Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de."— Præsentationens transcript:

1 Kostberegning Naturfag

2 Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de er indlagt! Kan give følgende virkninger: Dårlig sårheling, nedsat funktionsevne, manglende energi, tab af muskelmasse, nedsat immunforsvar Træthed, svækket hukommelse, depression

3 Morgenmad

4 Hjælp dem med at spise Viden omkring fødevarernes indhold Viden omkring fødevarernes funktion Få maden til at se lækker ud Søger for at der ser pænt ud der hvor de skal spise Vær social i spisesituationer

5 Ernæringsscreening Formålet: identificere de patienter for hvem sygdomsforløbet bliver forværret, hvis der ikke gøres en målrettet ernæringsindsats. Primær screening inden 24 timer efter indlæggelse Alle patienter, som ikke er i terminalt forløb, screenes for mulige ernæringsproblemer ved indlæggelsen Dette gøres ved at besvare de 4 første spørgsmål

6 Ernæringsscreening Sekundær screening: Ernæringsstilstand, har patienten haft vægttab og hvor stort. Udregning af vægttab: (vægttab/tidligere vægt) x 100 = vægttab i % Sværhedsgrad af sygdom – hvilken type sygdom har patienten. Alderskorrigeres ≥ 70 år. Vil du vide mere: http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ2008/cff/ernaering/bmts_ve jl_dan_05mar08.pdf http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ2008/cff/ernaering/bmts_ve jl_dan_05mar08.pdf

7

8

9

10 Beregne en dagskost til Tove Så det stemmer overens med mængden af KJ samt protein. Portion størrelser, vægt af madvarer, benyt rapporten: http://www.food.dtu.dk/Nyheder/2013/04/Tjek_paa_foedevare rs_maal_og_vaegt OBS: print helst ikke, den er på 50 sider. Start med morgenmaden.

11 Formler til kostberegning kJ pr 100 gram/100 x antal gram = kJ pr stk. Antal proteiner pr 100 gram/100 x vægt = proteiner i gram Proteiner pr 100 gram x 17 kJ = kJ pr 100 gram kJ proteiner pr 100 gram/100 x vægt

12 Et eksempel – hvor mange g og KJ er der i 35 g havregryn: Energi: 1533 KJ pr. 100 g. 1533 KJ/100 g x 35 g = 537 KJ Kulhydrat, i alt: (58 g + 10,1 g (kostfibre))/100 x 35 g = 23,8 g kulhydrat i 35 g 58 g x 17 KJ/g + 10,1 g x 8 KJ/g = 1067 KJ 1067 KJ/100 x 35 = 373,45 KJ i 35 g havregryn Protein: 13,2 g/100 g x 35 g = 4,62 g protein 4,62 g x 17 KJ/g = 79 KJ

13 Et eksempel – hvor mange g og KJ er der i 35 g havregryn: Protein: 13,2 g/100 g x 35 g = 4,62 g protein 4,62 g x 17 KJ/g = 79 KJ Fedtsyrer totalt: 6,5 g / 100 g x 35 g = 2,3 g fedt i 35 g havregryn 2,3 g x 37 KJ/g = 84 KJ


Download ppt "Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google