Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer."— Præsentationens transcript:

1 1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer

2 2 Løsningsfokuseret tilgang – hvad kigger vi efter? Problemanalyse På problemet Hvad gik galt? Fortidens nederlag Hvornår gik det sidst galt? Forklaring på problemer Svagheder og fejl Placering af skyld og ansvar Løsningsfokuseret På mål og ønsker Hvad skal vi/du nå? Fortidens succeser Hvornår gik det sidst godt? Forklaring på fremskridt Ressourcer og evner Anerkendelse af andres betydning for forandringen

3 3 Problemfokus

4 4 APV-skema Arbejdsfunktionssted: Dato: Udfyldt af:Prioritet: Problem Hvad er opgaven/problemet? Årsag Hvad er årsagen/-erne til problemet? Løsning Hvad er valgt som løsning på problemet? Hvem er ansvarlig?Startdato:Slutdato: Opfølgning Hvordan skal opfølgningen ske? Hvem er ansvarlig?Dato for opfølgning:Er problemerne blevet løst?

5 5 A quick fix

6 6 Undersøgelse af fremtiden Hvad er målet på lang sigt og kort sigt? Hvad er godt ved de mål? Hvordan ser de ud, når de nået? Hvordan adskiller de sig fra den nuværende situation? (forskel) Eks. fra arbejdsplads  Hvad vil det sige at tage initiativ her?  Hvordan er en god medarbejder?  Hvad forventer vi af dig?

7 7 Feedback som mentor Undersøg målet grundigt Definer målet – hvad er målet for samarbejdet? Fx At lære dansk At lære noget fagligt At lære noget socialt At få job Osv. Konkretiser målet Hvad er et godt nok dansk? Hvordan ser en fagligt set god nok medarbejder ud? Hvordan ser engagement ud på den her arbejdsplads?

8 8 Undersøgelse af fortiden Hvad virker allerede? Hvilke eksempler fra fortiden er der på noget, der allerede fugnerer? Hvilke undtagelser er der til problemerne? Er de der altid? Hvornår har du sidst stået i en situation, der var svær, men som du klarede? Hvordan kan du bruge det? Hvordan kan du bruge det fremover ift. målene? De undtagelser og kompetencer, som vi har talt om, hvordan får vi dem sat i spil nu?

9 9 Intet misbrug Misbrug Den positive forandring

10 10 Feedback som mentor Undersøg det, der allerede virker ”Det du gjorde der fungerede rigtigt godt. Hvordan kunne du gøre mere af det?” ”Den uge, hvor du mødte til tiden, hvordan gjorde du det?” ”Selvom du har meget at lære, så er der nogle områder, hvor du har rykket dig rigtigt meget” ”Hvordan plejer du at fortælle andre om din sygdom”?

11 11 ”Bag ethvert problem skjuler sig en frustreret drøm” (Peter Lang) Den skulte drøm

12 12 Den skjulte drøm Udsagn - praktikant Jeg gider ikke samarbejde med dig Jeg kan ikke passe et arbejde Jeg kan ikke stå op om morgenen Gad vide……….. Hvem han vil samarbejde med? Hvad der skal til for at han vil samarbejde med mig? Hvad han han gerne vil i stedet? Hvad et godt samarbejde er for ham? Hvad han kan passe? Hvordan et arbejde skal være for at han kan passe det? Hvordan han tidligere har passet et arbejde? Hvem der kan hjælpe ham/han kan spørge om råd? Hvornår han kan stå op? Hvornår han gerne vil arbejde? Hvad der kan få ham op? Om han kan arbejde om natten? Hvilke typer job han kan passe, hvis han vil prioritere sin søvnrytme?

13 13 Den skjulte drøm Udsagn - virksomhed Praktikanten dur ikke til opgaverne Nej tak, sådan en vil jeg ikke have i praktik Gad vide…….. Hvordan opgaver, der er godt løst, ser ud? Hvad der kræves af en god medarbejder? Hvordan man får ham til at kunne løse opgaverne? Om der er noget, han er god til? Hvad for en, han så vil have i praktik? Hvad der skal til for, at han vil have sådan en i praktik? Hvordan et godt praktikforløb ser ud for ham? Hvad han forventer af mig?

14 14 Tre spørgsmålstyper Undtagelsesspørgsmål Hvornår fylder problemet mindre? Mestringsspørgsmål Hvordan klarer du det på trods? Planlægningsspørgsmål Hvad skal der ske nu?

15 15 Tre spørgsmålstyper Undtagelsesspørgsmål Bestemte kollegaer? Tidspunkter på dagen? Bestemte afdelinger? Afhængig af dit humør? Afhængig af noget i privatlivet? Måder vi kommunikerer på? Afhængig af medicin? Osv.

16 16 Tre spørgsmålstyper Mestringsspørgsmål Hvordan plejer du at klare det her? På trods af de problemer, hvad var det så, der gjorde, at du mødte til tiden så mange dage? Når nu det er så svært for dig at lære det, hvordan kan det så være, at du alligevel holder ved og prøver? Du må have en portion stædighed, som gør, at du ikke har givet op endnu – hvor har du den fra? Det ser ud som om du i mange situationer formå at sige fra overfor din kollegaer, når der er noget, du ikke magter. Hvordan kan du gøre det endnu mere – også overfor kollegaer, du ikke kender så godt?

17 17 Tre spørgsmålstyper Planlægningsspørgsmål Hvornår gør du det? Hvem skal hjælpe dig? Hvad vil du sige til arbejdsgiveren? Hvad vil du gøre nu? Hvad skal næste skridt være? Hvor lang tid vil det vare? Hvad kan forhindre dig i at nå målet? – Hvad kan du gøre ved det?

18 18 Løsningsfokuserede udsagn Hvad skal der til for at…? Hvordan ser det ud, når det er godt..? Hvordan ved vi, at målet er nået? Hvad er målet? Hvad virker allerede? Hvordan har udviklingen været? Hvad virker på trods af alt?

19 19 Når mentor har lyst til at sige… ’Nu må han sgu til at tage sig sammen’ ’Du arbejder alt for langsomt’ ’Du er nødt til at vise, at du vil det her’ ’Hvis ikke hun kommer til tiden i morgen, så er det ud’

20 20 Når praktikanten siger… ’Jeg lærer det aldrig’ ’Jeg har for ondt til at kunne lave noget’ ’Jeg har ikke lyst til det her’ ’Jeg synes her er en dårlig tone’ ’Jeg er jo bare gratis arbejdskraft’


Download ppt "1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google