planlægning og struktur, støtte til at komme hen til de rigtige undervisningslokaler, støtte til at indgå i studiemiljøjet. Betingelser: En nedsat funktionsevne Være tilmeldt en uddannelse der tilbyder SPS Være studieaktiv SPS søges på uddannelsesstedet ved SPS vejlederen. Forlængelse af uddannelsestid kan forekomme i forbindelse med nogle uddannelser, hvis der foreligger særlige omstændigheder, der taler for det.

20 Støtte under uddannelser
Mentor kan bevilliges af kommunen Formålet er at fastholde i uddannelse. Midlertidig støtte, 6 måneder med mulighed for forlængelse.

21 Støttemuligheder på arbejdsmarkedet

22 Støttemuligheder på arbejdsmarkedet
Nøglepersoner på handicapområdet i jobcentrene. På kan man se, hvem der er nøglepersoner i de forskellige kommuner. Nøglepersonerne ved blandt andet noget om handicapkompenserende ydelser: Isbryderordningen der er et særligt løntilskud til nyuddannede med funktionsnedsættelse. Fortrinsadgang som har til formål at styrke muligheder for beskæftigelse for personer med funktionsnedsættelse.

23 Støttemuligheder på arbejdsmarkedet
Som ordinært ansat og i flexob Personlig assistance kan søges hvis man har helbredsmæssig dokumentation på, at man har en varig og betydelig funktionsnedsættelse. Eksempler på støtte: Hjælp til at strukturere og planlægge arbejdsopgaver Hjælp til at huske og hjælp til koncentration Hjælp til at skabe overblik, sammenhæng og forudsigelighed Hjælp til at skabe, forstå og bevare sociale relationer på arbejdspladsen Støttende samtaler. Kan både gives som midlertidig og varig støtte. Mentor kan ydes med henblik på at man kan fastholdes i jobbet. 6 måneder af gangen med mulighed for forlængelse. Støtte til det der er svært på arbejdspladsen, fx til det sociale, til at få skabt overblik, til at gå fra en opgave til en anden. Der skal være et udviklingsperspektiv.

24 Støttemuligheder på arbejdsmarkedet
Flexjob Hvis kommunen vurderer, at man har varige og væsentlige begrænsninger i arbejdsevnen, kan man blive omfattet af reglerne for flexjob. Et flexjob kan fx være, at man arbejder på nedsat tid, får løn fra arbejdsgiveren for den tid man arbejder dér og får ledighedsydelse af kommune for den resterende tid op til de 37 timer om ugen. Det kan fx også være at man arbejder 37 timer om ugen, men måske kun er effektiv svarende til de 20 timer om ugen. Så betaler arbejdsgiver for de 20 timer om ugen og kommunen betaler ledighedsydelse for de sidste 17 timer om ugen. Flexjob bevilliges ofte først, når man har deltaget i flere praktikker, det er afklaret, at man ikke kan arbejde eller uddanne sig på fuld tid og når der ligger lægedokumentation på at man helbredsmæssigt har en nedsat funktionsevne.

25 Overgangen fra barn til voksen
Bostøtte

26 Overgangen fra barn til voksen
Når man bliver 18 år er man myndig i lovens forstand og det betyder, at ens forældre ikke længere har ret til at få oplysninger fx fra skolen eller fra kommunen, hvis man får støtte derfra. Samtykkeerklæring

27 Overgangen fra barn til voksen
Man kan søge uddannelsesydelse ved kommunen, hvis man ikke har noget at leve for. Max formue kr. Hvis man får ydelse fra kommunen skal man i samarbejde med kommunen lave en plan for hvordan man kommer i uddannelse eller arbejde.

28 Overgangen fra barn til voksen
Forældre skal være opmærksom på, at støtte og foranstaltninger der har været iværksat i familien indtil barnets 18. år, har taget udgangspunkt i familien. Fra barnet fylder 18 år vil fokus være på barnets / den unges behov. FX stopper merudgiftsydelser for børn ved det 18. år og kan søges som merudgifter efter voksenparagrafferne. Det er ikke nødvendigvis det samme, der kan dækkes, da barnet / den unge har en indtægt. Tabt arbejdsfortjeneste stopper også ved det 18. år.

29 Støtte når man skal flytte i egen bolig.
Indskud Der kan søges efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 81 og § 85. Betingelserne er: § 81 Om det er en uforudset udgift. Om ansøger har mulighed for at afholde udgiften selv, herunder også om ansøger har haft mulighed for at spare op til udgiften selv. Om det er en rimelig udgift. § 85 Om ansøger selv har råd til at afholde udgiften. Om der ved flytningen sker boligmæssige forbedringer, fx en flytning fra en dyr bolig til en bolig, som passer bedre til ansøgers økonomiske forhold. Eller Om der ved flytning sker en erhvervsmæssig forbedring, dvs om en flytning medfører, at man bliver selvforsørgende.

30 Støtte når man skal flytte i egen bolig
Indskud Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man får fat i ansøgningsskemaet, enten på borger.dk eller på kommunens hjemmeside.

31 Støtte når man bor i egen bolig
Boligstøtte Når man bor til leje, kan man søge boligstøtte. Borger.dk Særlige botilbud som Autismecenter Nord-Bo skal søges på særskilt ansøgningsskema. Man skal bruge oplysninger ud over de oplysninger, man bruger til boligstøtte til almindelig lejebolig. § 34 støtte Kan søges hvis man har høje boligudgifter, dvs over 3050 kr. pr. måned ( ej- forsørger) incl. vand, varme, el og fratrukket almindelig boligstøtte. Søges i ydelsesafdelingen i kommunen.

32 Støtte når man bor i egen bolig
Merudgifter for voksne, Servicelovens § 100. Kan søges ved høje boligudgifter, hvis man har en varigt nedsat funktionsevne, som fx gør at man har brug for en bolig med fællesområde. Man kan søge til den del der er en mer-udgift (udgiften til fællesområdet). Beløbet skal dog udgøre min. 556 kr. pr. måned, før man kan få merudgift.

33 Støtte når man bor i egen bolig
Bostøtte / socialpædagogisk støtte – Servicelovens § 85. Kan søges uafhængigt af boform En bostøtte skal yde hjælp til selvhjælp med henblik på at man kan blive så selvstændig som muligt i eget liv. Eks. Hjælp til selvhjælp til at udføre dagligdagens gøremål,  hjælp til at få skabt fritidsaktiviteter, støtte til opretholdelse af sociale netværk samt hjælp til at tilrettelægge og kunne overskue egen økonomi og meget mere. Søges i kommunerne indenfor Servicelovens voksenområde.

34 Støtte når man bor i egen bolig
Bostøtte / socialpædagogisk bistand Rådgiver skal anvende voksenudredningsmetoden når, det skal afdækkes, hvilken støtte man skal have og hvor meget. Metoden kommer ind på følgende områder: Praktiske opgaver i hjemmet, samfundsliv, socialt liv, sundhed, kommunikation, mobilitet og egenomsorg. Med baggrund i borgers samlede funktionsniveau, støttebehovet og de konkrete mål der skal arbejdes med i perioden, visiteres der til et bestemt niveau; fx niveau 1 i Aalborg kommune svarende til 0,5- 1,5 ATA timer 1-2 besøg pr. uge, antal mål 2-5, leveres inden for alm. arbejdstid. På kommunernes hjemmeside kan man finde beskrivelse af serviceniveauet indenfor området.

35 Afslutning Slides kan findes på hjemmesiden Spørgsmål ?


Download ppt "Autisme-messe Lørdag d. 1. juni 2019."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google