Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet"— Præsentationens transcript:

1 Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Du bliver, hvad du spiser

2 Bagrund for at være her:
Per Stisen og alle elever på 1. Hovedforløb Faget Sundhed på Lægaard At forstå betydningen af sund og nærende kost Vigtigheden i at have kendskab til forskellige fødekilder At informere om de 10 kostråd At komme i ”form” på den rigtige måde At være ”langtidsholdbar” Mad, nydelse og nærvær september 2018

3 Du bliver, hvad du spiser
Kostens betydning for indlæring: Optimal energifordeling i kosten: Vi har som udgangspunkt brug for: Kulhydrat 55 E%, 1 gram = 4,2 kcal Heraf bør maksimalt 10 % af det samlede energiindtag komme fra sukker. Protein 15 E%, 1 gram = 4,2 kcal Fedt max. 30 E%, 1 gram = 9,3 kcal Ikke indregnet i optimal energifordeling: (Alkohol) max. 5E%, 1 gram = 7,4 kcal (der er 12 gram alkohol i en genstand) september 2018

4 Antal sukkerknalde…. 1 sukkerknald vejer 2 g.
1 l. sødmælksyoghurt 40 sukkerknalde 1 l. pære/banan yoghurt 35 sukkerknalde 1 l. cheasy yoghurt sødetabletter Digestive kiks, hele pakken, 400 g 36 sukkerknalde Donna kiks, hele pakken, 350 g 38 sukkerknalde ½ l. cola 25 sukkerknalde ½ l. cola light sødetabletter (bemærk en light sodavand indeholder også syre og kan september 2018

5 Antal sukkerknalde…. 1 sukkerknald vejer 2 g.
Stærk peberbolcheblanding, 250 g 122 sukkerknalde Knoppers, 3 stk 13 sukkerknalde 200 g. Marabou 50 sukkerknalde 100 g mørk chokolade 15 sukkerknalde 200 g. bløde lakridser 80 sukkerknalde 30 g Frosties, lille pakke 6 sukkerknalde 30 g. cornflakes, lille pakke  1 sukkerknald september 2018

6 Energi fordeling Protein: 0,8-1,7 gram pr kg legemes vægt Fedt:
Mættet fedt – 10E % (hårdt fedt) Monoumættet fedt E % Flerumættet – E % 1 kg fedt = 9300 kcal= 1328 kcal pr dag. september 2018

7 ”Kostens betydning” Maden har fire vigtige biologiske funktioner:
den giver os energi den giver os byggematerialer til kroppen den giver os stoffer, som medvirker ved styring af de indre mekanismer i kroppen den giver os vand, som bruges til transport af stoffer i kroppen. september 2018

8 Per Stisen Varnum, Lægaard
Kulhydrater: energi til hjerne og nerver Langsomme kulhydrater: Ris, pasta, kartofler, grøntsager, brød, havregryn, mel Hurtige kulhydrater: Slik, kager, sodavand/saftevand Per Stisen Varnum, Lægaard

9 Per Stisen Varnum, Lægaard
Protein, kroppens byggesten, Negle, hud, muskler, hormoner. Gode proteinkilder: Kød, fisk fjerkræ, mejeriprodukter, æg, nødder, ærter, bønner, linser Per Stisen Varnum, Lægaard

10 Per Stisen Varnum, Lægaard
Fedt, kroppens energireservelager. Beskytter organer og hjerne Isolerende virkning på kroppen og musklerne Indeholder fedtopløselige vitaminer A, D, E, & K Kommer fra kød, fede mejeriprodukter, vegetabilske olier, avokado Per Stisen Varnum, Lægaard

11 Per Stisen Varnum, Lægaard
Gode kilder til fedt: Mættet fedt: Animalske produkter, kød, mælk, ost, æg, smør Monoumættet fedt: Vegetabilske produkter, rapsolie, olivenolie, nødder, avokado Flerumættet fedt: Vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie, sojaolie, fede fisk som makrel, laks og sild Per Stisen Varnum, Lægaard

12 Britta Dietz Rykind

13 Per Stisen Varnum, Lægaard
De 10 kostråd generelt: Spis frugt og grønt, ”600 gr. om dagen" Spis mere fisk mindst 2 gange om ugen - ca. 350 gr./uge Vælg fuldkorn og spis mindst 75 gr. Pr. dag Spis kartofler, fuldkornsris eller fuldkornspasta - kartofler anbefales frem for alm. pasta. Spis mindre mættet fedt – olier frem for smør og fedtstof Spis mindre sukker – max. ½ l sodavand/saft pr. uge Vælg magert kød og kødpålæg - max. 10% fedt Vælg magre mejeriprodukter – eks. Minimælk, youghurt m. max. 0,7 % Spis varieret og ikke for meget – vær fysisk aktiv Sluk tørsten i vand, 1½ - 2 liter omdagen – ikke saft og sodavand Spis mad med mindre salt – ikke forarbejdet mad - brug nøglehulsmærket. Per Stisen Varnum, Lægaard

14 Per Stisen Varnum, Lægaard
Ulvetimen: Vigtigt at spise 5-6 gange om dagen, stabilt blodsukker Vær obs. på, at det er langsomme kulhydrater, der spises Vær obs. på, at den mad der spises er ”levende”, alt hvad du kan dyrke, plukke, fange. Liv ind - liv ud Død mad ind = antiernæring  mangel på energi, mangel på overskud, kreativitet, overblik og livskraft Minimums kcal indtag pr dag. Per Stisen Varnum, Lægaard

15 Tak for jeres opmærksomhed
Hvad gør I nu ? Hvad vil I gøre mere af? Tak for jeres opmærksomhed Per Stisen Varnum, Lægaard


Download ppt "Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google