Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Tørring Konservering Opbevaring
Foder Oplagring Tørring Konservering Opbevaring
2
En proces der har til hensigt at opnå et ønsket (lavere) vandindhold
Forskellige metoder og teknikker Sikre afgrøden/fødevaren mod at rådne, og hindre anden fremvækst af bakterier, svampe m.m.. Samt hindre en utilsigtet kemisk ændring af varen. Forlænger den tid afgrøden / produktet kan bruges som foder/ strøelse og for en salgsafgrøde, forlænge den periode hvor man kan sælge varen og derved evt. opnå bedre priser. Tørring
4
Tørring til lagerfast - hed Hvad er det ?
Korn (byg, hvede, rug m.m.) højst 15 % vand Hø (tørstof på 85% eller derover) Frøgræshalm Halm (som hø) Grøntsager, frugter, krydderier. NB visse grøntsager er lagerfast uden tørring hvis der ikke er frost. Det er primært løg, rodfrugter (gulerødder, kartofler m.m.) kål og porrer. Tørring til lagerfast - hed Hvad er det ?
5
Tørring og presning til piller, kugler, blokke eller flager
Græs, med og uden tilsætninger Kraftfoder (vegetabilske råvarer, formalet korn) Mineraler og vitaminer Hunde og katte foder (også animalske råvarer) Gnaverfoder Fiskefoder Foder til andre kæle, hobbydyr og selskabsdyr Tørring og presning til piller, kugler, blokke eller flager
7
Mælk Fiskemel Tørring
8
Konservering Den Store Danske
levnedsmiddelkonservering, metoder til at forlænge levnedsmidlers holdbarhed. Vore forfædre lærte erfaringsmæssigt at bruge konserveringsmetoder som tørring, røgning, saltning og køling for at kunne lagre levnedsmidler i længere tid. I dag bruges konserveringsmetoderne især industrielt, baseret på teknologisk og mikrobiologisk forskning. Konservering
9
Konservering Ensilering Fermentering Forgæring Syrning Saltning
Røgning Tørring Varmebehandling Bestråling Kemi Køling /frost Konservering
10
Ensilering Fermentering/ Forgæring
Ensilering, konservering af grønfoder; Fermentering, forgæring, gæring, de processer, hvorunder levende celler, især mikroorganismer, frigør kemisk energi fra sukkerarter eller andre organiske molekyler under iltfri (anaerobe) eller næsten iltfri betingelser. Hos anaerobe og fakultativt anaerobe mikroorganismer er fermenteringsprocesserne nødvendige for energiproduktionen, og det er ofte en sukkerart, som er udgangspunkt for de enzymatiske reaktioner, som fører til dannelsen af en alkohol, en keton eller en syre. Ensilering Fermentering/ Forgæring
11
Ensilering Græs Helsæd af korn (byg og hvede) Majs
Roetop (før i tiden) Ensilering
12
Ensilering Iltfri opbevaring af en afgrøde
Der foregår en gæringsproces, hvor sukker af mælkesyrebakterier omdannes til syre. Ph sænkes og først dræbes de skadelige og iltkrævende bakterier Når ph er endnu lavere dræbes flere bakterie grupper og til sidst også de syredannende bakterier, så ensilagen således hviler i sig selv Ensilering
13
Vigtigt er God råvare, som enten stakkes/pakkes direkte eller tørres på marken kort tid først Tynde lag som presses godt sammen ved at der køres på det, herved fjernes ilten God tildækning med flere lag plast som sikres mod gennembrud af fugle eller andet Der kan tilsættes forskellige ting der fremmer en god konservering (myresyre, melasse) Ensilering
14
Ensilering Plansilo Markstak (nb! Regler for saft afløb/ forurening)
Siloposer Wrap baller Ensilering
15
Ensilering Hvad kan gå galt
Forurening af stakken når det køres sammen (bakterier, svampe) Utilstrækkelig tildækning eller huller i plasten (ilt krævede bakterier og svampe overlever) Fejlgæring eller for langsom gæring (for højt pH, smørsyreproduktion m.m.) Døde smådyr i stakken (dødelig gift) Ensilering
16
Plan silo Fast bund, evt. drænet Faste sider
Evt. kan der køres ind fra begge sider
17
Plansilo Åben i begge sider
18
Afgrøden Dækkes med mindst 1 lag plast, men gerne flere for at sikre at den er helt lufttæt og ikke angribes af fugle og andre dyr.
19
Syrning Saltning Røgning
20
Varme behandling Køling /frost
Letfordærvelige råvarer Varme behandling Køling /frost
21
Bestråling Kemi
22
Siloer
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.