Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fagrettet slagter og delikatesse 2015

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fagrettet slagter og delikatesse 2015"— Præsentationens transcript:

1 Fagrettet slagter og delikatesse 2015
Mærkning af fødevarer Fagrettet slagter og delikatesse 2015

2 Hvorfor? Det er et krav fra myndighederne.
Bekendtgørelsen er en del af den EU lovgivning man lavede i forbindelse med udbrud af kogalskab. Foreligge dokumentation for mærkning Under hele produktionen holdes afskilt i tid og sted fra lignende produkter. Man skal kunne bevise den mærkning man foretager er rigtig. At det ex. er dansk kød – dokumentation for om dyret er født og har levet og er blevet slagtet i Danmark. At man ikke har blandet ex. Hestekød i…

3 Regler Der er almene regler for mærkning af fødevarer og der er forskellige regler for de forskellige varer som ex.: Løsvarer som frugt, ex. mærket på emballagen (æblekassen el. lign.) Hjemmelavede produkter – er varen pakket ind, skal den være mærket hvis den indeholder tilsætningsstoffer. Færdigpakkede produkter

4 Hjemmelavede produkter
Betjent disk. Skal ikke have ingredienslister. Butikken skal oplyse om ingredienserne.

5 Færdigpakkede fødevarer
Mærkningen synlig Let at læse På dansk Må ikke kunne viskes ud Navn og adr. på producent, pakkevirksomhed/forhandler. Lot nr. (parti) begynder altid med L

6 Maksimum grænse, for fedt indhold i kød
Art Fedt i % Pattedyr (ink. Okse) 25 Svin 30 Fugle og kanin 15 Det vil sige: Oksekød må indeholde 25% Svinekød 30% Uden at fedt indholdet deklareres

7 Varebetegnelse Navnet skal fortælle om, hvilken pølsetype det er.
Der skal stå hvilken dyreart kødet stammer fra.

8 Ingrediensliste Ordet ingrediensliste, må ikke forkortes.
Alle ingredienser skal stå i faldende orden. Hvis der er italienere i en Italiensk Salat, skal der stå hvor mange % der er i !! Tilsætningsstoffer skal deklareres, med kategori/funktion (eks. Konserveringsmiddel: E250 eller konserveringsmiddel: natriumnitrit) Krydderier eller olier skal ikke deklareres med mængde hvis de udgør under 2%. Alkohol angives i % (volumen)for drikkevarer der indeholder mere end 1,2 % vol.

9 Allergener Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt m.m Krebsdyr Æg Fisk Jordnødder Soja Mælk, herunder laktose. Nødder dvs. mandler, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød Selleri Sennep Sesamfrø Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kg. fødevare eller 10 mg. Pr. liter drikkevand

10 Nettoindhold Vægt Liter Drænet vægt.

11 Holdbarhed Stort set alle varer skal være mærket med en holdbarheds dato ”Sidste anvendelsesdato” – når der er tale om letfordærvelige varer. ”Bedst før” – når varen har mere end 5 dages holdbarhed eller hvis det er brød. Er varen frossen skal der være oplysning om opbevaring ved forskellige temperaturer.

12 Opbevaring Er madens holdbarhed afhængig af en bestemt opbevaringstemperatur skal dette oplyses på emballagen: Opbevares ved højest 5 °C. Opbevares ved – 18 °C eller koldere.

13 Brugsanvisning Hvis det er nødvendigt skal der være en brugsanvisning på emballagen. Eks: Kyllingen skal steges til en kernetemperatur på mindst …………. ?

14 Synsfelt Varebetegnelse, nettoindhold og oplysning om holdbarhed – skal stå i samme synsfelt

15 Kvalitetsmærke Kun varer der er lavet og kontrolleret efter reglerne må mærkes med det tilhørende logo ex. Økologiske varer.

16 Næringsdeklaration Vil sige oplysninger om næringsindholdet i varen.
Det er frivilligt – med mindre man anpriser varen: lavt fedt indhold. Har man angivet 5 % fedt skal produktet overholde denne fedtprocent. Bliver lovpligtigt pr. 2016

17 K-salat Italiens salat
Ingredienser: Fyld: Ca. 63%, Gulerødder (gulerødder, vand, salt) 29%, Fine ærter (ærter, vand, salt) 22%, Asparges (asparges, vand, salt) 12%, Salatsauce: Ca. 37%, (Vegetabilsk olie, Vand, Past. æggeblommer, Salt, Sukker, Gelatine, Stabilisatorer (modificeret kartoffel- og majsstivelse, E 412, E 415)), Surhedsregulerende middel (E 270, E 330), Konserveringsmidler (E 202, E 211)

18 Medisterpølse Produktnavn. Producent. Ingredienser. Holdbarhed.
Lav en etiket for den medisterpølse vi har på skolen. Der skal være følgende: Produktnavn. Producent. Ingredienser. Holdbarhed. Opbevaring. Brugsanvisning.

19 Film

20 Opgave 1 Test din viden

21 Opgave 2 I skal i grupper lave en power point præsentation om de forskellige allergener. Én gruppe om et allergen Fremlægges for klassen. De vil derefter komme på elevplan under materialer så det bliver en fælles port folie om emnet.

22 Film

23 Opgave 3 Opgave på elevplan portfolie


Download ppt "Fagrettet slagter og delikatesse 2015"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google