Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seks veje til din sundhed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seks veje til din sundhed"— Præsentationens transcript:

1 Seks veje til din sundhed

2 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

3 Stabilt blodsukker Spis blodsukker klogt – højt blodsukker giver en stigning i inflamationsprocesserne. Når du har nok sukker i blodet behøver du ikke hente energi ud af dine fedtdepoter Stabilt blodsukker er halvdelen af det antiinflamatoriske

4 10 g kulhydrat per portion + optagelses hastighed

5 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

6 Fibre Når du spiser mad med mange fibre øges hormonGLP-1 = bedre insulinfølsomhed, mindre skader på celler samt justerer insulin Fuldkorn – frugt og grønt - uforarbejdet mad som fordøjes over lang tid og som giver vitaminer/mineraler = konserveringsmidler

7 Spis grove grøntsager bønner og linser

8 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

9 Motion Du bliver bedre til at lagre dit sukker
Muskelmasse = større lagring 30-60 sek. Pulsarbejde frigiver glucose via fedtforbrænding

10 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

11 Søvn Stabilt blodsukker giver bedre søvn
God søvn giver bedre lagring af sukker

12 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

13 Fedtstoffer Max 5-10% fra det mættede (animalske)
Max 10% fra de flerumættede N-6 typer, solsikkekerneolie- vindrue – majs 10-15% fra de enkeltumættede N-3 typer, fisk, olivenolie og raps olie. Stor betydning i den inflamatoriske proces

14 Nr. 14: Vælg det sunde fedt Umættet fedt er sundere end mættet fedt Alt fedt er ikke lige sundt: Det sunde fedt (umættede fedtsyrer) findes i planteolier og fisk Det usunde fedt (mættede fedtsyrer og transfedtsyrer) kommer fra kød og mejeriprodukter Mættet fedt øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdom og diabetes. Spar især på det hårde fedt Sundhedsmæssigt er det bedst at spise så lidt som muligt af de produkter, der indeholder meget mættet fedt. Det er dem, som bliver hårde i køleskabet, dvs. smør, stegemargarine, bage margarine og smørbare blandingsprodukter. De bløde fedtstoffer, dvs. olie og margarine til bordbrug, indeholder mindre mættet fedt og er derfor ikke helt så usunde. Når du skal vælge mellem forskellige produkter, er det dog vigtigt at huske, at det mest afgørende er at spare på smør, margarine og olie i det hele taget. Kig efter Nøglehulsmærket, når du vælger olier og plantemargariner. Hvad er fedtsyrer? Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer: Mættede Enkeltumættede Flerumættede fedtsyrer. En undergruppe af enkelt- og flerumættede fedtsyrer er transfedtsyrer, som dannes ved hærdning af planteolier og desuden findes naturligt i smør og blandingsprodukter. Betegnelserne mættede, umættede og transfedtsyrer er udtryk for fedtsyrernes kemiske opbygning. Fedtsyrerne findes i forskellige mængder i forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer. Mættede fedtsyrer Mættede fedtsyrer findes især i mejeriprodukter, hårde margariner og kød. Hvis madens indhold af mættede fedtsyrer er for højt, får det blodets indhold af kolesterol til at stige, og dermed øges risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt af de hårde margariner, smør og blandingsprodukter og i stedet vælge magre mejeriprodukter, magert kød og magre kødprodukter. Umættede fedtsyrer Umættede fedtsyrer, som bl.a. omfatter de livsnødvendige fedtsyrer, findes især i bløde margariner, planteolier og i fede fisk. De umættede fedtsyrer kan opdeles i 2 grupper: De enkeltumættede (findes i de fleste fedtstoffer). De flerumættede (findes i de fleste olier og bløde eller flydende margariner). Transfedtsyrer Mad med et højt indhold af transfedtsyrer øger risikoen for at få hjertekarsygdomme. Derfor er der regler for indholdet af transfedtsyrer i fedtstoffer og i sammensatte fødevarer. Ved delvis hærdning af olier fra planter og fisk kan der dannes større mængder transfedtsyrer. Siden den 1. januar 2004 må indholdet af transfedtsyrer i olier og fedt kun udgøre 2 gram per 100 gram olie eller fedt, hvad enten det drejer sig om rene olier eller fedt eller om olier og fedt, som indgår som en ingrediens i andre fødevarer, som for eksempel, chokolade, kager og popcorn. Transfedtsyrer findes fra naturens side i små mængder i fedt fra drøvtyggere og derfor også i produkter som smør og smørbare blandingsprodukter. Hvis du følger kostrådet om at vælge mejeri- og kødprodukter med et lavt fedtindhold, får du også automatisk færre af de naturlige transfedtsyrer. Vælg det sunde fedt Du kan nemt få din mad til at smage godt uden ret meget mættet fedt. Drys fx lidt krydderurter, nødder, kerner eller mandler i salaten frem for ost. Eller brug pesto eller olie på salaten eller pastaen.

15 Sund Søvn Fedt Fibre Kød Motion Blodsukker

16 Kød Spis mest fisk Fjerkræ Mindre rødt kød Mindre forarbejdet kød
Betydning for dit blodtryk og cancertyper


Download ppt "Seks veje til din sundhed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google