Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?"— Præsentationens transcript:

1 Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
BASISVIDEN

2 Øvelse Hvad er fuldkorn?
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Øvelse Hvad er fuldkorn? Find eksempler på fuldkorn og fuldkornsprodukter og tal om, hvad I mener er fuldkorn. 17 September 2018

3 Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Fuldkorn er hele kornets kerne – det fulde korn. Ikke kun frøhviden, som man maler ikke-fuldkornsmel af, men også kimen og skaldelene. 17 September 2018

4 Øvelse Kværn fuldkorn med en melkværn
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Øvelse Kværn fuldkorn med en melkværn Billedet krediteres Janne Bagger 17 September 2018

5 Hvad er fuldkorn? Kernen består af:
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Kernen består af: Frøhviden (endosperm) udgør 70-80% af kernen og har et højt indhold af protein og stivelse. Kernens yderste lag er skaldelene, som udgør ca. 14%. Skaldelene kaldes også klid, og det er her, vi finder fibrene. Aleuronlaget findes mellem frøhviden og skallen. Her sidder B-vitaminer, protein, mineraler og kostfibre. Aleuronlaget udgør 7%. Kimen udgør 3%. Her sidder B-vitaminer, E-vitaminer, protein, folsyre og essentielle fedtsyrer. 17 September 2018

6 Hvad er fuldkorn? Eksempel på næringsindhold pr 100 g hvede: Energi kJ
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Eksempel på næringsindhold pr 100 g hvede: Energi kJ Protein g Fedt g Kulhydrat g Fibre g Vægt i %* Frøhvide/ hvedemel 1476 9,6 1,6 75,7 3,7 70-80 Skaldele/klid 1216 16,2 5,3 65,1 40,2 14 Kim 1594 28,1 51,3 12,3 3 Fuldkornsmel 1426 10,7 2,4 74,1 11,6 100 Kilde: Foodcomp * Hvor stor en andel som bestanddelen udgør af kernen. 17 September 2018

7 Hvad er fuldkorn? Hele, knækket eller malet
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Hele, knækket eller malet Fuldkorn kan være både den hele kerne, eller kernen kan være forarbejdet - knækket, skåret eller malet til fuldkornsmel. Det afgørende er, at alle dele af kernen er med. Eksempler: Hele kerner kan fx være kerner i brød eller fuldkornsris. Af hele kerner kan fremstilles forskellige fuldkornsprodukter: Knækkede Skårne Valsede Formalede Billederne krediteres Skærtoft Mølle 17 September 2018

8 Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Fuldkornslogoet er garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta. Du kan spørge efter fuldkornslogoet, når du handler ind eller bestiller varer hos din leverandør. 17 September 2018

9 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Fuldkorn Det er dog ikke alle frø og kerner, som kan blive et fuldkornsprodukt. De skal tilhøre en bestemt del af græsfamilien (Gramineae), og det gør disse: De 4 klassiske kornarter: Hvede og hvedearter som spelt, enkorn og emmer. Rug Byg Havre Samt: Majs – når den er tørret, men ikke friske kerner, så er det er en grøntsag. Hirse Ris Durra og Sorghum-arter – som dyrkes i Asien og Afrika. Bruges mest til foder. Hvede, rug og byg billederne krediteres Skærtoft Mølle 17 September 2018

10 Hvad er fuldkorn? Ikke Fuldkorn
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Ikke Fuldkorn Ikke alle kerner kan få Fuldkornslogo, selv om disse står lige ved siden af de fuldkornslogomærkede på koloniallageret. Disse er IKKE fuldkorn: Vilde ris – er en græs, men den forkerte slægt. Boghvede – er trods navnet ikke hvede, men af pileurtfamilien. Quinoa – amaranthfamilien. De olieholdige frø og kerner har en anden ernæringsmæssig sammensætning: Solsikkekerner Græskarkerner Sesamfrø Hørfrø Nødder Mandler 17 September 2018

11 Hvad er fuldkorn? Øvelse
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Øvelse Sæt fuldkornslogo på forskellige skåle med cerealier. 17 September 2018

12 Hvad er fuldkorn? Produkter
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Produkter Fuldkornslogoet kan bruges på disse produkter: Mel, gryn, flager, knækkede kerner af cerealier Melblandinger Ris Morgenmadscerealier og müsli Grød og grødpulver Brød og brødmix Rugbrød og andre rugbaserede produkter samt brødmix Knækbrød og skorper Pasta og nudler (ikke fyldt) 17 September 2018

13 Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Selv om frø og kerner tilhører den rigtige græsfamilie, er det ikke alle produkter, som disse indgår i, der kan bære fuldkornslogoet. En pizza, kage eller kiks kan f.eks. ikke logomærkes, selvom der er brugt fuldkornsmel – der er typisk for meget sukker og fedt i. Eller popcorn, på trods af, at de bliver lavet af tørrede majs. Bliv klogere på reglerne for brug af fuldkornslogo senere. 17 September 2018

14 Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvor meget fuldkorn? Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får mindst 75 g fuldkorn om dagen. ”Vælg fuldkorn” er da også et af de officielle kostråd. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Eller to skiver fuldkornsrugbrød, et stykke fuldkornsknækbrød og en portion fuldkornspasta. 17 September 2018

15 Hvor meget fuldkorn? Anbefaling til småtspisende
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvor meget fuldkorn? Anbefaling til småtspisende Personer, som ikke spiser så meget, skal ikke have helt så meget fuldkorn. Her er anbefalingen gram om dagen. Denne anbefaling gælder for: Børn 4-10 år Ældre personer Mennesker med nedsat appetit Dette kan være relevant at vide, hvis du skal i praktik eller senere kommer til at arbejde i en børneinstitution, med skolemad, på plejehjem eller på et hospital. 17 September 2018

16 Hvor meget fuldkorn? Vi får ikke nok
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvor meget fuldkorn? Vi får ikke nok Vi får desværre ikke nok fuldkorn. Kun 30% af danskerne spiser de anbefalede 75 g fuldkorn om dagen. I gennemsnit får alle danskere, både børn og voksne, 63 g fuldkorn om dagen. Det er dog blevet væsentligt bedre end for 10 år siden, bl.a. takket være Fuldkornspartnerskabet. 17 September 2018

17 Fuldkornspartnerskabet
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkornspartnerskabet Et offentligt/privat partnerskab mellem: Fødevarestyrelsen - som formulerer de officielle kostråd. Sundhedsorganisationerne – som formidler viden om sundhed og fordelene ved at spise fuldkorn. Fuldkornskampagnen er et vigtigt led i deres arbejde med at forebygge sygdomme og fremme sundheden. Fødevarevirksomheder - både producenter, som udvikler og fremstiller produkter, og detailhandlen, som sælger produkterne, er med til at udbrede kendskabet til kampagnen og bruger fuldkornslogoet på deres emballage. 17 September 2018

18 Fuldkornspartnerskabet
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkornspartnerskabet I dag spiser danskerne gennemsnitligt 63 g fuldkorn om dagen. I 2007 før Fuldkornspartnerskabet blev etableret, blev der kun spist 36 g fuldkorn om dagen. Men der er stadig et stykke vej, til de anbefalede 75 g fuldkorn dagligt.

19 Flere varer med fuldkornslogo
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Flere varer med fuldkornslogo Vi møder også i stigende grad varer med Fuldkornslogo. I 2010 var der 190 produkter, mens der i foråret 2015 var 681 produkter. 17 September 2018

20 Hvordan fuldkorn? Fra mark til mave
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvordan fuldkorn? Fra mark til mave Før vi kan producere dejligt brød til frokosten eller til butikken, eller servere en dejlig ret med fuldkorn på cafeen, er der nogle bagvedliggende processer, vi skal kigge på. Korn sås, modnes og høstes  forarbejdes fx formales  pakkes  distribueres  tilberedes i køkken eller bageri  spises af slutbruger fx gæst, forbruger, kunde, borger, patient etc.


Download ppt "Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google