Implementering af PALS

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hjerterum og opsøgende funktion
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Særlige ressourcepersoner i folkeskolen
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
LP-MODELLEN LP-modellen Hamar uge Mandag aften
Supervision og faglig feedback
Roller og afgrænsninger
Helhed og sammenhæng i arbejdet med børn og unge Fra ord til handling
Fire aspekter Ledelsen (strategisk branding)
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
At udforske sin egen praksis
- Roller og afgrænsninger
- Hvad kan I forvente som forældre?
Lærermiddelkultur(er)?
Lidt om at flytte bjerge
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Fortløbende problemidentifikation og løsningsstrategier
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Konkurrenceudsættelse – organisering, produktivitet, effekt FOPS arrangement , v. Henning Nilausen Indlægget kommer ind.
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Vejlederens kommunikation
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
Industrien som karrierevej -Et tre-årigt tværfagligt projekt i Herning Kommune -Industrifremmende loge 12. december 2014.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
HR i Nice Topledelsens krav til HR ! V/ Gert R. Jonassen - Arbejdernes Landsbank den
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Bg · Udvikling af MUS 2. Netværksmøde 3. Sept
Fælles fagligt fundament ”nye briller i det pædagogiske arbejde
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
LP-MODELLEN ● FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER
”Supervision og feedback” Skoletjenesten Den 10. september 2015.
Hvorfor individuel lønforhandling?. Hvad er individuel lønforhandling? Med individuel lønforhandling har den enkelte medarbejder forhandlingsretten og.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
LP på CPH WEST Læringsmiljø – og pædagogisk analyse Symposium for forskere og fagfolk Fastholdelseskaravanen Der er blandt undervisere på erhvervsskoler.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Ka´du klare det? Dialogredskab - Krav i arbejdet HR Arbejdsmiljø, O&P 2015.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Mentorskabets roller og relationer Lone Nordskov Nielsen Efterskoler,
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Implementering LP og PALS Erfaringsopsamling den 3. juni 2010 Birgit Ryberg.
Målrettet kommunikation
Udfordringer og muligheder i det tværfaglige samarbejde Tværfaglig intelligens . Tværfaglig intelligens. Sundhedskonference 2016 Eva Just.
Konflikter og kommunikation
Evalueringsspørgsmålene fra udgivelsen: Styrk jeres realkompetencevurderinger - En guide til selvevaluering.
Stærkere kobling mellem skole og praktikvirksomhed
Implementering af LP- og PALS modeller på skoler i Herning kommune.
Evalueringsspørgsmålene fra udgivelsen: Styrk jeres realkompetencevurderinger - En guide til selvevaluering.
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Et organisatorisk koncept til udvikling og prioritering
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Det udvidede praksissamarbejde i Helsingør
Nye muligheder og potentialer
Omsorgskultur i daginstitutioner
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Implementering af PALS Erfaringsopsamling Pals i Danmark, Servicestyrelsen 17.06.2010 Birgit Ryberg www.viaclou.dk

Erfaringsopsamlingen Foregår i et tæt samarbejde med skoler og forvaltning i Herning Kommune Sætter fokus på implementerings-processen Organiserer erfaringsopsamlingen og giver erfaringer tilbage med henblik på at skabe refleksion og læring

Implementering Det er ikke modellernes funktionelle aspekter eller effekter der er fokus for erfaringsopsamlingen Det er implementeringen af et koncept - dvs. de betingelser der giver PALS mulighed for at folde sig ud i praksis.

Tegn på - effekter af PALS Lærerne oplever mere ro i undervisningen, og undervisningen starter næsten lige efter frikvarteret. Kommunikationen er mere anerkendende. Lærerne på ÅR-2-skolen benytter forskellige PALS-redskaber: ”Timeout” når en konflikt er under udvikling, og det røde HJÆLP-kort ved tilspidsede situationer. Efterhånden udvikles et fælles fagsprog blandt medarbejderne, men det er udfordrende for en År-1-lærer at arbejde med de nye termer

Tegn på - effekter af PALS Udlevering af PALS-kort er med til at ændre focus fra konflikthåndtering til konfliktforebyggelse, hvilket lærerne især på år-2-skolen er optaget af. ”Med PALS er det lettere at være leder, for der kommer færre elever på kontoret”. Skoleledelsen ser forholdsvis hurtigt et resultat af en anden konflikthåndtering på skolen.

Iagttagelser af implementering Hvad kan iagttages som medvirker til at folde Pals modellen ud på skolen? Hvilke udfordringer stiller implementeringen til ledelse og nøglepersoner? Hvilke potentialer og barrierer kan registreres?

Tilslutning til PALS konceptet? Konceptet er INITIERET af forvaltningen i den hensigt at ”knække kurven” Konceptet er VALGT af skolerne og har fået tilslutning fra medarbejderne (høringer/kontrakter)

Oplevelsen af relevans Skoleniveauet giver udtryk for at PALSkonceptet SVARER på konkrete problemstillinger, som var defineret på skolen forud for projektet. Det nye ved konceptet er at det er handleorienteret (her og nu perspektiv), det tilbyder en systematik og skaber et fælles sprog på skolen.

Udfordringer for ledelse At få konceptet bragt ind af døren i skolen At folde konceptet ud og få det til at fungere ”skynde sig langsomt og blive ved og ved” At få konceptet integreret i hverdagen – på sigt at lade implementeringen skifte fra at være en oplæringslæringsmodel til at blive en indvendiggjort praksis

Særlige udfordringer til PALS ledelse I Introducere modellens formelle organisering Samspil med PALSvejledere – som er en væsentlig ressource i udfoldelsen af PALS Håndtere gråzoner i rollevaretagelsen

Særlige udfordringer til PALS ledelse II PALS tilbyder et koncept der er velstruktureret og nuanceret, det stiller krav til ledelse i forhold til at definere egen ledelsesopgave - ellers risikerer ledelsen at få en eminencelignende placering i projektet.

Samspillet mellem niveauerne Samspillet mellem forvaltningsniveau, skoleniveau og PPR opleves som afgørende for implementeringen Især opbakning fra PPR gennem PALS vejlederen Ressourcer til kompetence-udvikling Fritagelse fra andre udviklingsinitiativer

Nøglepersoner og koordinatorer Koordinatorer får en stærk position i implementeringen – og må vælges med omhu (handlekraft, styring, relationer…) Koordinatorer pendler mellem den særligt informerede kollega – og den særligt engagerede repræsentant for projektet. ”Ingen har skrevet håndbogen for koordinatorer” – hvad skulle der stå i den?

Dilemmaer og vanskeligheder i processen Koncepterne ligner noget man på skolen kan i forvejen, kunsten bliver at trække det særlige frem Hvor er forskellen på det lærerne allerede gør? - systematik, kontinuitet, refleksion og disciplin over for koncepter?

Loyalitetskonflikter at være tro mod modellerne/kontrakterne at være lydhør over for det gode argument i praksis – anerkende lærerens viden En vej er at involvere sig - få legitimitet og argumenter til at vægte metoden at gå med i processen, høre kritikken at turde tro på projektet og turde gå foran

Legitimitet Nøglepersonernes rolle kan være skrøbelig, da de alene har en koordinerende funktion og en kollegial legitimitet at læne sig op af Reelt varetager nøglepersoner opgaver der rækker ud over at koordinere (lede kollegers læreprocesser, få følgeskab til projektet…) Dette udfordrer ledelse og nøglepersoner.

Divergerende læringsforståelser Tilsyneladende er der en problematik der går igen i oplæringen af PALS – metoderne vurderes som ret traditionelle Det kan være velbegrundet i modellerne, men det står i modsætning til andre læringsforståelser. og det udfordrer ledelse og nøglepersoner

Læringsperspektivet Det handler ikke kun om at få konceptet ind af døren til skolen, men at åbne døren for læring Hvis det ikke skal ende som endnu en introduktion, så skal arbejdet med PALS integreres i hverdagen

Spørgsmål til drøftelse Hvad er genkendeligt Hvad er udfordringen der hvor du står lige nu?