Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Den vigtigste energikilde.
Kulhydrater Den vigtigste energikilde.
2
Kulhydrat Kroppen bruger kulhydrater til Energi Alle kulhydrater skal spaltes ned til enkeltsukker inden det kan optages af blodet i kroppen Bruges til blodsukker og det overskydende opsamles af leveren, som omdanner det til glykogen, der er et polysakkarid
3
Opbygning af kulhydrat
Kulhydrat molekyler består af følgende atomer: Kulstof (C) Hydrogen (H) Oxygen (O)
4
Kulhydrat Kan deles op i 3 hovedgrupper: Monosakkarider C6H12O6
Disakkarider C12H22O11 Polysakkarider (C6H10O5)n
5
Monosakkarider - C6H12O6 Mono betyder én
Monosakkarider kaldes også for enkeltsukker Monosakkarider udgør byggestenene i alle andre kulhydrater
6
Monosakkarid Glukose (druesukker)
Findes i de fleste dyre- og plante celler.
7
Monosakkarid Fruktose (frugtsukker) Findes i frugt og honning
Er meget sødere end sakkarose
8
Monosakkarid Galaktose
Det ene molekyle af disakkaridet laktose (mælkesukker)
9
Disakkarider – C12H22O11 Di betyder to –
Disakkarider er to monosakkarider, der er forbundet. Monosakkariderne kan være ens eller forskellige.
10
Disakkarid Maltose - består af 2 molekyler glukose
Spirende byg indeholder maltose – øl brygning
11
Disakkarid Laktose (mælkesukker) - består af glukose og galaktose
Næring til mælkesyrebakterier
12
Disakkarid Sakkarose - består af glukose og fruktose
Vores daglige ”strøsukker” Stammer fra sukkerrør eller sukkerroer.
13
Polysakkarid - (C6H10O5)n Poly betyder mange
består af - mange monasakkarider bundet i lange kæder Skal nedbrydes/klippes i stykker af enzymer til monosakkarider, for at kunne optages i kroppen
14
Polysakkarid Stivelse - planters energioplagring
Alle kornsorter og nogle rodfrugter indeholder stivelse. Vi anvender det direkte som mel eller rå/kogte kartofler Vi kan også vælge at udvaske stivelsen fra kartoflerne, majs, ris eller hvede. Så får vi kartoffelmel, majsstivelse, hvedestivelse og risstivelse Stivelse består at to polysakkarider: Amylose og amylopektin, der begge er opbygget af kæder af glukose-molekyler
15
Polysakkarid Glycogen - dyrs energioplagring
Består af mange glukose-molekyler Er der brug for energi, spaltes glycogen hurtigt til glukose.
16
Polysakkarid Cellulose - et ufordøjelig kulhydrat for mennesker.
Fibre, der dannes af planter – også ufordøjelige for mennesker. Består af flere tusinde molekyler glukose, der er bundet sammen i lange kæder
17
Polysakkarid Pektin - et ufordøjeligt kulhydrat for mennesker.
Findes i alle frugter - især i sure frugter. Er opbygget af glukose. Anvendes til marmelade og gelé.
18
Stivelse i køkkenet/produktionen
Når stivelsen bliver våd, kan den optage vand. Når stivelsen opvarmes, sker der en forklistring. Der dannes en slags gel, som er stabil og ikke kan omdannes. Gelen holder også formen, når den er blevet afkølet. Kartoffelmel forklistrer ved 70 °C – god til pålægspølser, der skæres i tynde skiver. Hvedestivelse forklistrer ved 60 – 80 °C Majsstivelse kan tåle at blive kogt Stivelse tåler ikke frysning og efterfølgende optøning – mister noget af viskositeten.
19
Kulhydrater 1 g kulhydrat giver 17 kJ
I vores dagskost bør 45 – 60 % af energien komme fra kulhydrat. Sukker anbefales maks. at udgøre 10 % af det samlede energiindtag. Det anbefales at spise 600 g frugt og grønt om dagen (højst 3 stykker frugt). (600 g er uden kartofler)
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.