Lærerrolleprojektet 2012-2015 Titel: ’Nye lærerroller på VUC – øget gennemførelse gennem social ansvarlighed’ Formål: At nedbringe fravær og frafald på.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Workshop Cooperative learning
Advertisements

Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Præsentation af materialer på personalemøde
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Lærerprofessionen.
Det udvidede klasserum
Evaluering.
Firma / virksomheds-klasse Elever lærer af nødvendighed
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
Introduktion 7/9-11 Højstrupgård
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Erhvervsfaglige kompetencer
Opsamling på gruppearbejde på SIP2. Tema SIP 3: ”At skolerne udvikler deres undervisningspraksis, undervisningsorganisering og årsplanlægning med henblik.
”Hvordan kunne vi også arbejde med teksterne?”
Fællesskaber fastholdelse og personlig udvikling
- Hvad kan I forvente som forældre?
Implementering af inkludering af børn i vanskeligheder indenfor adfærd, kontakt og trivsel på skolerne i Horsens Kommune.
Øget fokus på differen- tierede CL struktureres anvendelighed i forhold til en generel kønsspecifik indlæringsproblematik Nye arbejdsmetoder/nyt værktøj.
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
FREDERICIA GYMNASIUM OG HF KULT-FAGET CHRISTINA SPANGGAARD, SEPT. 2011
Kompetencegrupper i Danske Bank’s Koncernkundelinje Kompetenceudvikling i en hektisk hverdag v/Sannie Friis.
Cooperativ learning - også kaldet CL
Motivation og læring med udgangspunkt i kursisttyper
Den inkluderende skole
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Fem lærere på mentorkursus
Lærerprofessionen.
Hva er god klasseledelse ?
En model for at arbejde med klassedynamik og øget læringsudbytte
Projekt HfO Obligatorisk skemalagt lektie- og opgaveværksted for 1. hf elever.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Et udviklingsprojekt for Region Hovedstaden Projektets mål: Øge motivationen for lærere og elever Arbejde med fem innovative kompetencer.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Formidlingskursus 2014 Gymnasiepraktik og Det rullende Universitet Klasserumskultur og elevernes forskellighed Susanne Th. Jensen Vicerektor Odder Gymnasium.
AKT på Dybbøl Skolen.
Fastholdelse i HF Strategier og erfaringer. 95%-målsætningen og HF HF-kurserne har forskellig forudsætninger HF-eleverne har forskellige forudsætninger.
PI-modellen: fra Projektidé til Innovation
Hovedudfordringer Fravær og frafald er en hovedpine. ”Second chance-kursister” er ofte utrænede i forhold til god skolegang, døjer med mistrivsel osv.
Sociale studiekompetencer
LÆRING, DER SES!.
LP-MODELLEN ● FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
”Supervision og feedback” Skoletjenesten Den 10. september 2015.
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Cooperative Learning i sprogfagene  Hillerød, Vejle og Aalborg Helle Kirstine Petersen.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Forsøg og udviklingsprojekter  Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd)  Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing)
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV Type Navn
Fem lærere på mentorkursus
CLARA Projektbeskrivelse
Sundhedspædagogisk forum - for ledende tandlæger DPU 1. marts 2010
Evaluering af projektet ”Transfer i AMU”
Evaluering af skoleåret og planlægning af skoleåret
Nye lærerroller på VUC – øget gennemførelse gennem social ansvarlighed
Soc-/sygfagpakke på VUF (ved Bodil, Sussanne og Dan)
AR 28/1 – pkt. 7 SIP – Skoleudvikling I Praksis
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Kropslig læring - oplæg UCC. Mikael Lytzen
Ungestrategiens ledergruppe
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Sundhedspraksis - At blive bevidst om transfer
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Værktøj: Check dine relationer
Præsentationens transcript:

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Titel: ’Nye lærerroller på VUC – øget gennemførelse gennem social ansvarlighed’ Formål: At nedbringe fravær og frafald på VUC’er i Region Hovedstaden – eller positivt formuleret: at øge gennemførelsesprocenten. Målet skal opnås ved at forbedre læringsmiljøerne og udvikle lærernes relationskompetencer. Fokus på at styrke lærernes rolle som det primære ansvarlige bindeled, der motiverer eleverne og kursisterne til at gennemføre deres uddannelse marts 2015 Pædagogisk dag / NCK

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Omfang: Der har deltaget mindst 100 projektlærere fra de 5 VUC’er – dvs. mindst 20 projektlærere på hvert VUC, såvel GL-lærere som avu-lærere. På VUF/GL har der deltaget 4 – 8 team, i alt 24 lærere marts 2015 Pædagogisk dag / NCK

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Lærernes kompetencekatalog Lærerens relationskompetence kunne opbygge relationer og give dem betydning kunne arbejde med anerkendende og inkluderende pædagogik (AI) kunne opbygge en givende klasserumskultur gennem teambuilding og classbuilding kunne opbygge et coachingklima i klassen Lærerens klasseledelse kunne se faresignaler, der indikerer muligt frafald kunne handle med henblik på at sikre tilstedeværelse og gennemførelse – ”håndtere fravær” kunne håndtere modstand mod undervisning kunne navigere mellem autoritetsposition, regelforvaltning og samtalen (definitionsmagt contra social magt) Lærerens konflikthåndtering og kommunikation ved vanskelige samtaler kunne bruge redskaber til konflikthåndtering kunne kommunikere præcist kunne gennemføre studieintensiv vejledning (tutor/mentor) Lærerens didaktiske kompetencer kunne anvende kursisttypologi i planlægningen af undervisningen kunne arbejde med aktiverende og ansvarliggørende arbejdsformer (herunder CL) marts 2015 Pædagogisk dag / NCK

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Kurser og pædagogiske dage: Steen Beck (IFPR): ’Lærernes didaktiske kompetencer’ (pind 4). Mette Knudsen (Stenhus Gymnasium): ’Lærerens konflikthåndtering og kommunikation ved vanskelige samtaler’ (pind 3). Dorte Aagaard om ’Motivation og sociale relationer’ (pind 1). Ulla Olesen (Coaching Consult): Coaching Coachingsessions Gennemført i to omgange med de oprindelige team (2013-14) og med de nye team (2014-15) marts 2015 Pædagogisk dag / NCK

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Tiltag skabt i projektregi Kursisttypologi Afprøvning af typologibrug – og opstilling af alternativ typologi (Randers forkastet) Den alternative typologi er drøftet, afprøvet og ”taget til sig” af eleverne. En øjenåbner for eleverne og redskab i den didaktiske planlægning for lærerne  Klasserumsledelse Indsatser overfor stille kursister Foregår dels ved tutorsamtalerne, dels i klasserummet (imødekommende og anerkendende pædagogik, den lille samtale, bekæmpelse af ”fejlfindingskulturen” Undervisningsdifferentiering med brug af ’Rød, gul, grøn’ på et nf-hold ”Tvinger” til realitets-selvvurdering, fokuserer på læring som legitim og mulig. Motiverer til ansvarstænkning (arbejdskrævende for læreren) marts 2015 Pædagogisk dag / NCK

Lærerrolleprojektet 2012-2015 Etablering af coachingklima i klassen: par-øvelser i klassen med kursistsparring på skriftligt produkt (dansk). Opfølgning straks efter i plenum. Gentages jævnligt. Krævende arbejdsform, som sætter fokus på ”at kunne give og tage” – at tro på egne kræfter. Ikke alle magter det – skal virkelig trænes. Forskellige betingelser på henholdsvis hf og STK Etablering af coachende arbejdsmønstre i klassen (á la CL) Er afprøvet i en CL-klasse (hf-fagpakke) Relationskompetence Studiesamtaler med fokus på selvværd og motivation Lærerens mentortilgang og person-nære opbakning støtter ”vaklende” elever/kursister. Lærernes eenstemmige støtte og anerkendende tone er afgørende. Det er læreren som ”den kompetente og betydningsfulde anden”. Intensiv mentorordning i kerneteam, tæt samarbejde medstudievejledning Den faglige og sociale stilladsering (omsorg uden terapi), kombineret med begrundet kravstillelse – og håndteret på adækvat vis (konfliktløsning og coaching) bliver et fundament for elevernes motivation og lyst til at fortsætte. Udvidet tutorordning: samtaler i par med fokus på motivation, tryghed og gode faglige og sociale relationer marts 2015 Pædagogisk dag / NCK