- og næringsdeklarationer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Information om Nøglehullet 2011
Advertisements

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Velkommen til temamøde om mærkning
Varedeklarationer Og lightprodukter.
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Kommende mærkningsregler og GDA
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Sp.1 Forstil dig, at det i Danmark var almindeligt med fødevarer tilsat vitaminer og mineraler. Hvor enig eller uenig er du så i følgende udsagn?
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
19.4 Grønne regnskaber 3.Vil du springe til et bestemt afsnit eller dias? Klik på menuerne Outlines eller Thumbnails. 2.Klik med musen i dit eget tempo.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
1 REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green.
Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.
Globale fødevareproblematik
Procesteknik Hygiejne for reparatør/tekniker
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Hvad er Nøglehullet og hvordan kan din virksomhed bruge det
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Kommende mærkningsregler og GDA
Generel deklaration 2016 Firma logo
Seks veje til din sundhed
HOTDOG.
HOTDOG.
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
ERFA-dag Hvem er jeg?.
Den vigtigste energikilde.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Hygiejne 4.
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
Hvad indeholder vores mad.
Salt, Røgning og Kogning
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Dagens Tema Pølsemageri.
Kvier.
Fagrettet slagter og delikatesse 2015
Madspild hos forbruger (privat)
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Økologi.
Generel deklaration 2015 Firma logo
Dagens Tema Pølsemageri.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
Indirekte dejføring Torsdag den 14. september 2017.
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Bagehjælpemidler.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Bæredygtighed Sporbarhed.
begreber SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

- og næringsdeklarationer Mærkning af fødevarer - og næringsdeklarationer

Hvorfor? Det er et krav fra myndighederne. Alle færdigpakkede fødevarer skal mærkes og deklareres. Færdigpakkede fødevarer er fødevarer, der er indesluttet i en indpakning, der er bestemt til først at brydes af forbrugeren.

Færdigpakkede fødevarer Mærkningen synlig Let at læse På dansk eller dansklignende sprog Må ikke kunne viskes ud Navn og adresse på producent, pakkevirksomhed/forhandler.

Varebetegnelse Navnet skal fortælle om, hvilken vare, der er tale om (eksempelvis wienerpølse eller boller i karry med løse ris). Pas på fantasinavne – eksempelvis en Knold og Tot pølse (kødpølse)

Ingrediensliste (gælder ikke for små pakker under 10cm2) Skal indledes med ordet Ingrediensliste, som ikke må forkortes. Alle ingredienser skal stå i faldende mængde startende med den største mængde. Hvis der er italienere i en Italiensk salat, skal der stå hvor mange der er i, angivet i % af varens samlede vægt!

Ingrediensliste Tilsætningsstoffer skal deklareres, med kategori/funktion og navn eller E-nummer (eksempelvis - Konserveringsmiddel: E250 eller konserveringsmiddel: natriumnitrit) Krydderier eller olier skal ikke deklareres med mængde, hvis de udgør under 2%. Alkohol angives i % (volumen)for drikkevarer der indeholder mere end 1,2 % vol.

Allergener For at gøre det lettere for forbrugeren at se, om en fødevare indeholder allergene ingredienser, skal de fremhæves i ingredienslisten. Navnet på den allergene ingrediens skal være fremhævet visuelt på en måde, der klart adskiller den fra de øvrige ingredienser på listen, fx ved hjælp af skrifttype, typografi eller baggrundsfarve.

Allergener I en ingrediensliste for pasta kan allergene ingredienser for eksempel fremhæves på følgende måder: Ingredienser: Durumhvedemel, vand, pasteuriserede æg, olivenolie Ingredienser: Durumhvedemel, vand, pasteuriserede æg, olivenoli

Allergen - liste Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt m.m Krebsdyr Æg Fisk Jordnødder Soja Mælk, herunder laktose. Nødder dvs. mandler, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød Selleri Sennep Sesamfrø Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kilo fødevare eller 10 mg. pr. liter drikkevand

Nettoindhold Faste angives i kg/g Flydende angives i l/dl Drænet vægt.

Holdbarhed Stort set alle varer skal være mærket med en holdbarheds dato ”Sidste anvendelsesdato” – når der er tale om letfordærvelige varer. ”Bedst før” – når varen har mere end 5 dages holdbarhed eller hvis det er brød. Er varen frossen skal der være oplysning om holdbarhed ved opbevaring ved forskellige temperaturer.

Opbevaring Er madens holdbarhed afhængig af en bestemt opbevaringstemperatur skal dette oplyses på emballagen: Opbevares ved højest +5 °C. Opbevares ved – 18 °C eller koldere.

Synsfelt Varebetegnelse, nettoindhold og oplysning om holdbarhed – skal stå i samme synsfelt

Brugsanvisning Hvis det er nødvendigt skal der være en brugsanvisning på emballagen. Eksempelvis: Kyllingen skal steges til en kernetemperatur på mindst …………. ?

Kvalitetsmærke Kun varer, der er produceret og kontrolleret efter reglerne, må mærkes med det tilhørende logo; eksempelvis økologiske varer.

Næringsdeklaration Vil sige oplysninger om næringsindholdet i varen per 100 g. Energi i kJ og kcal. Fedt (mængde af mættede fedtsyrer opgives) Kulhydrat (mængde af sukkerarter opgives) Protein

K-salat Italiensk salat Ingredienser: Fyld: Ca. 63%, Gulerødder (gulerødder, vand, salt) 29%, Fine ærter (ærter, vand, salt) 22%, Asparges (asparges, vand, salt) 12%, Salatsauce: Ca. 37%, (Vegetabilsk olie, Vand, Past. æggeblommer, Salt, Sukker, Gelatine, Stabilisatorer (modificeret kartoffel- og majsstivelse, E 412, E 415), Surhedsregulerende middel (E 270, E 330), Konserveringsmidler (E 202, E 211)

Medisterpølse eller færdigret Lav en etiket for den medisterpølse vi har på skolen eller et valgfrit produkt.