Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Anatomi Lever, nyrer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Anatomi Lever, nyrer."— Præsentationens transcript:

1 Anatomi Lever, nyrer

2 Leveren Leveren er et mørkrødt / rødbrunt
organ, der ligger øverst i bughulen op mod mellemgulvet, hvor den er beskyttet af de nedre ribben. Største indre organ Leveren sørger for at nedbryde og omdanne stoffer i kroppen, men den har også mange andre funktioner Deltager i både protein- fedt og kulhydratstofskiftet Opbevarer næringsstoffer ”i depot”

3 Leverens placering

4

5

6 Lever fra får

7 Leveren Leveren omdanner og gemmer næringsstoffer
Når dyret har ædt, bliver næringsstoffer fra foderet optaget i blodet fra tyndtarmen. Blodet med alle næringsstofferne bliver ført til leveren, hvor de bliver bearbejdet. kulhydratet glukose. Leveren kan omdanne glukose og gemme det. Når kroppen mellem fodringerne får brug for glukose som brændstof, omdanner og frigiver leveren igen glukose. Det er hormoner, der giver besked til leveren om at gemme eller frigive glukose. Hormonet insulin giver fx besked, når blodsukkeret er højt, og der derfor skal gemmes glukose.

8 Leveren Leveren omdanner og gemmer næringsstoffer
Fedtstoffer omdannes i tarmene til fedtsyrer og glycerol, som føres til leveren. Fedt kan opbevares i leveren som reserve eller andre steder i kroppen. Kan så senere frigives som energi. Proteiner omdannet til aminosyrer, føres til leveren, hvis de ikke straks skal bruges andre steder. Her kan de evt. omdannes til sukker Leveren opbevarer også andre næringsstoffer som fx vitaminer

9 Leveren Leveren producerer nye stoffer
Det er fx galden, som bliver brugt i fordøjelsen af fedtstoffer. Fra leveren bliver galden opsamlet i galdeblæren. Herfra bliver den lukket ud i tarmen, når der kommer mad i tarmen. Galden hjælper til at opløse fedtet i maden. Med galden kommer leveren også af med nogle affaldsstoffer, der ikke kan opløses i vand, og derfor ikke kan udskilles med urinen. Affaldsstofferne kommer med galden ud i tarmen og videre ud med afføringen. Fx et affaldsstof fra døde røde blodceller. Det er det, der farver afføringen brun.

10 Leveren Leveren nedbryder giftstoffer
Når et dyr har fået medicin, bliver stofferne fra medicinen optaget i blodet og ført til leveren. Det samme gælder giftstoffer, som dyret ved en fejl er kommet til at æde eller drikke. Leveren modtager også affaldsprodukter fra kroppen. I leveren bliver stofferne nedbrudt og omdannet. Det gør, at de nemmere kan blive udskilt med urinen eller afføringen og på den måde forlade kroppen. Det betyder, at mange giftstoffer ikke gør skade. Mennesker: Det er også i leveren, at alkohol bliver nedbrudt. Alkohol bliver nedbrudt til vand, CO2 og energi.

11 Leveren Film

12 Nyrer

13 Nyrer Nyrerne er to organer placeret op imod den bagerste bugvæg på hver sin side af rygsøjlen. De filtrerer blodet for affaldsstoffer, sørger for kroppens væskebalance og danner urin, men de har også andre funktioner.

14

15

16 Nyrer Nyrerne filtrerer blodet
De har forskellige form alt efter dyreart og forskellig størrelse. Inde i nyrerne findes et rørsystem med mange små rør. Her bliver blodet filtreret. Blodcellerne bliver tilbageholdt i starten, mens blodplasmaen (væsken) presses ud i rørsystemet. I rørsystemet bliver det så reguleret, hvilke stoffer der skal udskilles, og hvilke kroppen har brug for. Vigtige salte og den væske, som kroppen har brug for, bliver hentet tilbage til blodet fra rørsystemet. Overskud af væske, affaldsstoffer og giftstoffer fortsætter derimod i rørsystemet og danner urin. Fra rørsystemet løber urinen videre ud i urinlederne til blæren.

17

18 Nyrer Urinen I nyrerne dannes urin. Mængden varierer meget afhængigt af temperatur, hvor meget dyret har drukket m.m. Er der meget overskud af væske, er urinen nærmest helt glasklar. Efter lang tids hvile (om morgenen) er den derimod typisk mørke-gullig. Det skyldes, at der om natten ikke kommer meget væske til at fortynde affaldsstofferne fra blodet med.

19 Nyrer Nyrernes mange funktioner
Når nyrerne filtrerer blodet, udskiller de altså affalds- og giftstoffer. Det kan være affaldsstoffer fra processer i kroppens celler, eller det kan være giftstoffer fra medicin eller andre kemiske stoffer. Samtidig bliver kroppens væske- og saltbalance reguleret. Det er hormoner, der giver nyrerne besked om at tilbageholde eller udskille salt og væske. Men nyrerne har også andre funktioner. Nyrerne medvirker til produktion af D-vitamin, samt i dannelsen af vigtige hormoner. Et af hormonerne spiller en rolle i reguleringen af blodtrykket, og et andet er EPO. EPO bliver dannet, hvis nyrerne måler, at der er for lidt oxygen i blodet. EPO sørger nemlig for dannelse af røde blodceller i knoglemarven. De røde blodceller kan transportere oxygen.

20 Nyrer Film


Download ppt "Anatomi Lever, nyrer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google