Hvad er fremtidens efter- og videreuddannelsesbehov for eud- og AMU-lærere? Indfrier diplom i erhvervspædagogik fremtidens lærerkvalifikationer på eud/AMU?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Kunnskapsløftet i fag- og yrkesoplæring Vibe Aarkrog IUP, Aarhus Universitet 31. oktober 2012.
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Lederudvikling.
Undervisningsplanlægning
Kompetenceudvikling set med erhvervslivets øjne. • Bodil Vilmand-Olsen • Adm. Direktør hos Midt Marketing • 6 års erfaring med personale- og kompetenceudvikling.
Talentvejen, hvad? Før start på ungdomsuddannelsen – prioritere brobygning og introforløb endnu højere. Styrket samarbejde med UU og folkeskole. Undervejs.
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Job & Uddannelse i Øresundsregionen
Job & Uddannelse i Øresundsregionen Projektmål: at øge hverdagsintegrationen og mobiliteten over Øresund.
Kultur- og branchestudier Opgaveforberedende forløb S3 & LT
Klasseledelse og cooperativ learning
Opsamling på gruppearbejde på SIP2. Tema SIP 3: ”At skolerne udvikler deres undervisningspraksis, undervisningsorganisering og årsplanlægning med henblik.
Den lille Skoles vision 6. Skolens medarbejdere. 6. Skolens medarbejdere (bestyrelsens formulering) ”Medarbejderne agerer i overensstemmelse med skolens.
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Talent udvikling! SkSke herrens vilje! Christian den 3. Men lad os samarbejde om danske erhvervsuddannelser, der udvikler talenter!
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
EUD-reformkonference 17 sep Talentarbejde i Praksis.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Ledelsesmæssige og kvalitets- udviklingsmæssige overvejelser Ved udarbejdelsen af Handlingsplan for øget gennemførelse 2013 på SOSU C Oplæg på orienterings-
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Efteruddannelse og kompetenceudvikling. Efteruddannelse før reformen Eksterne faglige kurser Kurser for hele faggrupper Skolebaserede kurser Pædagogiske.
Bg · Udvikling af MUS 2. Netværksmøde 3. Sept
6 ugers selvvalgt kursus for nyledige pædagoger Med forbehold for ændringer i kursusplanen!
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
6 ugers selvvalgt kursus for nyledige pædagoger Med forbehold for ændringer i kursusplanen!
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
LÆRING, DER SES!.
”Blog som læringsplatform”
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Indsæt hjælpelinjer til placering af objekter 1. Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis tegne- hjælpelinjer på.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Indsæt nyt billede: Format: B25,4 x 19,05 cm Klik på billed-ikonet midt på slidet. Find dit nye billede, højreklik på billedet og placér det bagerst. Hvis.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
OPLÆG TIL PRAKTIKVEJLEDERTRÆF SOSU NORD, EFTERÅR 2016.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Evaluering af projektet ”Transfer i AMU”
At gøre karriere.
Erfaringer med test og prøver på BAI´s område
Vidensbaseret praksis i botilbud
Kompetenceløft af lærere og ledere Diplom i erhvervspædagogik – og pædagogisk ledelse – erfaringer fra Metropol 17. september 2018.
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Læringskonsulenter Erhvervsuddannelserne
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Digitalisering af VEU VEU-udbydernes brug og vurderinger af e-læring og blended learning - surveyresultater FLUID konferencen, tirsdag den 11. december.
Inspirationsworkshop med fokus på
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Hvad er fremtidens efter- og videreuddannelsesbehov for eud- og AMU-lærere? Indfrier diplom i erhvervspædagogik fremtidens lærerkvalifikationer på eud/AMU? 16. september 2018

Hvad er fremtidens efter- og videreuddannelsesbehov for eud- og AMU- lærere? Der er nye lærere: Der er erfarne lærere 16. september 2018

Lærernes kompetence- behov afhænger af: Arbejdsmarkedets behov ændres Oplærer Ungdomskultur Lærer Arbejdsmarkedets behov: Behov for innovative medarbejdere, der både har dyb teknologisk indsigt – og har en innovativ tilgang – og kan tænke ”ud af boksen” Behov for medarbejdere, der kan tage initiativ, kan samarbejde, er kvalitetsbevidste Samfundets forventning til skolen: At 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse At kunne levere de kompetente medarbejdere, som virksomhederne ønsker Det indebærer: fokus på udvikling af læringsaktiviteter, der dels gør eleverne i stand til at leve op til virksomhedernes kompetencebehov, og dels fokuserer på at kunne differentiere i undervisningen, så alle elever udfordres Eleverne og kursisterne Har forskellige forudsætninger, læringsmæssigt, niveaumæssigt (fra dårlige læsere til studenter) kulturelt, aldersmæssigt Forventninger til uddannelsesforløbet: afprøvning, målrettethed, personlig udvikling Bagved det hele en fælles ønske om større prestige til erhvervsskolerne, så det bliver et tilvalg at gennemføre en erhvervsuddannelse Hvad betyder der for lærerens kompetencebehov? Forventningerne til erhvervsskolen ændres Elevernes forventninger ændres – og de bliver mere og mere forskellige

Den gode skole Læringstryk: Fælles normer og værdier Fælles fokus på elevernes læring Samarbejde Afprivatisering af praksis Reflekteret dialog Amerikansk undersøgelse – Karen Seashore Louise og Sharon Kruse (1995) Forudsætning: kompetente lærere kompetent pædagogisk ledelse strategisk plan for kompetenceudvikling Fælles normer Man har en fælles grundopfattelse af eleverne, læring, undervisning, lærerroller, menneskelige behov, menneskelige relationer og organisationens rolle i samfundet. Fælles fokus Lærerne er fokuseret på, at det de foretager sig, må rette sig at give elverne så gode læringsmuligheder som muligt Afprivatisering af praksis Lærerne udveksler erfaringer og refleksioner om undervisningen og hjælper hinanden med at diskutere problemer og konflikter. Herigennem oplever lærerne at de får god støtte i deres arbejde Lærerne giver hinanden lov til at få indblik i hinandens praksis så de kan diskutere den. Det foregår på mange måder: kollegial vejledning, mentorordninger, klasserumsobservationer etc. Reflekteret dialog Refleksioner er en forudsætning for udvikling af lærerprofessionalisme og den udvikles i dialog med kollegaerne. Her kan fordomme og viden om elever, undervisning, læring etc. Undersøges og anfægtes 16. september 2018

Hvad virker i daglige pædagogiske praksis? Relationer Klasseledelse Erhvervsrettet didaktik Tydeliggøre den pædagogiske udfordring (dermed motivere og aktivere eleverne) skabe gode relationer elev-elev og lærer-elev Fremme elevernes samarbejde om opgaven Udvikle læringsmiljø i klassen/værkstedet Fastsætte strukturer og forventninger Differentiering Udgangspunkt i autentiske problemstillinger Metodemangfoldighed Tværfaglig/flerfaglig undervisningsplan Skole-virksomheds-samspil Innovation i kernefagligheden 16. september 2018

Lærerkompetencer – den pædagogiske håndværker Kompetenceniveau 1: Undervise/ igangsætte læreprocesser (relation lærer – elev/kursist) Kompetenceniveau 2: Udvikle lokale undervisningsplaner i lærerteamet (relation lærer - lærer) Kompetenceniveau 3: Udvikle ny praksisteori (relation lærer – forskning – egne eksperimenter) Erling Lars Dale (Norsk uddannelsesprofessor) Dette indebærer nødvendigheden af en uddannelse på et højt fagprofessionelt og et højt pædagogisk niveau. Det er med andre ord vigtigt, at lærerne både kan agere på nivea 1, 2 og 3 Niveau 1 Give faglig sparring i forhold til opgaven Tydeliggøre den erhvervspædagogiske vinkel Mestre en mangfoldighed af metoder Beherske klasseledelse Kunne motivere og fremme nysgerrighed og lærelyst hos eleverne/kursisterne Niveau 2 Udvikle fag/branchedidaktik i egen afdeling Planlægge tværfaglige, autentiske læringsaktiviteter, der dels lærer eleverne branchens kernefaglighed og dels fremmer innovation i kernefagligheden Planlægge differentierede forløb Niveau 3 Vedvarende reflektere over, hvordan elevernes/kursisternes læring fremmes Eksperimentere med planlægning og gennemførelse af undervisning

Målet er at udvikle undervisere, der kan reflektere over egen praksis før, under og efter undervisningen 16. september 2018

Forsøgs.- og udviklingsarbejde Kompetenceplan Grund- uddannelse Efter- og videre- Forsøgs.- og udviklingsarbejde 16. september 2018

Indfrier diplomuddannelsen i erhvervspædagogik fremtidens lærerkvalifikationer på eud/amu? 16. september 2018

Diplomuddannelsen i erhvervspædagogik, maj 2012 NCE/Metropol: 27 moduler af uddannelsen i 2011, og 22 moduler i foråret 2012 (derudover er der gennemført ca. 8 moduler blandt de andre udbydere)  NCE/Metropol: 70 forskellige skoler/institutioner har haft i alt 320 deltagere på et eller flere af modulerne.  Karaktererne har været forholdsvis høje. Således er karaktergennemsnittet 7,8 i 2011. De studerende klarede sig godt ved eksaminerne. Kan det være fordi: De lærer-studerende var i stand til at forbinde teori og praksis? Diplomniveauet tager udgangspunkt i at kunne reflektere over praksis Lærer-undervisere kender systemet godt og ikke blot fokuseret på teori, men har været i stand til gennem konkrete eksempler at klæde de lærerstuderende godt på? Censorerne ønsker at se pædagogisk håndværk, og det har de lærerstuderende kunnet vise? NCE/Metropol er én blandt 3 snart fire udbydere, men NCE har langt den største andel gennemførte moduler og deltagere 16. september 2018

Diplom i erhvervspædagogik som generelt kompetenceløft på erhvervsskolen/AMU-centret Eksempler på, hvordan diplomuddannelsen i erhvervspædagogik kan bidrage til at udvikle skolens samlede erhvervspædagogiske kompetenceniveau? Før Under Efter Pædagogisk praktisk vejledning Supervision Fra individuel kom.udvikl. Til synergiske læringsmiljøer Intromøder og føl-ordninger 5 timers supervision pr. modul Udvælger interessante temaer til udgangspunkt for FoU Læse-skrivekurser it-kurser Møde med ledelse Intern vejledning til studiet Årlig intern konference, hvor de nyuddannede præsenterer , hvad de har arbejdet med 16. september 2018

Eksempel på en skoles udviklingsplan 16. september 2018

Første tilbagemeldinger fra skoler og AMU-centre En skoleleder siger: ” Der er helt klart tale om en styrket pædagogisk professionsforståelse. Lærerne har fået et sprog til at tale pædagogik med. Jeg kan høre, når jeg går ud på lærerværelserne, at de taler pædagogik og er optagede af at lave en engageret undervisning. - Og nu præsenterer de sig ikke længere som smede eller tømrere, men som lærere, der underviser i smede- eller tømrerfaget” En amu-center-leder siger: ”Vi har hørt fra store virksomheder, at de hellere vil have deres medarbejdere på kursus hos os end hos de private udbydere, fordi vore lærere er bedre til at lære fra sig” 16. september 2018

Indfrier diplomuddannelsen fremtidens lærerkvalifikationer på eud/AMU? Svaret er ja, hvis….. Diplomuddannelsen løbende udvikles i tæt samarbejde med skoler og centre Diplomuddannelsen sættes ind i en plan for praktik på skolen, - og i en plan for skolens samlede kompetenceløft Diplomuddannelsen ikke står alene, men ses i tæt sammenhæng med efteruddannelse og forsøgs- og udviklingsarbejde Skolen er opmærksom på, at der ikke dannes et A- og et B-hold 16. september 2018

Perspektiver for efter- og videreuddannelse Kompetenceløft af alle lærere med fokus på: At udvikle ”viden der virker” i daglig pædagogisk praksis At kunne omsætte resultater fra forskning til daglig undervisning Mangfoldighed i metoder Differentiering At udvikle lærernes lyst til at eksperimentere med undervisningen i praksis 16. september 2018

Brug af nye effektive metoder til lærernes kompetenceløft Et laboratorium, hvor lærerne kan udvikle praksis gennem eksperimenter/ observation/ analyse/ refleksion Blended learning som kursusmodel Innovation i tæt samspil med erhvervslivet Læring-på-jobbet i bred forstand incl. kollegial supervision, gensidig sparring, observation 16. september 2018

Forsøgs.- og udviklingsarbejde Så ruller det… Grund- uddannelse Efter- og videre- Forsøgs.- og udviklingsarbejde 16. september 2018