Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008."— Præsentationens transcript:

1 Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008

2 Kulhydrat er sammen med protein og fedt en af kostens vigtigste bestanddele.
Kulhydrater er den type energi, som musklerne lettest forbrænder når de udføre arbejde. Det anbefales at ca % af vores daglige energi kommer fra kulhydrater. Ved forbrænding bliver kulhydraterne omdannet til glukose, som optages i blodet og fungere som cellernes brændstof i forbindelse med respiration. Sine Foder Nissen, foråret 2008

3 Former for kulhydrater
Der findes 3 former for kulhydrater: sukkerarter, stivelse og fibre. Sukkerarter: alm. Hvidt sukker, mælkesukker (det der findes i mælkeprodukter), drue- og frugtsukker (finder i mange slags frugt og fx honning). Stivelse: kommer fortrinsvis fra kornprodukter(brød, gryn, mel, pasta mv.) og kartofler. Omdannes i fordøjelsessystemet til sukkerarter, som er cellernes brændstof. Fibre: kommer især fra grøntsager og skaller fra fx. Korn. De er ufordøjelige, omsættes ikke i kroppen og giver derfor ingen næring, men er alligevel vigtige for vores tarmfunktion. Sine Foder Nissen, foråret 2008

4 Kulhydraternes opbygning
Kulhydrater består af oxygen, hydrogen og kulstof. Der findes mange slags kulhydrater. Fælles gælder det, at de er opbygget af et antal ”sukkerknalder” , som kaldes mono-sakkarider. (glukose, frugt- og druesukker)(mono betyder én). De mest betydningsfulde har formlen C6H12O6. Hvis to mono-sakkarider sætter sig sammen, så dannes der et di-sakkarid. (roesukker, laktose) Hvis man kobler mere en to mono-sakkarider sammen, så dannes der et poly-sakkarid. (Stivelse (spaltes langsomt)og Fibre (kan ikke spaltes)) Sine Foder Nissen, foråret 2008

5 Spaltning Man kan sammenligne monosakkariderne med små mænd med vandballoner i hænderne. Når to monosakkarider kobles sammen til et disakkarid, så tvinger et enzym de to mænd nød til at slippe deres vandballoner, for at kunne holde hinanden i hånden. Monosakkarid + Monosakkarid = Disakkarid + Vand. Monosakkarid kan bruges direkte. Disakkarider skal først spaltes til monosakkarider og så ”får de små mænd brug for deres vandballoner igen”. Stivelse er et polysakkarid, der spaltes langsomt. Fibre er også et polysakkarid, men der kan ikke spaltes og giver altså ingen næring. Sine Foder Nissen, foråret 2008

6 Opgave Byg monosakkaridet glukose (C6H12O6). Tegn det.
Sæt det sammen med naboens monosakkarid, så i danner et disakkaridet laktose. (Husk hvad de små mænd med vanballonerne gør!) Tegn molekylet og opskriv molekyleformlen. Sæt hele klassens sakkarider sammen til et stort polysakkarid. Opskriv molekyleformlen. Gå nu alle trinene tilbage igen, så du igen har dit glukosemolekyle. Sine Foder Nissen, foråret 2008

7 Smagstest Smag på nogle forskellige sukker arter (druesukker, frugtsukker, galaktose, alm. Sukker, maltsukker og laktose. Stil dem op i række følge efter hvor søde de smager. Først hver enkelt elevs resultat og så klassens samlede. Fra 5 point til den sødeste og ned til 0 point til det mindst søde. Er der nogen sammenhæng mellem antallet af monosakkarider og stoffets sødme? Sine Foder Nissen, foråret 2008

8 Enzymer Enzymer er molekyler der samler og deler molekyler.
Det er forskellige enzymer, der ”klarer” forskellige opgaver. Enzymer kan sætte gang i kemiske processer, de kaldes katalysatorer. Disse katalysatorer medvirker ikke i selve processen. (De kan sammenlignes med en lærer, der vil give sine elever en viden. Han kan præsenterer viden for eleverne, men det er i sidste ende den enkelte elev der selv skal være modtagelig for viden, for at der forgår læring.) Sine Foder Nissen, foråret 2008

9 Gode og dårlige kulhydrater
Jo længere tid kulhydratet er om at blive spaltet, jo længere tid er man sikret tilførsel af næring (gennem monosakkarider) og jo længere tid føler man sig mæt. Sult er nemlig et tegn der kommer, når kroppen mangler (de gode) kulhydrater. Stivelse er altså nogle af de bedste kulhydrater vi kan få. Omvendt er hurtige kulhydrater (såsom sukker) med til at give en én hurtigt ”opkvikker” , men man blive hurtigt sulten igen. Det er altså tomme kulhydrater. Sine Foder Nissen, foråret 2008

10 Besvar quizzen på følgende adresse:
Sine Foder Nissen, foråret 2008

11 Hvordan agere stivelse i kroppen?
2 dele kartoffelmel 1 del vand Foliebakke Ske til at røre med Sine Foder Nissen, foråret 2008


Download ppt "Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google